Iohannis nem sieti el Kövesi kirúgását

Az elnök várja az alkotmánybírósági ítélet indoklását, aztán dönt a korrupcióellenes főügyész menesztéséről.
Hirdetés

Esze ágában sincs elsietni Klaus Iohannis államfőnek a döntést azt követően, hogy az alkotmánybíróság gyakorlatilag arra kötelezte, hogy rúgja ki a hivatalából Laura Codruța Kövesit, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) főügyészét.

Az államfő kedden jelezte: még mindig várja az alkotmánybírósági döntés indoklását, és csak annak alapos áttanulmányozását követően dönti majd el, hogy milyen intézkedést hoz.

Iohannis egyben figyelmeztetett: az ügyészeknek teljes függetlenséget kell élvezniük, nem lehet politikai ellenőrzés alá vonni őket, nem tevékenykedhetnek valamely politikus alárendeltségében.

„Valóban van az alkotmányban egy előírás, amelynek értelmében az ügyészek a miniszter fennhatósága alá tartoznak. Én azonban ezt úgy értelmezem, hogy a miniszternek az ügyészek védelmére, munkájuk megkönnyítésére kellene felhasználnia eme hatáskörét” – mondta Iohannis, hozzátéve, eltökélt szándéka a jogállam elveinek tiszteletben tartása és az ügyészek függetlenségének megőrzése, az alkotmány előírásainak betartásával.

Az elnök azt is közölte: nem tart attól, hogy felfüggesztik a tisztségéből a főügyész felmentésének esetleges halogatása miatt.

Hirdetés