Marco Rossi lett a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya

Georges Leekenst négy nyeretlen felkészülési mérkőzés után menesztette az MLSZ.
Hirdetés

Nyolc hónap után, egyetlen tétmérkőzés lejátszása nélkül bukott meg Georges Leekens, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, akit kedden menesztett a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ). A belga edző vezetésével a csapat négy felkészülési meccsen csak Fehéroroszországban ért el döntetlent (1-1), emellett hazai pályán kapott ki Kazahsztántól (2-3), Skóciától (0-1) és Ausztráliától.

A szerződés felbontását az MLSZ azzal indokolta, hogy

„a Georges Leekens által összeállított és irányított, különböző összetételű csapatok a lejátszott négy felkészülési mérkőzésen nem voltak eredményesek, és játékban sem mutattak határozott fejlődést. (…) Sem a fiatalítás, sem a játékstílus kialakítása nem haladt az előzetesen elvárt ütemben”.

Leekens utóda, az olasz Marco Rossi 2020 nyaráig szóló szerződésben állapodott meg a szövetséggel.

Hirdetés

„Marco Rossi edzői felfogása az MLSZ elnökségének megítélése alapján jól illeszkedik a magyar labdarúgás lehetőségeihez, ami alkalmassá teszi arra, hogy a magyar válogatott keretét hatékonyabb futballra vezérelje, és 2018–2019-ben elvégezze a 2020-ban ütőképes csapat kialakításának feladatát”

– áll a szövetség közleményében. Két év múlva ugyanis Budapest lesz az Európa-bajnokság egyik házigazdája, és az MLSZ elvárása, hogy a válogatott kijusson a 24 csapatos tornára, mert akkor a három csoportmérkőzésből kettőt a Puskás-stadionban játszhat.    

Az 54 éves Marco Rossi játékoskarrierje során a Brescia és a Sampdoria színeiben szerepelt az olasz élvonalban, de megfordult a mexikóvárosi Americában és az Eintracht Frankfurtban is. Edzői karrierje 2003-ban indult Lumezzane csapatánál, és bár Olaszországban csak a harmadosztályban dolgozott, 2012-ben őt szemelték ki a Budapest Honvéd kispadjára. A kispestiekkel 2013-ban bronzérmes lett az NB I-ben, 2017-ben pedig 24 éves szünet után bajnoki címet nyert, majd Dunaszerdahelyre szerződött, ahol harmadik helyre és Európa Liga-szereplésre vezette a DAC-ot.
Edzői példaképének az argentin Marcelo Bielsát és a román Mircea Lucescut tekinti, utóbbival a Bresciánál dolgozott az edző, ahol Gheorghe Hagi, Ovidiu Sabău és Florin Răducioiu is a csapattársa volt.  A korábban a magyar válogatottnál dolgozó külföldi edzőkkel szemben Rossi előnye, hogy ismeri a játékosok többségét.
A Honvéddal kétszer is magasan túlteljesítette az elvárásokat, és a teljesen kívülállóként érkező Leekensszel szemben a szurkolók körében is sokkal jobb a megítélése. Ősszel azonban felkészülési meccsek nélkül kell majd fejest ugrania a Nemzetek Ligájába, ahol Görögország, Finnország és Észtország lesznek a magyar válogatott ellenfelei.

Hirdetés