A központi parkban a talajjal egyszintű szökőkút épülhet
ráncfelvarrás
Timi
2018. június 11. hétfő, 19:04
A ma közzétett látványterveken alig lehet ráismerni a partiumi város régi és új központjára.

Teljesen megújul Szatmárnémeti belvárosa, amelyet a helyiek csak régi és új központnak neveznek. A két központ merőben különbözik egymástól: míg az úgynevezett „régit” a park és körülötte lévő polgári műemléképületek alkotják, addig az „új központ” küllemét a kommunizmus idején épített, szürke betonépítmények határozzák meg.

A látványtervek mai bemutatóján Kereskényi Gábor polgármester és Maskulik Csaba városmenedzser is elismerte, nem volt könnyű dolguk a tervezőknek, ugyanis két markáns jegyekkel rendelkező városrészt kellett újragondolniuk. A tervezők egy szintbe fogják hozni az egész központot – hangzott el a mai sajtótájékoztatón.

Az autós forgalmat szinte teljes egészében lezárják a régi központban, így szeretnék csökkenteni a légszennyezettséget, és helyette bicikliutakat, sétálóövezeteket alakítanak ki. A városvezetők több növényzetet, vadiúj és megújult szökőkutakat, teraszokat, nagyobb rendezvények lebonyolítására alkalmas teret, felújított járdákat, közvilágítást, valamint víz-, csatorna- és villamoshálózatot ígértek. 

A látványtervek önmagukért beszélnek:

Új szökőkutakat építenek ki az új központban

Kizárólag a gyalogos- és a kerékpáros-forgalomé lesz a belváros 

A főtéri parkot egy sétány fogja kettészelni a Fehér Háztól az Északi Színházig.

Bicikliút köti majd össze a két központot

A Szamoson átívelő hídon, az épülő NEPI plázáig vezetne a bicikliút

A közvilágítást is újragondolják a belvárosban

Mindezt európai uniós forrásokból szeretnék kivitelezni. A tervek szerint a munkálatok 2019-ben kezdődhetnek meg. 

Nemrég rendeződött a 11 éve elhagyatottan álló Pannónia-szálló helyzete is: a környék egyik legszebb szecessziós épületét a magyar állam vásárolta meg. A régi főtéren roskadozó műemléképület – felújítása után – az újragondolt belváros legfőbb ékessége lehet. 

Hajrá!

A látványtervek forrása: Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatala

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26924
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.