Leépítő jelleg
béel
2018. június 13. szerda, 10:35
Az igazságügy-miniszter nem finomkodik, amikor az államfő magatartását kell jellemeznie.

Keményen beszólt Tudorel Toader igazságügy-miniszter Klaus Iohannis államfőnek, amiért az még mindig halogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását az alkotmánybíróság ezt előíró döntése ellenére is.

A miniszter nem kertelt: szerdán reggel kijelentette, hogy az államfő a jogállamiság szempontjából a legveszélyesebb precedenst teremti meg azzal, ahogy Kövesi menesztésére vonatkozó alkotmánybírósági ítélethez viszonyul.

Toader elmondta, az igazságszolgáltatási rendszerben szerzett tapasztalata alapján azt tartja a legveszélyesebb precedensnek a jogállamiságra nézve, amit jelenleg az államfő tesz, mivel egy magas rangú közjogi méltóság megkérdőjelezi az alaptörvény, illetve egy alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését.

Azt is elmondta: az alkotmánybírósági döntés be nem tartása esetén az államhatalmi ágak között alkotmányos természetű konfliktus alakul ki, amely megoldást igényel.

Mint megírtuk, kedden Iohannis kedden azt állította: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.
Az elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26950
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.