A rendőrség leszedi a Csíkszereda főterén kitűzött székely zászlót
Nem mellékes
pazs
2018. június 19. kedd, 16:25
Ez az a kérdés, amelyért perre megy Árus Zsolt jogvédő.

Pert indít egy belügyminisztériumi rendelet titkosságának feloldásáért Árus Zsolt. A gyergyószentmiklósi jogvédő a blogján számolt be arról, hogy egy 2004-es miniszteri rendelet értelmében a Hargita és Kovászna megyei rendőrök 15 százalékos fizetéskiegészítést kapnak, a pert pedig azért indította, mert a tárca több ízben sem volt hajlandó világos választ adni az ennek okát firtató beadványaira.

A rendelet azzal indokolja a kiemelt fizetést – amelyet a terjedő hírek alapján Árus is „veszélyességi pótlék”-nak nevez –, hogy a székelyföldi megyékben nehezebb csendőröket és rendőröket toborozni, Árus szerint azonban ez az érvelés több sebből vérzik.

„Még elgondolni is abszurd, hogy elszigetelt helyen való szolgálat miatt fizetési pótlékot kapnak azok a rendőrök, akik Sepsiszentgyörgyön vagy Csíkszeredában dolgoznak, miközben nem kap olyat az a rendőr, aki teszem azt a Duna deltában teljesít szolgálatot.

Arról nem beszélve, hogy ez az egész mélységesen diszkriminatív, mert minden elfogadható ok nélkül ad kevesebb fizetést az összes többi megyében dolgozó rendőröknek”

– fogalmaz Árus. Ezért – mivel a törvény biztosítja az állampolgároknak a jogot, hogy közérdekű információkhoz hozzáférjenek – azt próbálta megtudni a szaktárcától, érvényben van-e még a szóban forgó rendelet. A válaszból az derült ki, hogy a rendelet már nincs érvényben, viszont a most érvényes javadalmazási kerettörvény is tartalmazza azt a lehetőséget, hogy miniszteri rendelettel, bizonyos feltételek között egyes rendőrök plusz jövedelmet kapjanak. A mostani többletjuttatásokat megszabó S/7/2018-as miniszteri rendelet szövegét azonban a tárca nem közölte, arra hivatkozva, hogy ez szolgálati titoknak minősül.

Árus nem hagyta annyiban, a minisztérium azonban kitartott a kért információ hivatali titokként való besorolása mellett, és arra biztatták, hogy ha rendelkezik bizonyítékkal arra nézve, hogy a rendelet törvénysértő, akkor forduljon az illetékes hatóságokhoz. Árus pedig pontosan ezt tette, azaz pert indított a rendelet titkosságának feloldása érdekében:

„Nem maradt hát más választásom, így múlt héten postáztam a Bukaresti Táblabíróságnak azt a keresetet, amiben a fent felsorolt érvek alapján azt kérem, hogy kötelezzék a minisztériumot a titkosság feloldására és arra, hogy küldje meg nekem a vitatott minisztériumi rendeletet.

Következésképpen ha valaki most azt kérdezi tőlem, hogy kapnak-e jelenleg fizetés-pótlékot a rendőrök Székelyföldön, arra csak azt tudom válaszolni, hogy nem tudom. Az ellenben biztos, hogy közszájon forog az hogy igen, épp csak nem 15, hanem most már 20%-ot.”

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27033
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.