Húszhúsz
béel
2018. június 13. szerda, 12:38
Amely Iohannis szerint a politika legmagasabb szféráiban is tetten érhető.

Nagyon elemében van mostanában Klaus Iohannis államfő, aki egyszemélyes ellenzékként ott osztja a kormányoldalt, ahol éppen éri.

Szerdán például az oktatás helyzetéről szóló  World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise című jelentés bemutatóján arról beszélt: a román politika magas szféráiban is tetten érhető, hogy Romániában gondot ookoz a funkcionális analfabetizmus.

„A romániai oktatási rendszernek különbséget kell tennie a gyerekek tudásszintje között, nem csak az iskolapadokban eltöltött éveket kell kipipálniuk. Ez egy olyan lecke, amely Romániára is érvényes, ugyanis egy 2016-ban készített tanulmány arra figyelmeztet, hogy a lakosság 42 százaléka funkcionális analfabéta, ez pedig a romániai politikai élet magas szféráiban is meglátszik" – mondta Iohannis.

Ez még csak általános megjegyzés volt, de aztán érkezett a kegyelemdöfés, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett.

„Továbbra is távolodunk az Európa 2020 – vagy húsz-húsz, ahogy újabban mondják – célkitűzéstől, ami a korai iskolaelhagyást illeti, a nálunk mért 18 százalékos aránnyal” - mondta az államfő.

A „húsz-hússzal” arra utalt, hogy Dăncilă kormányfő egy alkalommal a 2020-as évet húsz-húsznak mondta – ahogy azt angolul szokás. Csakhogy ő románul beszélt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26952
Costa Rica 90 percig jól védekezett, de a ráadáspercekben kettőt is kapott. Nigéria csak egy félidőt focizott eddig a világbajnokságon, de így is továbbjutásra áll.
A Kolozs megyei önkormányzat turisztikai és kulturális rendeltetést szán az épületnek.
Egyes román sajtólátnokok már azt vizionálják, hogy hamarosan a bukaresti parlamentben is magyarul fognak beszélni.
Amikor ugyanis első alkalommal verték fejbe a bírói kalapáccsal, bizony megtette, amit ilyenkor tenni szokás.
Van egy jó hír, meg egy rossz hír Románia számára. Egyéni fogyasztásban legyőzte a magyarokat. Na de vajon miért? A válaszban ott a rossz hír.
Civilek tüntetnek hetek óta minden csütörtök reggel a kolozsvári PSD és RMDSZ székháza előtt. Elmentük a szövetség Majális utcai ügyvezető elnöksége elé és megkérdeztük a demonstrálókat: mi ellen tüntetnek?
A: két hét fizetett szabadságot. B: egy terepjárót. C: három és fél év letöltendőt.
Folytatódik a Roboszkóp, Laczkó Vass Róbert elmélkedős sorozata.
Videóbírós döntetlen, hősiesség és súlyos alázás folyt ma a vébén. Messit egyszerűen eltüntették.
A bukaresti kormány egyre több mindennek fordít hátat. Most éppen egy autópályának. Miért pont a Világbank képezne kivételt?
Röviden: Románia egy kiváltságos személyeknek alkotott ország. Hosszabban: tessék csak olvasni. Nem túl szívderítő.
A zavarosnak tűnő ügy vádlottját a moszkvai bíróság előzetes letartóztatásba helyezte.
A vébé talán legegyoldalúbb meccsén Spanyolország csak egy szerencsés góllal törte fel az iráni bunkerfocit.
A hétvégi Várkert Fesztiválon kérdeztünk körbe.