Húszhúsz
béel
2018. június 13. szerda, 12:38
Amely Iohannis szerint a politika legmagasabb szféráiban is tetten érhető.

Nagyon elemében van mostanában Klaus Iohannis államfő, aki egyszemélyes ellenzékként ott osztja a kormányoldalt, ahol éppen éri.

Szerdán például az oktatás helyzetéről szóló  World Development Report 2018: Learning to Realize Education's Promise című jelentés bemutatóján arról beszélt: a román politika magas szféráiban is tetten érhető, hogy Romániában gondot ookoz a funkcionális analfabetizmus.

„A romániai oktatási rendszernek különbséget kell tennie a gyerekek tudásszintje között, nem csak az iskolapadokban eltöltött éveket kell kipipálniuk. Ez egy olyan lecke, amely Romániára is érvényes, ugyanis egy 2016-ban készített tanulmány arra figyelmeztet, hogy a lakosság 42 százaléka funkcionális analfabéta, ez pedig a romániai politikai élet magas szféráiban is meglátszik" – mondta Iohannis.

Ez még csak általános megjegyzés volt, de aztán érkezett a kegyelemdöfés, amelyet Viorica Dăncilă miniszterelnöknek címzett.

„Továbbra is távolodunk az Európa 2020 – vagy húsz-húsz, ahogy újabban mondják – célkitűzéstől, ami a korai iskolaelhagyást illeti, a nálunk mért 18 százalékos aránnyal” - mondta az államfő.

A „húsz-hússzal” arra utalt, hogy Dăncilă kormányfő egy alkalommal a 2020-as évet húsz-húsznak mondta – ahogy azt angolul szokás. Csakhogy ő románul beszélt.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26952
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.