Toader: Iohannis veszélyezteti a jogállamot az alkotmánybíróság ítéletének figyelmen kívül hagyásával

Az igazságügy-miniszter nem finomkodik, amikor az államfő magatartását kell jellemeznie.
Hirdetés

Keményen beszólt Tudorel Toader igazságügy-miniszter Klaus Iohannis államfőnek, amiért az még mindig halogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását az alkotmánybíróság ezt előíró döntése ellenére is.

A miniszter nem kertelt: szerdán reggel kijelentette, hogy az államfő a jogállamiság szempontjából a legveszélyesebb precedenst teremti meg azzal, ahogy Kövesi menesztésére vonatkozó alkotmánybírósági ítélethez viszonyul.

Toader elmondta, az igazságszolgáltatási rendszerben szerzett tapasztalata alapján azt tartja a legveszélyesebb precedensnek a jogállamiságra nézve, amit jelenleg az államfő tesz, mivel egy magas rangú közjogi méltóság megkérdőjelezi az alaptörvény, illetve egy alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését.

Azt is elmondta: az alkotmánybírósági döntés be nem tartása esetén az államhatalmi ágak között alkotmányos természetű konfliktus alakul ki, amely megoldást igényel.

Mint megírtuk, kedden Iohannis kedden azt állította: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Hirdetés

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.
Az elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

Hirdetés