Az iskolák környékéről is kitiltanák az energiaitalokat

Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
Hirdetés
Az egészségügyi minisztérium megtiltaná az energiaitalok árusítását automatákban és 18 évnél fiatalabb személyek számára. A tervezet, amelyhez július 25-éig lehet hozzászólni, megtiltja az energiaitalok árusítását az egészségügyi intézményekben és a tanintézmények (kivéve egyetemek) 50 méteres körzetében (ahol a távolságot a közúton mérik a bejárattól).
 
A határozat célja a kiskorúak egészségének védelme, mert az energiaitalok a kávé vagy a kóla koffeintartalmánál két- vagy akár háromszorannyi koffeint is tartalmazhatnak, amely szorongást, alvászavart, rendellenes szívdobogást, magas vérnyomást, szédülést, hányingert, kiszáradást okozhat – indokolja a minisztérium a tiltási elképzelést. 
 
Napi 2-3 adag rendszeres fogyasztása károsítja a fogzománcot, már nem stimulálja, hanem visszaveti a kognitív képességeket, és viselkedési zavarokhoz is vezethet. A koffeinfüggőség is erősebben jelentkezik azoknál, akik energiaitalokat fogyasztanak, mint a rendszeresen kávézóknál.
 
Akik nem tartják be a jogszabály előírásait, ötezertől húszezer lejig terjedő bírsággal sújthatók. Cserébe a minisztérium tájékoztató kampányokat szervez az energiaitalok túlzott fogyasztásának hátrányairól.
 
Energiaitalnak tekintik nemcsak a koffein- és taurintartalmú energiaitalokat, hanem a sportolóknak szánt, magas szénhidráttartalmú italokat is.

Hirdetés