Húszhúsz
béel
2018. június 13. szerda, 12:38
Amely Iohannis szerint a politika legmagasabb szféráiban is tetten érhető.

Nagyon elemében van mostanában Klaus Iohannis államfő, aki egyszemélyes ellenzékként ott osztja a kormányoldalt, ahol éppen éri.

Szerdán például az oktatás helyzetéről szóló  World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise című jelentés bemutatóján arról beszélt: a román politika magas szféráiban is tetten érhető, hogy Romániában gondot ookoz a funkcionális analfabetizmus.

„A romániai oktatási rendszernek különbséget kell tennie a gyerekek tudásszintje között, nem csak az iskolapadokban eltöltött éveket kell kipipálniuk. Ez egy olyan lecke, amely Romániára is érvényes, ugyanis egy 2016-ban készített tanulmány arra figyelmeztet, hogy a lakosság 42 százaléka funkcionális analfabéta, ez pedig a romániai politikai élet magas szféráiban is meglátszik" – mondta Iohannis.

Ez még csak általános megjegyzés volt, de aztán érkezett a kegyelemdöfés, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett.

„Továbbra is távolodunk az Európa 2020 – vagy húsz-húsz, ahogy újabban mondják – célkitűzéstől, ami a korai iskolaelhagyást illeti, a nálunk mért 18 százalékos aránnyal” - mondta az államfő.

A „húsz-hússzal” arra utalt, hogy Dăncilă kormányfő egy alkalommal a 2020-as évet húsz-húsznak mondta – ahogy azt angolul szokás. Csakhogy ő románul beszélt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26952
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?
Ilyen körülmények között jogos a kérdés: miként tudja biztosítani Románia jövőre az EU Tanács elnökségét?