Elmagyarázta az alkotmánybíróság, miért kell Iohannisnak menesztenie Kövesit

Egy 133 oldalas indoklást tettek közzé, melyben nem hagynak túl sok választási lehetőséget az államfőnek.
Hirdetés

Az alkotmánybíróság közzétette csütörtökön indoklással kiegészített határozatát, amelyben előírja Klaus Iohannis államfőnek a korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetőjének leváltását. A kötelező érvényű, megfellebbezhetetlen határozat akkor lép hatályba, amikor megjelenik a közlönyben, ami várhatóan még ma (csütörtökön) megtörténik.

Az alkotmánybíróság a múlt héten szavazattöbbséggel – három különvélemény mellett – döntött abban a jogvitában, ami a PSD és Klaus Iohannis államfő között bontakozott ki. Megállapították: Iohannis alkotmányos konfliktust okozott azzal, hogy megtagadta Laura Codruța Kövesi DNA-főügyész leváltását, amelyet az igazságügyi miniszter kezdeményezett.

A taláros testület szerint

az alkotmány nem úgy fogalmaz, hogy az elnök „felmentheti”, hanem úgy, hogy „felmenti” a vádhatóság vezetőjét,

tehát a folyamatban a szakmai döntést a miniszter hozza meg, az államfő nem mérlegelheti annak időszerűségét, legfeljebb az eljárás szabályosságát. Iohannisnak nem kellett volna „kiértékelni a (főügyész munkájáról írt miniszteri) kiértékelést”, mert ezzel beavatkozott az igazságügyi miniszter hatáskörébe – olvasható a döntés indoklásában.

Hirdetés

A 133 oldalas dokumentum a 6-3 arányban hozott határozathoz csatolt három különvéleményt is tartalmazza, de nem részletezi: mi történik, ha Iohannis továbbra sem váltja le a főügyészt. Ez azért fontos részlet, mert a PNL részéről felmerült, hogy Iohannis ne tegyen eleget a határozatnak az alkotmánybírák szervilizmusa miatt. Maga Iohannis is nyitva hagyta ezt a lehetőséget, amikor kedden azt mondta: megvárja az indoklást, megpróbálja azt megérteni, és azt követően dönt, döntése pedig mindenképpen a jogállamiságot fogja szolgálni és tiszteletben tartja az alkotmányt. Az elnök viszont megállapította:

kétségek merültek fel azzal kapcsolatban, hogy maga az alkotmánybíróság tiszteletben tartja-e az alkotmányt.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke a csütörtöki ülés szünetében azt mondta az újságíróknak: a határozat közzététele pillanatában kötelezővé válik, ami azt jelenti, hogy a benne foglalt rendelkezést az államfőnek „késedelem nélkül” végre kell hajtania.

Hirdetés