Börtönbe megy az a volt szenátor, akit olajjal kentek meg, hogy ne vigye el a DNA

Emlékeznek még Dan Șovára? Pár hónapig volt közlekedési miniszter 2014-ben a Victor Ponta vezette kormányban.
Hirdetés

Jogerősen három év börtönbüntetésre ítélték Dan Șova volt közlekedési minisztert, akit befolyással való üzérkedésben találtak vétkesnek. Szerdán a legfelsőbb bíróság helybenhagyta a korábbi elsőfokú ítéletet.

 
Az ügyészség vádja szerint Șova közbenjárt a govorai hőerőmű igazgatójánál, hogy az állami vállalat havi 10 ezer eurós jogi tanácsadói szerződést kössön egy ügyvédi irodával, amelytől a volt szenátor minden hónapban megkapta a pénz felét. Két ilyen szerződést is kötött a hőerőmű Șova közbenjárására, egyet 2011-ben, a másodikat 2013-ban.
 
A hőerőműnek nem volt szüksége a szerződésekre, mert abban az időszakban rendelkezett jogi osztállyal, ahol hat jogász dolgozott.     Ugyanebben a perben Mihai Bălant, a CET Govora állami hőerőmű igazgatóját három év felfüggesztett börtönre és 60 nap közmunka végzésére ítélték.
 
 
Șova ellen 2015 szeptemberében is vádat emeltek egy másik ügyben, amelyben Victor Ponta volt miniszterelnök is érintett. Akkor úgy menekült meg az előzetes letartóztatástól, hogy szenátor kollégái nem szavazták meg, hogy megvonják a mentelmi jogát. A szavazás előtt egyik, PSD-beli szenátortársa olajjal megkente Șova homlokát és kezét, hogy távol tartsa a rossz szellemeket és a DNA-t. Decemberben viszont már letartóztatták a govorai ügy miatt.
 
Pontát három éve azzal vádolták meg, hogy 2007-2008-ban ténylegesen el nem végzett ügyvédi szolgálatokért vett fel havi 2-3000 eurós honoráriumot Dan Șova cégétől, az összeg igazolásául pedig 17 teljesítési igazolást hamisított. Ebben a perben a bíróság első fokon mindkét politikust felmentette májusban.

Hirdetés