Prince of Wales
béel
2018. június 1. péntek, 08:54
Annyit elárulunk: jól érezte magát.

Csütörtökön már az erdélyi Szászfehéregyházán, a nevét (vagy a tisztségéét?) viselő The Prince of Wales's Charitable Foundation alapítvány tulajdonában levő felújított parasztházban „lazult” Károly brit trónörökös, miután szerdán Bukarestben letudta a kötelező protokollköröket, és rövid találkozón vett részt Klaus Iohannis államfővel, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel és Margit hercegnővel.

A walesi herceg érkezésére kézművestermék-vásárt időzítettek, a termelők Erdélyből, a Bánságból és Máramarosból érkeztek, de voltak a Kárptokon túli Óromániából, Bukovinából és a Duna-Deltából is.

Utóbbi helyszínt Ivan Patzaichin – amúgy lipován nemzetiségű – egykori kenus olimpiai bajnok képviselte, aki alapítványt hozott létre a Duna-Delta kulturális és gasztronómiai örökségének megőrzésére.

A herceg számos terméket kipróbált, így a termékeit a helyszínen kínáló sertéskolbász, a kenyér, a sajt, a ponytpasztrami, sőt a pálinkakészítő is büszkén elmondhatja: készítményeit a világ egyik legpatinásabb monarchiájának leendő uralkodója megtisztelte azzal, hogy megkóstolta.

Károly el is beszélgetett az árusokkal, és többek között örömét fejezte ki amiatt, hogy sikerült újra felfedezni a mangalica és a báznai sertést – a jelek szerint nagyon ízlett neki a kolbász.

Ezt követően a patinás szász erődtemplommal rendelkező településre érkezett német turistákkal is szóba állt.

Mint ismeretes, Károly alapítványa Szászfehéregyháza mellett a háromszéki Zalánpatakon is van egy birtoka, ahova szintén rendszeresen ellátogat erdélyi útjai során.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26802
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.