Pár száz ember ment az utcára Verespatakért

Az online felháborodás nagyobb volt azért, hogy a kormány leállíttatta Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára.
Hirdetés
Kolozsváron mintegy 250 ember tiltakozott péntek délután a Főtéren az ellen, hogy a kormány leállíttatta Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára. Az UNESCO világörökség bizottsága június 24. és július 4. között ülésezik Bahrein fővárosában, akkor tárgyalták volna Verespatak felvételét is a névleg legalábbis védettséget biztosító listára, de a kormány kérte, hogy vegyék le a napirendről Verespatak dossziéját.
 
Az ügy szerdán pattant ki, csütörtökön már több városban is szervezték a tiltakozásokat péntekre, a Declic kampányportál pedig aláírásgyűjtésbe fogott, hogy értesítse az UNESCO-t, ha a kormány nem is szeretné felvétetni Verespatakot, az állampolgárok jelentős része szívesen nemzetközi védelem alá helyezné a bányavidéket. Erről értesítették az UNESCO-t, amikor már 15 ezren írták alá, a szervezet képviselője válaszolt, hogy vették az adást. Azóta több mint 31 ezer támogatói aláírás gyűlt össze, itt lehet aláírni.
 
Arccal is
 
 
UNESCO kicsiben is játszik
 
Fotók: Szabó Tünde
 
Ehhez képest pénteken délután hat és hét között 200-250 személy gyűlt össze Kolozsváron, hogy az utcán is tiltakozzon a kormány húzása ellen. A Deák Ferenc utcai haranglábnál szinte ennyien gyűltek össze, pedig itt csak a helyi capoeira egyesület tartott utcai bemutatót.
 
Capoeira-buli Kolozsváron
 
Az alig kétórás demonstráció egyetlen, majdnem konfliktusos helyzete: a járdán vonuló tüntetőket ez az autó állította le, amely előtt elég nehezen nyílt ki a kapu, ahova a sofőr be akart hajtani. A majdnem-konfliktus kölcsönös vigyorgásba fulladt.
 
Tüntetők vs parkoló autó
 
Bukarestben mintegy négyszázan tüntettek az Egyetem téri szökőkútnál, Konstancán pár tucatnyian mentek utcára, de tiltakozott a romániai diaszpóra is: Párizsban egyenesen az UNESCO székhelye előtt.
 
A Mentsétek meg Verespatakot szervezet arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány a felvételi eljárást akkor állította le, amikor már csak három hét választott el az UNESCO-bizottság döntésétől.
 
nUNESCOatem
 
Adrian Cioroianu, Románia UNESCO-nagykövete csütörtökön kifejtette az Agerpres hírügynökségnek, hogy a dosszié továbbra is az UNESCO-nál van, de egyelőre leállították a világörökségi listára való felvétel folyamatát, amíg a per zajlik a nemesfém-kitermelést tervező Rosia Montana Gold Corporation főrészvényese, a Gabriel Resources és a román állam között. „Amint a per lezárul, az lenne a normális, hogy folytassák a kiértékelést” – nyilatkozta Cioroianu. 
 
A Mentsétek meg Verespatakot szervezet nemzetközi jogászokat kérdezett meg, akik azt válaszolták, a felvétel a világörökségi listára nem befolyásolná a pert, mert abban csak azokat a döntéseket veszik figyelembe, amelyeket a per megindítása előtt hoztak a felek.
 
Péntek délután a Főtéren

Hirdetés