Fotó: Szabó Tünde
melegjogok
Timi
2018. június 18. hétfő, 18:30
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.

A kolozsvári LMBTQ-közösség a hétvégén második alkalommal szervez Pride-felvonulást a kincses városban: a menet június 23 -án 17 órától indul a Horia Demian Sportcsarnok elöl. Az esemény szervezői arra panaszkodtak, hogy közterületi munkálatokra hivatkozva az önkormányzat idén sem engedélyezte, hogy a belvárosban vonuljanak fel. 11 kérvényt is visszautasítottak, végül maradt a Szamos-menti felvonulás lehetősége.

Úgy tűnik, azok a bizonyos közterületi munkálatok csak akkor jelentenek akadályt, ha a szexuális kisebbségek tagjai vonulnának az utcára, és akkor nem, ha az Új Jobboldal szervez ellendemonstrációt.

Az önkormányzat ugyanis nekik engedélyezte, hogy a Bocskai/Avram Iancu téren tartsanak megmozdulást.

Mindezt úgy, hogy a tavaly sem volt jó vége, hogy egy és ugyanaznap zajlott a melegek melletti és elleni demonstráció: akkor egy Prideról érkező színésznőt hurcolt el akarata ellene a csendőrség az Új Jobboldal tüntetéséről.

Az Új Jobboldal a hagyományos család mellett és a melegtüntetés ellen hirdetett megmozdulást, 12 óra 15 perctől. A szervezők elmondása szerint azt akarják elérni, mihamarabb írják ki a referendumot a család meghatározásáról szóló alkotmánymódosításról. Mint ismeretes, céljuk, hogy az alkotmány „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságaként” határozza meg a családot (a jelenlegi alkotmány „házastársakat” említ).

Az Új Jobboldal nehezményezi, hogy sem Klaus Iohannis államfő, sem Liviu Dragnea PSD-elnök nem elég elkötelezett az ügy mellett, ezzel

figyelmen kívül hagyva a román nép többségének akaratát.

A homoszexuálisok bejegyzett élettársi kapcsolatát megengedő törvény támogatásával megnyílik az út a melegházasság, az azonos nemű párok gyermekvállalása, valamint az iskolákban és óvodákban terjesztett homoszexuális propaganda felé – írja az Új Jobboldal.

A forgatókönyv és a megfogalmazott célok tehát mindkét helyszínen nagyjából megegyeznek a tavalyival, csak remélni lehet, idén elmarad a cirkusz. 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27020
Az előrejelzések alapján emberbarátabb időre nem nagyon lehet számítani egyelőre.
Mit nyer és mit veszít Románia a Budapesttel kötött szövetséggel? Sokat nem, mondják az elemzők. Mert Romániában, ugye, nem Orbán Viktor a miniszterelnök.
A Sepsi OSK meg a Csíkszerda focicsapata kidugta a fejét a fűből? Lecsapni! Nemzetbiztonsági ügy. Ja, és Orbán Viktor pénzeli? Árulás!
Az észtek athéni sikerének is köszönhetően második lett Nemzetek Ligája-csoportjában a magyar futball-válogatott.
Több ezren mentek el a székely nagygyűlésre.
Flashmobbal reklámozták a plázában a kolozsvári néptánctalálkozót. VIDEÓval.
A képviselő kapuja és garázsajtója bánta a parlamenti fügét. De rájár a rúd a #rezist mozgalomra is.
Egy román származású holland írónő ásta elő egy névtelen levél nyomán. Mégsem égették el a zsákmányt?
Az Erdélyi Református Egyházkerület 45. püspökének gyászszertartását a Farkas utcai református templomban tartották.
Egy 39 éves vadászt támadott meg egy nagyvad a Fekete-domb térségében, ahol legendásan sok a medve.
A vallásügyi államtitkárság adataiból kiderül, az elmúlt harminc évben mennyi közpénz ment az egyházaknak. Sok.
A közép-amerikai ország alkotmánybírósága megtagadta a szabadon engedés lehetőségét.
A Norvégiától kapott 52 millió euróból csekélyke összeg jut a korrupció megelőzésére, holott ez Románia legégetőbb problémája.
Hogy maguk közül válasszanak képviselőket, ne a budapesti pártlistákra szavazzanak.