Befognák az ügyészek száját: nem lehetne információt kiadni a vizsgált személyekről

Az igazságügyi törvényeket módosító parlamenti bizottság keményen dolgozik.
Hirdetés

Sajátos módszert talált ki  az igazságügyi törvényekkel foglalkozó parlamenti különbizottság arra, hogy elejét vegye a szivárogtatásnak a különböző bűnügyi – így természetesen a korrupciós – dossziékban: csütörtökön olyan javaslatot fogadott el, amelynek értelmében a büntetőeljárás nyomozati és bírósági szakaszában is tilos információkat szolgáltatniuk a hatóságoknak a vizsgálat alatt álló személyekről és tettekről.

A büntető törvénykönyvek módosításait előkészítő testület által elfogadott indítvány azt is előírja, hogy az illetékes hatóságoknak tilos úgy utalniuk a gyanúsítottakra és vádlottakra, mintha már elítélték volna őket.

De arra is odafigyeltek, ha esetleg mégis infókat adnának ki az ügyekről: egy másik módosító javaslat értelmében ha az igazságügyi szervek tájékoztatást adnak egy bűnvádi eljárás elkezdéséről, a gyanúsított ellen elrendelt kényszerintézkedésről vagy annak vád alá helyezéséről, ugyanúgy kötelességük közzétenni a felmentéséről vagy a bűnvádi eljárás megszüntetéséről szóló döntést is.

A módosításokról a képviselőháznak és a szenátusnak is szavaznia kell, de tekintetbe véve a kormánytöbbséget, és az igazságügyi módosítások terén a kormánnyal együttműködő RMDSZ voksait, nehezen elképzelhető, hogy nem szavazzák meg.

Az ellenzék vagy az államfő persze megtámadhatja a módosításokat az alkotmánybíróságon.

Hirdetés

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) javaslatára ugyanakkor mégis elfogadtak egy kis engedményt. Amennyiben a közérdek, vagy az igazság kiderítése azt kívánja, kiadhatók a nyomozással kapcsolatos információk.

Ami amúgy nagyon jól hangzik, csak az ilyen esetekben meglehetősen képlékeny, hogy mi számíthat közérdeknek.

Hirdetés