Magyar alpolgármestert választottak Déván

A kilenc százalékot sem éri el a magyarok aránya a városban.
Hirdetés
Pogocsán Ferdinánd személyében magyar alpolgármestert választott kedden Déva önkormányzati testülete – közölte az Agerpres hírügynökség. Az eddig RMDSZ-es tanácsosként tevékenykedő Pogocsán a Román Szociális Párt (PSRO) színeiben tisztségbe került Răzvan Mareș helyét foglalja el az alpolgármesteri székben, akinek azt rótták fel az önkormányzati testületben, hogy feszültséget kelt a polgármesteri hivatalban, és akadályozza az önkormányzat munkáját. 
 
Az alpolgármester-cserét a város 20 önkormányzati képviselője közül 16-an szavazták meg. A leváltott alpolgármester kijelentette, hogy a közigazgatási bíróságon próbálja visszaperelni a tisztségét.
 
Pogocsán Ferdinánd megválasztása után elmondta: azon fog dolgozni, hogy Dévát modern és tiszta európai várossá alakítsák. Kevesebb beszédet és több tettet ígért e cél megvalósítása érdekében. A Temesvári Rádió magyar adása megjegyezte, hogy 
 

száz éve nem volt Dévának magyar alpolgármestere.

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő, a Hunyad megyei RMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta: Déván régóta működik együtt az önkormányzatban az RMDSZ az országos szinten ellenzékben politizáló Nemzeti Liberális Párttal (PNL), ennek az eredménye a mostani alpolgármester-választás. 
 
Pogocsán Ferdinánd több mint egy évtizede önkormányzati képviselő, és munkájával kollégái elismerését váltotta ki. Erre utal az a tény is, hogy a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Román Szociális Párt (PSRO) frakciójából is kapott támogató szavazatokat – mondta Winkler.
 

17 évnyi polgármesterkedés után a börtönbe

A PSRO színeiben 2016-ban ismét megválasztott polgármestert, Mircia Munteant nem sokkal a választások után hivatali visszaélés és ittasan okozott autóbaleset miatt bebörtönözték, és a 2017 novemberében tartott időközi választáson a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által jelölt Florin Oanceát választották polgármesterré.
 
Az önkormányzati testületben a megszűnés határára került PSRO-nak hat, a PNL-nek és a PSD-nek öt-öt, az RMDSZ-nek és a Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) két-két képviselője tevékenykedik.
 
Az 50 700 lakosú Déván, Hunyad megye székhelyén a lakosság 8,7 százaléka vallotta magát magyarnak a 2011-es népszámláláson.

Hirdetés