Huj, huj, hajrá!
Szerző: Boros Miklós
2018. június 10. vasárnap, 11:15
Kárpátalja győzött, Székelyföld negyedik lett.

Nem lehet unalmas, kiszámítható tornának nevezni a Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONIFA) világbajnokságát, hiszen a harmadik kiíráson immár a harmadik különböző világbajnokot avatták Londonban: a Nizzai Grófság (2014) és Abbházia (2016) után idén Kárpátalja válogatottja győzött. Egy hagyomány viszont megmaradt: a döntő harmadszor is gól nélküli meccs végén, 11-esekkel dőlt el, a többnyire magyarországi alsóbb ligás csapatokban játszó kárpátaljai játékosok ebben 5-4-re bizonyult jobbnak Észak-Ciprusnál. Pedig eredetileg Kárpátalja ki sem jutott a vb-re, csupán a Felvidék visszalépése után indulhatott a tornán. 

A két évvel ezelőtt még kilencedik Székelyföld ezúttal az elődöntőig jutott, ott azonban 4-2-re elvesztette a magyar rangadót Kárpátalja ellen. A meccs érdekessége, hogy a kárpátaljai csapat edzője, Sándor István, a Sepsi OSK szakmai igazgatója, kapusa pedig a szintén szentgyörgyi klub kötelékébe tartozó Fejér Béla. A bronzmeccs szintén 11-esekkel dőlt el, a székelyek 5-4-re kaptak ki Padániától. A hat meccsen 5 gólt szerző Bajkó Barna (FK Csíkszereda) második lett a góllövőlistán.

 

A székely válogatott eredményei a 3. CONIFA-világbajnokságon:
4-0 Tuvaluval (Bajkó 3, Magyari)
5-0 Matabelefölddel (Fülöp István, Györgyi, Magyari 2, Hodgyai)
1-3 Padániával (Szőcs László)
4-0 Nyugat-Örményországgal (Tankó, Csizmadia, Fülöp Lóránd, Bajkó)
2-4 Kárpátaljával (Csizmadia, Bajkó)
0-0 (11-esekkel 4-5) Padániával
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26906
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.