Fotó: Szabó Tünde
Iskola a léthatáron
szabot
2018. június 7. csütörtök, 17:15
Miközben a minisztérium személyzete akadályozza a rendezést. Üdv Romániában, Navracsics.
Navracsics Tibornak, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosának kellett Romániába jönnie, hogy a román kormány újabb megoldási javaslattal hozakodjon elő, amellyel újra lehetne indítani a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot.
 
Sürgősségi kormányrendelettel lehet újraalakítani az iskolát, amelynek alapító okiratát ez év februárjában semmisítette meg  jogerősen a bíróság, vetette fel Valentin Popa oktatásügyi miniszter azon a marosvásárhelyi sajtótájékoztatón, amelyet Navracsics Tiborral, az Európai Bizottság oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős biztosával és Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével közösen tartott. A miniszter úgy vélte: 
 

nincsen meg „a törvényi ernyő” ahhoz, hogy minisztériumi rendelettel hozzák létre az iskolát,

ahogy azt korábban az RMDSZ szorgalmazta. Megjegyezte: tárgyalások folynak arról, hogy sürgősségi kormányrendelettel rendezzék az ügyet, és várják az igazságügy-minisztérium álláspontját ezzel kapcsolatban. 
 
Megjegyezte: tekintve, hogy a marosvásárhelyi önkormányzat több éve nem hozott határozatot az iskolahálózatáról, a minisztériumnak van lehetősége a marosvásárhelyi iskolahálózat meghatározására, de ennek a lehetősége is erősen be van határolva. Úgy vélte, hiányos e tekintetben a törvényi háttér. A Római Katolikus Gimnázium ügyét szerinte elkülönítve kell tárgyalni az iskolahálózat kérdésétől. 
 
Valentin Popa, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor
 
Valentin Popa, Navracsics Tibor és Kelemen Hunor | Fotó: Gönczy Tamás / RMDSZ
 
A sajtótájékoztatón Kelemen Hunor elmondta: csütörtök reggel Navracsics Tiborral és Valentin Popával tárgyaltak a magyar nyelvű oktatás marosvásárhelyi gondjairól, és azt tapasztalta, hogy a kormányzat eltökélt szándéka, hogy a 2018-2019-es tanévre megoldja a katolikus iskola ügyét. 
„Találtunk olyan törvényes megoldást, amelyet ha végigviszünk, az iskolának a következő tanévben működnie kell”
– jelentette ki a politikus. Hozzátette, a megszüntetett katolikus iskola diákjai a román oktatási rendszerben vannak, így is, úgy is finanszírozni kell az oktatásukat.
 
A sajtótájékoztató után újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor azt is elmondta: úgy tapasztalja, hogy a kormányzatban megvan a politikai akarat az iskolaügy rendezésére, 
 

de a minisztériumi apparátus adminisztratív akadályokat gördít a rendezés útjába. 

Navracsics Tibor arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy az EU számára fontos a kisebbségi oktatás biztosítása, hiszen a statisztikai adatok azt mutatják, hogy minden oktatási rendszerben a kisebbségi csoportok jelentik a gyenge pontot. Ezeknek számos hátránnyal kell megküzdeniük. 
 
„A kisebbségi oktatás nehézségeinek a megoldása nemcsak a kisebbségi közösségek, hanem a többségi társadalom problémája is” – jelentette ki Navracsics Tibor. 
 
A katolikus gimnáziumot 2014-ben hozta létre a marosvásárhelyi önkormányzat, az 2015. szeptemberétől működött. A DNA 2016 októberében kezdte vizsgálni a Római Katolikus Gimnázium 2014-es létrehozásának körülményeit, és 2017 szeptemberében emelt vádat ez ügyben Ştefan Someşan volt főtanfelügyelő és Tamási Zsolt volt iskolaigazgató ellen. Ebben a tanévben pedig már nem is működött önálló tanintézményként.
 
Az iskola újraalapításáról hiába hozott törvényt a parlament, ezt az alkotmánybíróság márciusban alkotmányellenesnek minősítette. Liviu Dragnea, a kormányzó PSD elnöke idén áprilisban megígérte Orbán Viktornak, hogy újraalapítják az iskolát, mivel Magyarország kilátásba helyezte, hogy megvétózza Románia OECD-tagságát. Magyarország az ígéret hatására visszavonta a beígért vétóját.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26877
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.