Leépítő jelleg
béel
2018. június 13. szerda, 10:35
Az igazságügy-miniszter nem finomkodik, amikor az államfő magatartását kell jellemeznie.

Keményen beszólt Tudorel Toader igazságügy-miniszter Klaus Iohannis államfőnek, amiért az még mindig halogatja az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyésze, Laura Codruţa Kövesi leváltását az alkotmánybíróság ezt előíró döntése ellenére is.

A miniszter nem kertelt: szerdán reggel kijelentette, hogy az államfő a jogállamiság szempontjából a legveszélyesebb precedenst teremti meg azzal, ahogy Kövesi menesztésére vonatkozó alkotmánybírósági ítélethez viszonyul.

Toader elmondta, az igazságszolgáltatási rendszerben szerzett tapasztalata alapján azt tartja a legveszélyesebb precedensnek a jogállamiságra nézve, amit jelenleg az államfő tesz, mivel egy magas rangú közjogi méltóság megkérdőjelezi az alaptörvény, illetve egy alkotmánybírósági döntés tiszteletben tartását és gyakorlatba ültetését.

Azt is elmondta: az alkotmánybírósági döntés be nem tartása esetén az államhatalmi ágak között alkotmányos természetű konfliktus alakul ki, amely megoldást igényel.

Mint megírtuk, kedden Iohannis kedden azt állította: az alkotmánybírósági döntés több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt, ezért mérlegelési időre van még szüksége, amíg eldönti, mit lépjen az ügyben.

Közölte: elolvasta ugyan az ítélet vaskos, 133 oldalas indoklását, de még „egy kicsit” olvasnia kell, hogy teljesen megértse.

Iohannis szerint felmerül a kérdés, hogy mi garantálja az ügyészek függetlenségét, ha alárendelik őket az igazságügyi tárcát vezető „szuperminiszternek”, akinek a döntéseit még az államfőnek is végre kell hajtania.
Az elnök megállapította: a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) egy ideje azon fáradozik, hogy megcsonkítsa az elnöki hatásköröket, az alkotmánybíróság döntése pedig összecseng ezzel az igyekezettel.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26950
Csúnyán megfizetjük a sztrádák hiányát: az elmúlt tíz évben egy kisvárosnyi ember halt meg közlekedési balesetben Romániában.
Ha azt hitte valaki, a román sajtó teljesen szételemezte Orbán Viktor magyar miniszterelnök tusványosi beszédét, hát tévedett.
Az EKE augusztusi teljesítménytúrája teljesen kimerít és teljesen feltölt. Kipróbáltuk, működik.
Ha az ember elolvassa a szöveget, azt a kérdést is felteheti magának, hogy ez a cikk jogos felháborodásból, vagy éppen megrendelésre született.
A megtámadott emberek állapota súlyos.
Kolozsváron huszadik éve rendezik meg a Szent István-napi Néptánctalálkozót, amely kilenc éve a Kolozsvári Magyar Napok egyik állandó és fő tartópillére is.
Egyelőre nem tudni, hogyan került az állat a sztrádára.
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.