Megtrollkodta az elnök a kormányfőt a funkcionális analfabetizmus témájában

Amely Iohannis szerint a politika legmagasabb szféráiban is tetten érhető.
Hirdetés

Nagyon elemében van mostanában Klaus Iohannis államfő, aki egyszemélyes ellenzékként ott osztja a kormányoldalt, ahol éppen éri.

Szerdán például az oktatás helyzetéről szóló  World Development Report 2018: Learning to Realize Education’s Promise című jelentés bemutatóján arról beszélt: a román politika magas szféráiban is tetten érhető, hogy Romániában gondot ookoz a funkcionális analfabetizmus.

„A romániai oktatási rendszernek különbséget kell tennie a gyerekek tudásszintje között, nem csak az iskolapadokban eltöltött éveket kell kipipálniuk. Ez egy olyan lecke, amely Romániára is érvényes, ugyanis egy 2016-ban készített tanulmány arra figyelmeztet, hogy a lakosság 42 százaléka funkcionális analfabéta, ez pedig a romániai politikai élet magas szféráiban is meglátszik” – mondta Iohannis.

Ez még csak általános megjegyzés volt, de aztán érkezett a kegyelemdöfés, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett.

Hirdetés

„Továbbra is távolodunk az Európa 2020 – vagy húsz-húsz, ahogy újabban mondják – célkitűzéstől, ami a korai iskolaelhagyást illeti, a nálunk mért 18 százalékos aránnyal” – mondta az államfő.

A „húsz-hússzal” arra utalt, hogy Dăncilă kormányfő egy alkalommal a 2020-as évet húsz-húsznak mondta – ahogy azt angolul szokás. Csakhogy ő románul beszélt.

Hirdetés