A rendőrség leszedi a Csíkszereda főterén kitűzött székely zászlót
Nem mellékes
pazs
2018. június 19. kedd, 16:25
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.

Pert indít egy belügyminisztériumi rendelet titkosságának feloldásáért Árus Zsolt. A gyergyószentmiklósi jogvédő a blogján számolt be arról, hogy egy 2004-es miniszteri rendelet értelmében a Hargita és Kovászna megyei rendőrök 15 százalékos fizetéskiegészítést kapnak, a pert pedig azért indította, mert a tárca több ízben sem volt hajlandó világos választ adni az ennek okát firtató beadványaira.

A rendelet azzal indokolja a kiemelt fizetést – amelyet a terjedő hírek alapján Árus is „veszélyességi pótlék”-nak nevez –, hogy a székelyföldi megyékben nehezebb csendőröket és rendőröket toborozni, Árus szerint azonban ez az érvelés több sebből vérzik.

„Még elgondolni is abszurd, hogy elszigetelt helyen való szolgálat miatt fizetési pótlékot kapnak azok a rendőrök, akik Sepsiszentgyörgyön vagy Csíkszeredában dolgoznak, miközben nem kap olyat az a rendőr, aki teszem azt a Duna deltában teljesít szolgálatot.

Arról nem beszélve, hogy ez az egész mélységesen diszkriminatív, mert minden elfogadható ok nélkül ad kevesebb fizetést az összes többi megyében dolgozó rendőröknek”

– fogalmaz Árus. Ezért – mivel a törvény biztosítja az állampolgároknak a jogot, hogy közérdekű információkhoz hozzáférjenek – azt próbálta megtudni a szaktárcától, érvényben van-e még a szóban forgó rendelet. A válaszból az derült ki, hogy a rendelet már nincs érvényben, viszont a most érvényes javadalmazási kerettörvény is tartalmazza azt a lehetőséget, hogy miniszteri rendelettel, bizonyos feltételek között egyes rendőrök plusz jövedelmet kapjanak. A mostani többletjuttatásokat megszabó S/7/2018-as miniszteri rendelet szövegét azonban a tárca nem közölte, arra hivatkozva, hogy ez szolgálati titoknak minősül.

Árus nem hagyta annyiban, a minisztérium azonban kitartott a kért információ hivatali titokként való besorolása mellett, és arra biztatták, hogy ha rendelkezik bizonyítékkal arra nézve, hogy a rendelet törvénysértő, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz. Árus pedig pontosan ezt tette, azaz pert indított a rendelet titkosságának feloldása érdekében:

„Nem maradt hát más választásom, így múlt héten postáztam a Bukaresti Táblabíróságnak azt a keresetet, amiben a fent felsorolt érvek alapján azt kérem, hogy kötelezzék a minisztériumot a titkosság feloldására és arra, hogy küldje meg nekem a vitatott minisztériumi rendeletet.

Következésképpen ha valaki most azt kérdezi tőlem, hogy kapnak-e jelenleg fizetés-pótlékot a rendőrök Székelyföldön, arra csak azt tudom válaszolni, hogy nem tudom. Az ellenben biztos, hogy közszájon forog az hogy igen, épp csak nem 15, hanem most már 20%-ot.”

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27033
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.