Késő este módosította a büntető perrendtartást a képviselőház

Amit Iordacheék kitaláltak, azt a PSD-ALDE koalíció az RMDSZ-szel együtt megszavazta.
Hirdetés
Gyorsított eljárásban megszavazta a képviselőház hétfőn késő este a büntetőeljárási törvény módosítását, amelyet a kormánykoalíció kezdeményezett. Az ellenzék már a szavazás előtt bejelentette, hogy az alkotmánybíróságon megtámadja a jogszabályt.
 
A javaslatcsomagot 175 támogató, 78 ellenszavazattal és egy tartózkodással fogadta el az alsóház. Az ülés több órán át tartott, mert az ellenzéki pártok igénylésére a zárószavazás előtt tételeként is voksoltak az összesen 327 javaslatról.
 
A tervezetet múlt szerdán fogadta el a szenátus, a képviselőház most döntőházként szavazott a javaslatról, amelyet az alkotmánybírósági normakontroll után még Klaus Iohannis államelnöknek is alá kell írnia ahhoz, hogy hatályba lépjen.
 
A hétfői parlamenti vita során Florin Iordache szociáldemokrata képviselő, a módosításokat kidolgozó és elfogadó parlamenti különbizottság vezetője kifejtette: 
 

véget akarnak vetni az ügyészek visszaéléseinek. 

Megelégelték a titkos együttműködési megállapodások alapján végzett igazságszolgáltatást – tette hozzá, utalva ezzel a hírszerzés és az igazságszolgáltatás legfőbb intézményei között létrejött titkos együttműködési megállapodásokra.
 
Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát (USR) vezetői szerint a szociáldemokraták ezzel vezetőjüket, Liviu Dragnea pártelnököt akarják tisztára mosni, akit már elítéltek felfüggesztett börtönbüntetésre egy korrupciós perben, és egy másik perben is korrupcióval gyanúsítják. Emellett úgy vélték, hogy a módosított büntetőeljárással 
 

Románia a „bűnözők paradicsomává vált”.

Az elfogadott módosítások között szerepel egyebek mellett, hogy a törvénytelenül szerzett bizonyítékok semmisek, csak azokkal a feljelentőkkel köthető vádalku, akik az elkövetéstől számított fél éven belül tanúskodnak egy bűncselekményről, a fellebbviteli bíróság pedig nem marasztalhat el egy első fokon felmentett vádlottat, csak ha új bizonyítékok merülnek fel, vagy megismétli a bizonyítási eljárást. 
 
Ha egy gyanúsított ellen a nyomozás során titkos megfigyelést rendelnek el, arról a megfigyelés befejezése után legkésőbb tíz nappal írásban kell majd értesíteni érintettet. A büntető perrendtartás további fontosabb módosításairól itt írtunk.
 
Az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló, 2004/304-es törvényt módosító tervezet újratárgyalását viszont elutasította a képviselőház 177 támogató, 74 ellenszavazattal és egy tartózkodással. Klaus Iohannis államfő múlt héten küldte vissza a parlamentnek újbóli megfontolásra az igazságszolgáltatás megszervezéséről szóló törvény módosításait, arra hivatkozva, hogy a szöveg zavaros, koherenciát és kiszámíthatóságot nélkülöző részeket tartalmaz, és ezzel sértheti az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségével és működésével kapcsolatos alkotmányos és nemzetközi követeleményeket.

Hirdetés