Foci-vb 2018, A-csoport: a házigazda megint jól járt

Június 14-én a moszkvai Luzsnyiki Stadionban felhangzik a kezdő sípszó, és kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Főtér szokása szerint nem csupán beszámol majd a mérkőzésekről, de háttér-információkkal is szolgál. Elsőnek itt az A csoport, Putyin kedvenceivel, (Sz)Allah híveivel és a legdélamerikaibb csapattal.
Hirdetés

OROSZORSZÁG

Első válogatott mérkőzés: Finnország–Orosz Birodalom 2-1 (1912 június 30.)
Legnagyobb siker: Európa-bajnok (1960, Szovjetunió néven)
Világranglista-helyezés: 66.
Világbajnoki részvételek száma: 11
Legjobb vb-eredmény: negyedik hely (1966)
Világbajnoki mérleg: 17 győzelem, 8 döntetlen, 15 vereség, 66-47-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Szergej Ignasevics (121)
Legtöbb válogatott gól: Oleg Blohin (42)
A keret becsült értéke: 137,83 millió euró

Mi várható tőlük? Sok nem, a világranglistán csak az a Szaúd-Arábia áll rosszabbul a résztvevők közül, amely éppen első ellenfelük lesz. Az orosz foci leszálló ágban van, ráadásul egy viszonylag bezárkózó futballkultúra, amelynek képviselői ritkán szerződnek külföldre, és még ritkábban futnak be komoly nyugat-európai karriert. Rendezőként kaptak egy olyan csoportot, amelyből talán még tovább is tudnak menni, de a legjobb 16 között már jönnek a spanyolok vagy portugálok. Abban egy percig sem kételkedünk, hogy a FIFA és a játékvezetők igyekeznek majd minél tovább versenyben tartani a házigazdát, de még így is bravúr lenne tőlük a negyeddöntő elérése. Az orosz sport megítélésére jellemző, hogy a kerethirdetés legfontosabb híre az volt, hogy a csapat egyetlen tagja sem bukott meg a doppingteszten.   

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Putyin elvakult rajongói mellett elsősorban azoknak, akik 2002-ben Dél-Koreának szurkoltak.

Kapusok: Igor Akinfejev (CSZKA Moszkva), Vlagyimir Gabulov (Bruges), Andrej Lunyev (Zenit Szentpétervár)
Védők: Vlagyimir Granat, Fjodor Kudrjasov (Rubin Kazany), Ilja Kutepov (Szpartak Moszkva), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Igor Smolnyikov (Zenit), Szergej Ignasevics, Mario Fernandes (CSZKA)
Középpályások: Jurij Gazinszkij (FK Krasznodar), Alekszandr Golovin, Alan Dzagojev (CSZKA), Alekszandr Jerohin, Jurij Zsirkov, Daler Kuzjajev (Zenit), Roman Zobnyin, Alekszandr Szamedov (Szpartak), Anton Mirancsuk (Lokomotiv), Gyenyisz Cserisev (Villarreal)
Támadók: Artyom Dzjuba (Arsenal Tula), Alekszej Mirancsuk (Lokomotiv), Fjodor Szmolov (Krasznodar)
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

 

SZAÚD-ARÁBIA

Első válogatott mérkőzés: Szaúd-Arábia–Libanon 1-1 (1957 január 18.)
Legnagyobb siker: háromszoros Ázsia-bajnok (1984, 1988, 1996)
Világranglista-helyezés: 67.
Világbajnoki részvételek száma: 5
Legjobb vb-eredmény: nyolcaddöntő (1994)
Világbajnoki mérleg: 2 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség, 9-32-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Mohamed al-Daía 178
Legtöbb válogatott gól: Madzsid Abdullah 71
A keret becsült értéke: 23 millió eur

Mi várható tőlük? Semmi, a tudásuk kizárólag ázsiai szinten értékelhető. Hiába ömlenek a petrodollárok a szaúdi fociba, hiába hoznak a bajnokságukba jó játékosokat és még jobb edzőket, nem látszik rajtuk a fejlődés. A két La Ligából érkező légiós jól mutat ugyan a keretben, de al-Muvallad mindössze 26, al-Davszari pedig 33 percet játszott eddig a spanyol élvonalban, ahova a télen féltucatnyi futballistát vásároltak be a szaúdi hercegek. Az pedig sosem jó előjel, ha egy csapat legjobbnak tartott középpályása (esetükben Navaf al-Abed) sérülés miatt nem vehet részt a világbajnokságon.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Józanon senkinek, maximum a nagyon egyoldalú mérkőzések kedvelőinek.

