Fotó: Szabó Tünde
melegjogok
Timi
2018. június 18. hétfő, 18:30
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.

A kolozsvári LMBTQ-közösség a hétvégén második alkalommal szervez Pride-felvonulást a kincses városban: a menet június 23 -án 17 órától indul a Horia Demian Sportcsarnok elöl. Az esemény szervezői arra panaszkodtak, hogy közterületi munkálatokra hivatkozva az önkormányzat idén sem engedélyezte, hogy a belvárosban vonuljanak fel. 11 kérvényt is visszautasítottak, végül maradt a Szamos-menti felvonulás lehetősége.

Úgy tűnik, azok a bizonyos közterületi munkálatok csak akkor jelentenek akadályt, ha a szexuális kisebbségek tagjai vonulnának az utcára, és akkor nem, ha az Új Jobboldal szervez ellendemonstrációt.

Az önkormányzat ugyanis nekik engedélyezte, hogy a Bocskai/Avram Iancu téren tartsanak megmozdulást.

Mindezt úgy, hogy a tavaly sem volt jó vége, hogy egy és ugyanaznap zajlott a melegek melletti és elleni demonstráció: akkor egy Prideról érkező színésznőt hurcolt el akarata ellene a csendőrség az Új Jobboldal tüntetéséről.

Az Új Jobboldal a hagyományos család mellett és a melegtüntetés ellen hirdetett megmozdulást, 12 óra 15 perctől. A szervezők elmondása szerint azt akarják elérni, mihamarabb írják ki a referendumot a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosításról. Mint ismeretes, céljuk, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ).

Az Új Jobboldal nehezményezi, hogy sem Klaus Iohannis államfő, sem Liviu Dragnea PSD-elnök nem elég elkötelezett az ügy mellett, ezzel

figyelmen kívül hagyva a román nép többségének akaratát.

A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát megengedő törvény támogatásával megnyílik az út a melegházasság, az azonos nemű párok gyermekvállalása, valamint az iskolákban és óvodákban terjesztett homoszexuális propaganda felé – írja az Új Jobboldal.

A forgatókönyv és a megfogalmazott célok tehát mindkét helyszínen nagyjából megegyeznek a tavalyival, csak remélni lehet, idén elmarad a cirkusz. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27020
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.