Foci-vébé, második nap: Nem bírtak az ibériaiak az ibériaiakkal, a Fáraók elbuktak, Marokkó a saját lábában botlott el

A spanyolok gólgazdag döntetlent játszottak a portugálokkal, Uruguay megszenvedett a győzelemért a szívósan védekező Egyiptom ellen, Irán egyáltalán nem: marokkói öngóllal nyert.
Hirdetés

A mérkőzés ellentmondásos figurája: Luis Rubiales. A spanyol labdarúgó-szövetség elnöke két nappal a válogatott első meccse előtt rúgta ki az eddigi, sikeres szövetségi kapitányt, Julen Lopeteguit, miután kiderült, hogy leigazolt a Real Madridhoz. A szükségmegoldás Fernando Hierro irányításával a spanyol válogatott a torna első igazi rangadóján gólgazdag mérkőzésen leikszelt a portugálokkal – de mi lett volna, ha nem most, hanem csak a vébé után jön a spanyol leszámolás?

A meccs Cristiano Ronaldója: Cristiano Ronaldo. Nincs miről beszélni. CR7, avagy egyszerűen csak C jött, bukott, lőtt és győzött: értékesítette a buktatása nyomán megítélt büntetőt, majd egy kontra végén De Gea kihagyását kihasználva ismét betalált. Aztán meg szabadrúgásból is bedurrantotta a gólt. Lehet utálni, sőt gyűlölni, de ő a világ labdarúgásának egyik legfontosabb alakja. Jó, hogy ott van a vb-n.

A meccs lúzere: De Gea. A torna legdrágább hálóőre. Naná, hogy ő lepkézte be a vb eddigi legnagyobb potyáját.

B csoport: PORTUGÁLIA-SPANYOLORSZÁG: 3-3
Portugália: Rui Patrício – Cédric, Pepe, José Fonte, Raphael Guerreiro – William, Joao Moutinho – Bernardo Silva (Ricardo Quaresma, 69.), Goncalo Guedes (André Silva, 80.), Bruno Fernandes (Joao Mário, 68.) – Cristiano Ronaldo.
Spanyolország: David de Gea – Nacho, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba – Sergio Busquets, Koke – David Silva (Lucas Vázquez, 86.), Isco, Andrés Iniesta (Thiago, 70.) – Diego Costa (Iago Aspas, 77.)
Gólszerző: C. Ronaldo (4.: 11-esből, 44., 88., illetve Diego Costa 24., 55., Nacho 58.

 

Utolsó percben buktak el a Fáraók

Mit tanultunk ezen a meccsen? A piramisokba még két olyan dörzsölt gazembernek is nagyon nehéz betörni, mint az egyaránt a világ tíz legjobb támadója közé tartozó Cavani és Suarez. 
 
A nyitómeccsen csődött mondott szaúdi Mekka-takával szemben Egyiptomot nem érdekelte a labdabirtoklás, viszont le tudta csökkenteni a két dél-amerikai gólgép helyzeteinek számát, ráadásul nagyon tisztán (mindössze 11 fault és 1 sárgalap) védekezett. Uruguay játékán nagyon látszott, hogy minden a két sztártól függ, a középpálya viszont nem tudta őket kiszolgálni, szinte minden helyezetüknél egymásnak adták a „gólpasszt”. 
 
A végén egy pontrúgásból csak meglett a győzelem – ez a nagycsapatok sajátja, gyengébb játékkal is ki tudják csikarni.  
 
A meccs tragikus hőse: Mohamed el-Senavi kapus. Klubjában, az al-Ahliban sem számít alapembernek, mégis kisebb meglepetésre ő kezdett a 45 éves veterán, el-Hadari helyett. Mindössze negyedik válogatottságán kétszer is túljárt Suarez eszén, bravúrral védte Cavani átlövését, vele volt a kapufa is, az utolsó percben mégis beszedett egy védhetetlen fejest. 
 
 
A meccs hiányzója: Mohamed Szalah. 26. születésnapját a kispadon ülte végig a BL-döntőben megsérült klasszis, sebessége és lövései hiányoztak is az egyiptomi kontrákból. Sokáig jó döntésnek tűnt, hogy a nem teljesen felépült sztár egészséget nem kockáztatja Cúper, de a végén Gimenez fejese felülírta az egészet.
 
A meccs földrésze: Ázsia. A vébé ugyan elméletileg Oroszország európai részén zajlik, ám a legkeletibb rendező város, Jekatyerinburg földrajzilag a két földrész határán, nagyobbrészt Ázsiában helyezkedik el. Nem meglepő, hogy rengeteg üres szék volt a lelátón, az Urál-vidék nem az a kimondott fociturista-célpont.
 
A-csoport: EGYIPTOM–URUGUAY 0-1
Egyiptom: el-Senavi – Fathi, Gabr, Hegazi, Abdelsafi – el-Neni, Hamed (Morszi, 50.) – Varda (Szobhi, 82.), Szaid, Trezeguet – Mohszen (Kahraba, 63.). 
Uruguay: Muslera – Varela, Godín, Giménez,  Cáceres  – Nandez (C. Sánchez, 58.), Bentancur, Vecino (Torreira, 87.), De Arrascaeta (C. Rodriguez, 59.) – Suárez, Cavani.
Gólszerző: Gimenez (90.)
 
 

Allah a perzsákkal tartott a bűnrossz, muszlim–muszlim meccsen

Miért volt fontos ez a meccs? Mert megmutatta a FIFA-nak, mekkora marhaság a világbajnoki mezőnyt 48-ra bővíteni. A tervszerűség, gondolkodás, fegyelem és helyzetfelismerés mindkét oldalon hiánycikk volt, lelkes de kaotikus grundfocit tolt mindkét csapat. Az egészet megkoronázta a végén egy semmiből jött öngól.
 
 
A meccs tanulsága: a csapatjáték most is kinyírta az egyéniségeket. Egyértelmúen Marokkónak vannak jobb és képzettebb játékosai, de Irán játszotta a valamivel szervezettebb focit. A győzelméhez azonban így is kellett egy jó adag mázli.  
 
B-csoport: MAROKKÓ–IRÁN 0-1
Marokkó: Munir – Hakimi, Benatia, Szaissz – N. Amrabat (Sz. Amrabat, 76.), Busszufa, el-Ahmadi, Harit  (Da Costa, 82.) –  Belhanda, el-Kaabi (Buhadduz, 77.), Zijes.
Irán: Beiranvand – Hadzsszafi, Csesmi, Puraligandzsi, Rezaeian – Sodzsaei (Taremi, 68.), Ebrahimi (Montazeri, 79.), Amiri – Dzsahanbahs (Goddosz, 85.), Anszarifard, Azmun. 
Gólszerző: Buhadduz (90+5., öngól)
 
 
 

 

Hirdetés