Kapusok: Abdullah al-Majuf (al-Hilal), Jasszer al-Moszajlem, Mohammed al-Ovajsz (al-Ahli)
Védők: Mohamed al-Breik, Ali Al Bulaihi, Jasszer al-Sahrani, Oszama Havszavi (al-Hilal), Manszur al-Harbi, Motaz Havszavi (al-Ahli), Omar Havszavi (al-Nasszr)
Középpályások: Szalem al-Davszari (Villareal), Szalman al-Faradzs, Abdulmalek al-Kaibri, Mohamed Kanno, Abdullah Otajf (al-Hilal), Taiszir al-Jasszim, Husszein al-Mogavi (al-Ahli), Jahja al-Sehri (al-Nasszr), Abdullah al-Kaibari, Hattan Bahebri (al-Sabab)
Támadók: Fahad al-Muvallad (Levante), Mohammad al-Szahlavi (al-Naszr), Muhannad Assziri (al-Ahli)
Szövetségi kapitány: Juan Antonio Pizzi

 

EGYIPTOM

Hirdetés

Első válogatott mérkőzés: Olaszország–Egyiptom 2-0 (1920 augusztus 28.)
Legnagyobb siker: hétszeres Afrikai Nemzetek Kupája-győztes
Világranglista-helyezés: 48.
Világbajnoki részvételek száma: 3
Legjobb vb-eredmény: 13. hely (1934)
Világbajnoki mérleg: 0 győzelem, 2 döntetlen, 2 vereség, 3-6-os gólarány
Legtöbb válogatottság: Ahmed Hasszán 184
Legtöbb válogatott gól: Hosszam Hasszán 70
A keret becsült értéke: 196,88 millió euró

Mi várható tőlük? Egy évtizeddel ezelőtt Afrika urai voltak, de vb-re nem tudtak kijutni. Most van egy világsztárjuk, aki a keret értékének háromnegyedét teszi ki, egy nemzetközi szinten sikeres – bár rettenetesen védekező szellemű –, kétszeres Bajnokok Ligája-döntős edzőjük, és szinte egy kezdőnyi Európában focizó légiósuk, ráadásul csapategység és taktikai fegyelem szempontjából magasan a többi afrikai csapat előtt járnak. Ha a kairói mecsetekben jól imádkoznak Szalah vállának gyógyulásáért, lesz esélyük a legjobb 16 közé jutásra.

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Liverpool-hívőknek, a régimódi argentin edzőiskola kedvelőinek és az Aranylabdát Szalahnak mozgalom tagjainak.

Kapusok: Esszam El-Hadari (Al Taavun), Serif Ekrami, Mohamed El-Senavi  (Al Ahli)
Védők: Ahmed Fathi, Szaad Szamir, Ajman Asraf (Al Ahli), Ahmed Elmohamadi (Aston Villa), Mohamed Abdel-Safi (Al Fateh), Ahmed Hegazi, Ali Gabr (West Bromwich Albion), Omar Gaber (Los Angeles FC), Mahmud Hamdi (Zamalek)
Középpályások: Mohamed el-Neni (Arsenal), Abdallah Szaid (Kuopion Palloseura), Mahmud Sikabala (al-Raed), Mahmud Trézéguet Hasszán (Kasimpaşa), Ramadan Szobhi (Stoke City), Tarek Hamed (Zamalek), Amr Varda (Atromitosz), Szami Szajed Morszi (Wigan Athletic)
Támadók: Mohamed Szalah (Liverpool), Marvan Mohszen (Al Ahli), Mohamed Abdel-Momejm (al-Ittihad)
Szövetségi kapitány: Hector Cúper

 

URUGUAY

Első válogatott mérkőzés: Uruguay–Argentína 2-3 (1901 május 16.)
Legnagyobb siker: kétszeres világbajnok, 15-szörös Copa America-győztes
Világranglista-helyezés: 17.
Világbajnoki részvételek száma: 13
Legjobb vb-eredmény: világbajnok (1930, 1950)
Világbajnoki mérleg: 20 győzelem, 12 döntetlen, 19 vereség, 80-71-es gólarány
Legtöbb válogatottság: Maxi Pereira 124
Legtöbb válogatott gól: Luis Suárez 50
A keret becsült értéke: 367,5 millió euró

Mi várható tőlük? Egy világklasszis csatárpáros (Cavani + Suarez) és egy jó védelem között egy nagy tornákon még rutintalan középpályás sorral jönnek, de így is a csoport favoritjai. Suarez generációjának ez lehet az utolsó nagy harapása dobása, nagy tornákon amúgy is rendszeresen túlteljesítik az elvárásokat. 

Kiknek ajánljuk a meccseiket? Mindazoknak, akik hisznek az őszinte dél-amerikai foci brutálisabb, nyersebb változatában.

Kapusok: Fernando Muslera (Galatasaray), Martín Silva (Vasco da Gama), Martín Campaña (Independiente)
Védők: Maxi Pereira (Porto), Diego Godín, José María Giménez (Atlético Madrid), Martín Cáceres (Lazio), Sebastián Coates (Sporting Lisszabon), Gastón Silva (Independiente), Guillermo Varela (Peñarol)
Középpályások: Cristian Rodríguez (Peñarol), Lucas Torreira (Sampdoria), Carlos Sánchez, Jonathan Urretaviscaya (Monterrey), Matías Vecino (Internazionale), Giorgian De Arrascaeta (Cruzeiro), Nahitan Nández (Boca Juniors), Rodrigo Bentancur (Juventus), Diego Laxalt (Genoa)
Támadók: Edinson Cavani (Paris Saint-Germain), Luis Suárez (Barcelona), Cristhian Stuani (Girona), Maxi Gómez (Celta Vigo)
Szövetségi kapitány: Óscar Washington Tabarez
 

Hirdetés