Második korrupciós ügyében is felmentették a Szerbiában bujdosó Sebastian Ghițát

Az 54 millió lejes óvadék visszafizetését is elrendelték.
Hirdetés

Felmentette csütörtökön a legfelsőbb bíróság Sebastian Ghiţă volt képviselőt, valamint az ügyben érintett vezető ügyészeket és rendőrparancsnokokat is. Az ítélet nem jogerős.

Miután az ügy több tanúja is visszavonta vallomását, és azt állította, hogy azokat a DNA ügyészei zsarolással kényszerítették ki,

a bíróság megalapozatlannak ítélte a megvesztegetés, pénzmosás, befolyással üzérkedés, titoksértés vádját, és felmentette az ügy vádlottjait.

Ghiţă esetében az előzetes letartóztatási parancs visszavonását, a vagyonzár eltörlését és az 54 millió lejes óvadék visszafizetését is elrendelték. Ugyanebben az ügyben a bírák úgy döntöttek, hogy a többi vádlottat is felmentik, mert az elkövetett tettek nem léteznek, vagy nem rendelkezik ezekről a büntető törvénykönyv.

Az ügyben érintett volt Liviu Mihail Tudose, a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség volt főügyésze, Viorel Dosaru, a Prahova Megyei Rendőr-főkapitányság volt parancsnoka, Constantin Ispas rendőrtiszt és Aurelian Constantin Mihăilă, a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség volt helyettes főügyésze is.

A döntés nem jogerős, az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) megtámadhatja.

A DNA szerint 2013 júniusa és 2014 tavasza között Sebastian Ghiţă rábírta Liviu Mihail Tudosét és Viorel Dosarut, hogy bizalmas információkat osszanak meg vele egy, a Ploieşti-i Ítélőtáblai Ügyészség által kivizsgált ügyről, amelyben olyan cégvezetők is érintettek voltak, akikkel a képviselő üzleti kapcsolatban állt. Cserében Sebastian Ghiţă azt ígérte Dosarunak és Tudosénak, hogy segíti őket funkciójuk megtartásában, valamint további vezető tisztségek megszerzésében.

Hirdetés

Sebastian Ghiţă volt parlamenti képviselő jelenleg Szerbiában tartózkodik. 2016 decemberében szökött meg az országból, jelenleg

több ügyben is zajlik ellene eljárás.

Ghiţát tavaly szeptemberben már felmentették egy másik ügyben is, amelyben azzal vádolták, hogy egy neki ajándékozott házzal vesztegette meg Ploiesti város polgármesterét az Asesoft kosárlabdacsapat önkormányzati támogatása fejében.

 

Hirdetés