Leépítő jelleg
béel
2018. június 13. szerda, 10:35
Az igazságügy-miniszter nem finomkodik, amikor az államfő magatartását kell jellemeznie.

Keményen beszólt Tudorel Toader igazságügy-miniszter Klaus Iohannis államfőnek, amiért az még mindig halogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását az alkotmánybíróság ezt előíró döntése ellenére is.

A miniszter nem kertelt: szerdán reggel kijelentette, hogy az államfő a jogállamiság szempontjából a legveszélyesebb precedenst teremti meg azzal, ahogy Kövesi menesztésére vonatkozó alkotmánybírósági ítélethez viszonyul.

Toader elmondta, az igazságszolgáltatási rendszerben szerzett tapasztalata alapján azt tartja a legveszélyesebb precedensnek a jogállamiságra nézve, amit jelenleg az államfő tesz, mivel egy magas rangú közjogi méltóság megkérdőjelezi az alaptörvény, illetve egy alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését.

Azt is elmondta: az alkotmánybírósági döntés be nem tartása esetén az államhatalmi ágak között alkotmányos természetű konfliktus alakul ki, amely megoldást igényel.

Mint megírtuk, kedden Iohannis kedden azt állította: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.
Az elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26950
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.
Egyre nagyobb és hangosabb a zártkörű buli.
Igaz ugyan, hogy Ecaterina Andronescu, a régi-új oktatási miniszter tudja, mennyi kétszer kettő, viszont az oktatási stratégiák szétcseszése terén is markánsan bizonyított.
Leszámol az újkapitalizmus iránti illúziókkal és egy globalizációkritikus, ökopolitikai alternatívát mutat fel Zöld jelzés - Vázlat egy új politikához című, nemrég Kolozsváron is bemutatott könyvében az LMP volt vezetője.
És amúgy sem lesz képes semmit megvalósítani.
Kulturálisan az. De jure nem az. De hogy elege van a bukaresti bojárok packázásaiból, úgy tűnik, tény.
Naná, hogy ezért is feljelentette a fürdővárost.
Ajaj, mi lesz ebből! Gyulafehérvár és Nagyszeben is társulna a négyekhez.