Elfogadta az elöljárok különnyugdíját a különbizottság

A Iordache-bizottság úgy dolgozik, mintha egy hét alatt akarná megreformálni a teljes közigazgatást.
Hirdetés
Szerdán több újdonságot is elfogadott az új közigazgatási kódex kidolgozásával foglalkozó, Florin Iordache vezette speciális parlamenti bizottság. Az egyik ilyen, hogy az öregségi nyugdíj mellett pluszjárandóságban részesülnének a polgármesterek, alpolgármesterek, megyei tanácselnökök és megyeitanács-alelnökök, amennyiben ebben a minőségükben nem született ellenük jogerős bírósági ítélet korrupciós bűncselekmények miatt – tudatja az Agerpres hírügynökség.
 
Az RMDSZ is beszámolt pár, általa tett javaslatról, amelyet a bizottság ma elfogadott:
  1. Ezután a megyei és helyi önkormányzatoknak is bevételt biztosítanak a felszíni kitermelésekből származó koncessziós díjakból. Mostanáig a koncessziós szerződésekből származó díj teljes mértékben az állami költségvetésbe került, ezután a befolyó összeget elosztják az állam (20%), a megyei (40%) és a helyi önkormányzatok (40%) között.
  2. A bizottság törölte a törvénytervezet szövegéből azokat az előírásokat, amelyek hátráltatnák a hatáskörök helyi szintre helyezését, például a költségvetési megszorítások és megtakarítások elvét, mert „nem lehet úgy decentralizálni, hogy azon önkormányzat irányába decentralizálunk, amelyik nagyobb megtakarítást ér el” – indokolta Cseke Attila szenátor.
  3. Kötelezőről lehetségessé módosították azt a rendelkezést, amely szerint a közszolgáltatások decentralizációja előtt kísérleti programot kell indítani, mert Cseke meglátása szerint ez több hónappal, évvel késleltette volna a hatáskörök átadását az önkormányzatoknak.
  4. Amennyiben a parlament elfogadja, jövő év januárjától a megyei önkormányzatok hatáskörébe kerülnek a prefektus alárendeltségéből a jogosítvány-kibocsátási és a gépjárműbejegyzési közszolgáltatások, a megyei tanácsoknak pedig lehetőségük lesz megfelelő intézményi infrastruktúra biztosításával javítani a szolgáltatások minőségén és felgyorsítani a folyamatokat.
A közigazgatási kódex speciális bizottsági vitája a héten zárul, ezután kerül a tervezet a szenátus plénuma elé, amely elsőházként szavaz a kérdésben.

Hirdetés