Foto: Ovidiu Veres
Per-patvar
Timi
2018. június 19. kedd, 21:43
A büntető perrendtartást módosító kormányoldali honatyák lemondását követelték.

Miután hétfő késő este gyorsított eljárásban megszavazta a képviselőház a büntetőeljárási törvénykönyv módosítását, kedd délután tüntetésre gyülekeztek Kolozsvár Főterén az elégedetlenkedők. A tüntetők pontos számát nehéz megsaccolni, a számokkal könnyen dobálózó sajtó szerint legalább ötezren, más orgánumok szerint pár százan követelték a javaslatcsomagot elfogadó képviselők lemondását és előrehozott választásokat.

Felcsendültek a már jól ismert korrupció- és PSD-ellenes jelszavak, de az RMDSZ is magkapta a politikai kurva jelzőt. A kedden éppen Kolozsváron tartózkodó Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnököt pedig lepatkányozta a tömeg.

A tüntetők a szokásos útvonalon a Főtér és a Mărăști között vonultak fel, félig lezárva az autós forgalmat, bár a megmozdulásra előzetesen nem kértek engedélyt a hatóságoktól.

A szószólók arra buzdítottak mindenkit, hogy mozgósítsák ismerőseiket a héten zajló további tüntetésekre.

A büntető törvénykönyv és a büntetőeljárási törvénykönyv módosítása kapcsán kedden a legfőbb ügyészség aggodalmát fejezte ki, mivel azt a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és más szakmai szervezetek javaslatainak figyelembevétele nélkül módosították. Közleményük szerint a főügyészség kielemzi a jogszabályt, összegzi azokat az előírásokat, amelyeket alaptörvénybe ütközőnek vél, és megtámadja a törvényt az alkotmánybíróságon. Az ellenzék szintén kilátásba helyezte a megtámadását.

A képviselőház döntő kamaraként hétfőn késő este szavazta meg a büntetőeljárási törvénykönyvet módosító tervezetet. A javaslatcsomagot 175 támogató, 78-an ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház. 

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27041
Európai pénzekből fedezik, a munkálatok két évig tartanak majd.
Az előző vadászrepülő-biznisz is jól sült el mindkét fél számára.
Az olasz főváros cigánytelepeinek a felszámolásához kért segítséget Virginia Raggi.
Állítólag folytatja az illegálisan kitermelt faanyag felvásárlását az osztrák cég.
A párizsi és más nyugati diáklázadások és a Marx-évforduló árnyékában alig esett szó a „prágai tavaszról”. És ez nem véletlen.
A romániai és bulgáriai adó újraindítása azt jelenti, hogy e két kelet-európai államot továbbra is „segíteni kell a demokratizálásban”.
Megütötte a főnyereményt a hatos lottón, ami több mint kétmillió euróval teszi gazdagabbá.
Lefagytak a határátkelőnél, amikor meglátták a gépkocsi rendszámtábláját.
Bár minden évben elmossa az eső, állja a sarat. A bonchidai Bánffy-birtokon dübörgő megafesztiválra minden rendezvényszervezőt elküldenénk: tanulni.
Elvándorlás, jogfosztások, atrocitások – ezekkel a gondokkal kell szembenézniük a kárpátaljai magyaroknak. De nem akarják feladni a szülőföldön való boldogulás lehetőségét: mint mondják, találékonyak a kiskapuk megkeresésében.
Gyengült a FCSB, erősödött a CFR, megint fél csapatát lecserélte a Sepsi OSK. Kezdődik a Liga 1 2018–2019-es idénye.
Nem ártana a valóságot is észrevenni a nagy nemzeti melldöngetés közepette.
Attól függ, mit értünk sokszínűség alatt: Franciaország fociválogatottja bizonyos szempontból nagyon is egységes.
Eltekintve azoktól a kompromisszumoktól, amelyek (talán) elkerülhetetlenek abban a balkáni közegben, melyben tevékenykednie kellett, Kövesi a rendelkezésére álló eszközökkel ért el eredményeket.