Radamesz, hallgatsz?
Szerző: Cristian Preda
2018. június 8. péntek, 18:24
A szűkszavú elnökbe lassan belé is fojtják a szót. Talán most már ideje lenne, hogy alaposan megszólaljon.

Eleinte úgy tűnt, a múlt hét ugyanúgy fog lecsorogni, mint a korábbiak, vagyis a delírium és a giccs keveréke lesz: Tăriceanu egy parlamenti „igazság és megbékélés” bizottság létrehozását javasolta, Vlădescu volt miniszter aranytömbökkel rótta le az óvadékát, a Szociáldemokrata Párt (PSD) úgy határozott, hogy a június 9-i tüntetés már nem „Dăncilă-párti”, hanem „igazságszolgáltatás-ellenes” lesz, Ponta és Dragnea képviselőket rakosgatott ide-oda, hogy megerősítsék parlamenti táboraikat, amitől a szociáldemokrata klánon belüli vita eldöntését remélik, a művelődési miniszter egy nem létező színházra adott pénzt, Băsescu arról beszélt, hogy az ellenzéknek Crin Antonescu körül kellene összefognia, Mazăre Madagaszkárból küldött fényképeket a hazának, Udrea bejelentette, hogy a Netflix akar sorozatot csinálni a Costa Rica-i életéről és így tovább.

Szerdán robbant a bomba:

az Alkotmánybíróság (CCR) úgy döntött, hogy az elnöknek le kellett volna váltania Kövesit, amikor Toader miniszter ezt kérte tőle.

Jöttek a reakciók. Másik-kérdést-Iordache a kamerák előtt ünnepelt: „Codruţa, go home!”, mondta. Tăriceanu a rezsim parlamenti rendszerré változtatásának tapsolt. A többség szócsövei azzal fenyegetőztek, hogy felfüggesztik az elnököt, ha nem teszi azt, amit Dorneanu (az Alkotmánybíróság elnöke – a szerk.) és társai diktáltak neki, az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) főnökének pedig azt üzenték, hogy jobb lenne, ha lemondana.

Iohannis hívei is rendkívül változatos dolgokat kértek tőle: egyesek – kezdjen el sztrájkolni, mások – halassza el a leváltás döntését, többek között azt is megvárva, hogy a Parlamentnek 300 tagja legyen, az elemzők az Alkotmánybíróság elleni vizsgálatot követeltek, míg néhány újságíró azt mondta,

ez a megfelelő pillanat, hogy Iohannis megszervezze a tavaly megígért népszavazást és így tovább.

Mintha azt kívánta volna megmutatni, hogy elhagyta a képzelőereje, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vezetője azt állította, hogy a CCR döntése „államcsíny”, miután a minap még őt vádolták ilyesmivel, mert bűnvádi feljelentést tett Viorica Dăncilă ellen.

Néhány ezer ember utcára vonulva támogatta a DNA vezetőjét. Érdekes, hogy több mint 500 ügyész is reagált. Ők aláírtak egy „elvi nyilatkozatot”, melyben azt kérték, hogy tartsák tiszteletben az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségét.

A cotroceni-i bérlő volt az egyetlen, aki hallgatott. Ez nem újdonság a részéről. A hallgatás azzal kapcsolatos, amit az elnök monarchikus kisiklásának lehetne nevezni. Klaus Iohannis azért szűkszavú, mert

úgy hiszi, hogy neki nem kormányoznia kellene, hanem uralkodnia, mint egy királynak.

Ezért értelmezte önelszigetelődésként a társbérletet.

Egyedüli csatái az állam úgynevezett királyi attribútumainak, a külpolitikával és az igazságszolgáltatással kapcsolatos hatásköröknek a védelmére vonatkoztak. A többség éppen ezekben vitatta az illetékességét, óriási botrányt robbantva ki a nagykövetség Jeruzsálembe költöztetése témájában, illetve panaszt téve a CCR-nél Codruţa Kövesi leváltásáról.

Ezzel az eljárással mind a Külügyminisztérium (MAE) és Dragnea, mind az alkotmánybírák tovább mentek, mint amire Iohannis számított, aki államfőként ugyanolyan távollévő akart volna lenni, akár egy uralkodó, de most arra ébred, hogy minden hatalmától megfosztják.

Klaus király lemondásra kényszerül. Ez jó alkalom lehetne Klaus elnök számára, hogy komolyan vegye a mandátumát.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26894
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.