Leépítő jelleg
béel
2018. június 13. szerda, 10:35
Az igazságügy-miniszter nem finomkodik, amikor az államfő magatartását kell jellemeznie.

Keményen beszólt Tudorel Toader igazságügy-miniszter Klaus Iohannis államfőnek, amiért az még mindig halogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását az alkotmánybíróság ezt előíró döntése ellenére is.

A miniszter nem kertelt: szerdán reggel kijelentette, hogy az államfő a jogállamiság szempontjából a legveszélyesebb precedenst teremti meg azzal, ahogy Kövesi menesztésére vonatkozó alkotmánybírósági ítélethez viszonyul.

Toader elmondta, az igazságszolgáltatási rendszerben szerzett tapasztalata alapján azt tartja a legveszélyesebb precedensnek a jogállamiságra nézve, amit jelenleg az államfő tesz, mivel egy magas rangú közjogi méltóság megkérdőjelezi az alaptörvény, illetve egy alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését.

Azt is elmondta: az alkotmánybírósági döntés be nem tartása esetén az államhatalmi ágak között alkotmányos természetű konfliktus alakul ki, amely megoldást igényel.

Mint megírtuk, kedden Iohannis kedden azt állította: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.
Az elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26950
Costa Rica 90 percig jól védekezett, de a ráadáspercekben kettőt is kapott. Nigéria csak egy félidőt focizott eddig a világbajnokságon, de így is továbbjutásra áll.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?
Röviden: Románia egy kiváltságos személyeknek alkotott ország. Hosszabban: tessék csak olvasni. Nem túl szívderítő.
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A hétvégi Várkert Fesztiválon kérdeztünk körbe.