Büntető
szabot
2018. június 13. szerda, 17:46
A kormánypártok és az RMDSZ szerint az ártatlanokat, az ellenzék szerint a bűnösöket védi a futószalagon módosított büntető perrendtartás. A szenátus csont nélkül megszavazta.
A szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ szavazataival a szenátus elfogadta szerdán a büntető perrendtartás módosítását. Ezt a törvénykönyvet arra hivatkozva módosították, hogy ki kell igazítani az alkotmánysértőnek bizonyult cikkelyeket, meg kell védeni az emberi jogokat, és érvényt kell szerezni az ártatlanság vélelméről szóló európai uniós irányelvnek.
 
A most elfogadott módosításokat a PSD, az ALDE és az RMDSZ honatyái javasolták a Florin Iordache vezette parlamenti különbizottságban, a szenátus az ellenzék összes javaslatát leszavazta. Az ellenzék a tervezet számos rendelkezését már korábban is bírálta: szerintük a kormánypártok korrupt politikusaik elszámoltatását próbálják akadályozni, 
 

az új perrendtartás pedig a bűnözőt és nem áldozatát védi.

Újdonság például, hogy 

  • a törvénytelenül szerzett bizonyítékok semmisek;
  • csak azokkal a feljelentőkkel köthető vádalku, akik az elkövetéstől számított fél éven belül tanúskodnak egy bűncselekményről; 
  • a fellebbviteli bíróság nem marasztalhat el egy első fokon felmentett vádlottat, csak ha új bizonyítékok merülnek fel, vagy megismétli a bizonyítási eljárást (vagyis a fellebbviteli bíró nem állapíthatja meg, hogy az alapfokú ítélet téves következtetésen alapul, csak ha például újra kihallgatja a tanúkat);
  • az ügyészségeknek automatikusan ejteniük kell a vádat minden olyan bűnvádi eljárásban, amelynél egy éven belül nem sikerült vádat emelniük;
  • ha egy gyanúsított ellen a nyomozás során titkos megfigyelést rendelnek el, arról a megfigyelés befejezése után legkésőbb tíz nappal írásban kell majd értesíteni az érintettet, a jegyzőkönyvek tartalmát és magukat a felvételeket – amennyiben az igényli – a gyanúsítottnak is be kell majd mutatni;
  • a törvénytelenül készített felvételeket az ügyészek is megsemmisíthetik, és erről jegyzőkönyvet készítenek, amit csatolnak az ügyirathoz;
  • hatósági felügyeletet legfeljebb fél évig lehet foganatosítani a vádlottal szemben;
  • jogerős ítéletet akkor is felül lehet vizsgáltatni, ha az ügyben eljáró ügyész vagy bíró fegyelmi büntetésben részesült szolgálati hanyagság vagy tisztségének rosszhiszemű gyakorlása miatt;
  • gyanúsítottakat vagy vádlottakat 24 órán belül csak legfeljebb hat órán át lehet kihallgatni, vallomásukat rögzíteni kell, és a hang- és videofelvételt a védelem rendelkezésére kell bocsátani, ellenkező esetben kizárják azt a bizonyítékok közül.
A módosítás során a román médiában folyamatos bilincscsörgésnek is megpróbáltak gátat szabni a törvényhozók azzal, hogy az eljárásjog
 

korlátozná a sajtó hozzáférését bizonyos információkhoz

a bűnvádi eljárás során, az Agerpres szerint nemcsak a nyomozati, hanem a bírósági szakaszban is, amennyiben pedig közérdekű volta miatt mégis nyilvánosságra hozzák egy részleteit, az ügyészségek számára tilos lesz, hogy bűnösként állítsanak be egy gyanúsítottat a jogerős ítélet előtt.
 
A büntetőeljárást módosító tervezet a képviselőházi vita során nyeri el végső formáját. A kormánytöbbség a büntető törvénykönyvet is módosítani akarja.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26960
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.