Már Kanadában is gondot okoznak a romániai koldusok

Pedig a románkkal szembeni vízumkényszert csak a tavalyi év végén oldották fel.
Hirdetés

Franciaország után immár Kanadában is problémát okoznak a Romániából érkezett, bűnszervezetek által „kiközvetített” koldusok, akik azt követően jelentek meg az országban, hogy tavaly december elsejétől feloldották a román állampolgárokkal szembeni vízumkényszert.

Az helyzet annyira komollyá vált, hogy az ügy már az ottawai parlamentben is témává vált:  Michele Rempel konzervatív párti képviselő interpellációban kérdezte meg Justin Trudeau miniszterelnököt, tervezik-e a vízumkényszer visszaállítását a románokkal szemben?

Az interpelláció előzménye, hogy szerdán nyilvánosságra került a kanadai hírszerzés jelentése, amely szerint a vízumkényszer feloldása óta fokozódott a románokból álló bűnszervezetek tevékenysége a tengeren túli országban.

Trudeau azt mondta, együttműködnek a román kormánnyal annak érdekében, hogy biztosítsák a jelenlegi rendszer működőképességét.

„Jelenleg is együtt dolgozunk velük annak érdekében, hogy elejét vegyük, hogy a szervezett bűnözői csoportok visszaéljenek a kanadai rendszerrel. Komolyan vesszük a dolgot”

– mondta Trudeau.

A román koldusok ügye már az év eleje óta téma a kanadai sajtóban. Több orgánum is rámutatott: megnőtt azon, jórészt Romániából érkezett roma nők száma, akik Toronto utcáin koldulnak, és politikai menedékjogot kérnek Kanadában arra hivatkozva, hogy Romániában diszkrimináció és visszaélések áldozatai.

Hirdetés

A vízumkényszer 2017 december elsejei hatállyal történő feloldása óta 2018 májusáig 1022-en nyújtottak be menedékkérelmet.

A kanadai hatóságok már léptek is: közölték, hogy június 5-étől csak azon román állampolgároknak nem kell vízum az országba való belépéshez, akik elektronikus útlevéllel rendelkeznek.

A kanadai külügy a román nagykövetet is bekérette, a bukaresti és az ottawai kormány pedig megállapodott abban, hogy Kanada felső határt szab annak a pozitívan elbírált román menedékkkérelmek számának.

Teodor Meleşcanu román külügyminiszter még március végén közölte: a két ország együttműködik annak érdekében, hogy csökkenjen azoknak a bűnszervezeteknek száma, amelyek a vízumkényszer eltörlését kihasználva koldusokat juttatnak ki Kanadába.

Hirdetés