Donald Trump és Kim Dzsong Un elkezdték írni a történelem újabb fejezetét

Az amerikai elnök és az észak-koreai vezető tárgyalóasztalhoz ült Szingapúrban.
Hirdetés

Bekövetkezett, amire a korábbi sok-sok beszólás és kardcsörtetés után egyre kevesebben számítottak: Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető személyesen találkozott, és tárgyalásokat kezdtek. Bár a megbeszélések konkrét tartalmáról egyikük sem mondott semmit, a legfontosabb téma a sztálinista diktatúra atomfegyvereinek felszámolása.

 

 

A két vezető egy megállapodást is ellátott a kézjegyével, amelyben rögzítik az eredményeket, és hitet tesznek a párbeszéd folytatása mellett.

Trump kijelentette a média előtt, hogy „nagyon jól” sikerült a négyszemközti találkozója Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel kedden Szingapúrban, és kiváló kapcsolat alakult ki közöttük, együtt meg fognak oldani „egy nagy problémát, egy nagy dilemmát”.

Trump és Kim kézfogással indították el a megbeszélést a városállam Sentosa szigetén található szállodában. A kézfogás 12 másodpercig tartott.

 

 

Ezt követően körülbelül 40 percig tárgyaltak négyszemközt, kizárólag tolmácsok társaságában. Ezután Trump tárgyalópartnerével a Capella szálloda hosszú teraszán sétált végig, és nyilatkozott röviden a sajtónak. Majd elkezdődött egy szélesebb körű tárgyalás, amelyen már tanácsadók is részt vesznek.

Hirdetés

Amerikai részről John Kelly, az elnöki kabinet vezetője, Mike Pompeo külügyminiszter és John Bolton, az elnök nemzetbiztonsági tanácsadója van jelen. Kim Dzsong Un delegációjában Kim Jong Csol, az észak-koreai állampárt központi bizottságának alelnöke, Ri Szu Jong, a párt alelnöke és Ri Jong Ho külügyminiszter kapott helyet.

Hírügynökségi gyorselemzések szerint Trump a két tárgyalás közti megjegyzésével az észak-koreai atomprogram felszámolására utalt. „Sikerülni fog. Meg fogjuk csinálni” – fogalmazott Trump, de részleteket nem közölt a tárgyalásról.

Az amerikai fél a nukleáris leszerelés témakörét tartja a tárgyalások legfontosabb elemének.

Az AP amerikai hírügynökség hozzátette, hogy a megbeszélés után Kim Dzsong Un is derűlátónak mutatkozott. Helyi források szerint az észak-koreai vezető egyebek között azt mondta, hogy a közös munka nem lesz egyszerű, de mindkét fél eltökélt abban, hogy folytatják.

A négyszemközti megbeszélést a kommentátorok történelminek minősítették, nem utolsósorban azért, mert amerikai elnök és észak-koreai vezető most először találkozott egymással. A csúcs kézfogással kezdődött, majd rövid, derűlátó nyilatkozatokat tettek. Trump kijelentette, hogy megtiszteltetés számára az észak-koreai vezetővel találkozni, és szerinte „kiváló kapcsolat” alakul majd ki közöttük, „ehhez nem fér kétség”.

Kim pedig azt mondta: találkozójukat az tette lehetővé, hogy legyőzték annak minden akadályát, „a régi beidegződéseket és az előítéleteket”.

A CNN beszámolója szerint Trump igencsak szívélyes volt, még a durván kipáncélozott elnöki limuzin – becenevén a Bestia – belsejét is megmutatta Kimnek.

Egy testbeszédszakértő szerint mind Donald Trump, mind Kim Dzsong Un igyekezett magabiztosnak látszani történelmi jelentőségű keddi szingapúri találkozójuk kezdetén, de azt nem tudták elrejteni, hogy idegesek.

Hirdetés