szabot
2018. június 11. hétfő, 22:34
A teniszcsillag bukaresti szurkolótábora lehurrogta a főpolgármestert, teljesen elnyomta Gabriela Firea hangját.

Hazaérkezett hétfő délután Párizsból Simona Halep, aki vasárnap megnyerte a francia nyílt teniszbajnokság női egyes versenyének döntőjét, pályafutása első felnőtt Grand Slam-tornáját.

 
Családja, barátai és sporthivatalosságok a bukaresti Henri Coandă repülőtéren fogadták a teniszcsillagot, este pedig mintegy húszezer ember ment ki köszönteni őt a Nemzeti Arénába. Ott Gabriela Firea PSD-s főpolgármester fogadta, akinek a szavait a tömeg előbb a „Simona! Simona!” skandálásba fullasztotta, majd általános hangzavarral lehurrogta.
 
 
Simona Halep elismerően nyilatkozott mindegyik edzőjéről, aki egy téglát hozzátett a szombati sikeréhez, köszönetet mondott a családjának és a rajongóinak is, hogy mindenhol meleg fogadtatásban részesítették.
 
„Ez volt életem legszebb pillanata. (...) Nagy elvárások fogalmazódtak meg irányomban. Nem mondhatom, hogy negatív nyomást gyakoroltak rám a románok. Ők is várták ezt a trófeát, akárcsak én. Párizsban az egész torna alatt magam amellett éreztem a francia közönséget” – mondta a román teniszező. A legfelemelőbb pillanatnak nevezte, amikor a díjátadón bejátszották a román himnuszt, és azt a közönség énekelni kezdte.
 
Abban bízik, hogy sikere arra ösztönzi a hatóságokat, hogy modernizálják a fővárosi teniszközpontot. Ismert tény, hogy Romániában nincs rendszer építve a sport köré, és ez volt a legerősebb kritika, amit megfogalmazott. Ilie Năstase volt teniszbajnok ennél szókimondóbb volt: Halepnek és családjának gratulált a sikerért, „mert a román teniszszövetség nem igazán segítette”. 
 
Halep egyetértett Năstaséval abban, hogy „nem ez volt élete legjobb meccse”, de abban is, hogy megnyerte e döntőt és „ez a legfontosabb”. Most pár nap vakációt enged magának, majd elkezdi a felkészülést Wimbledonra, mert ezt a következő Grand Slam tornát füvön játsszák majd. Középtávú tervei között érem szerepel a tokiói Nyári Olimpiai Játékokon 2020-ban, hosszú távon pedig azt szeretné, hogy „minél több gyermeke legyen”.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26927
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.