Huj, huj, hajrá!
Szerző: Boros Miklós
2018. május 31. csütörtök, 11:54
Oroszország előtt Angliában is rendeznek egy alternatív futball-világbajnokságot.

FRISSÍTÉS: A székely válogatott impozáns eredménnyel debütált: Bajkó Barna mesterhármasával és Magyari Szilárd találatával 4-0-ra legyőzte Tuvalut.

Május 31., romániai idő szerint 14.00. Coles Park stadion, London. Székelyföld–Tuvalu világbajnoki mérkőzés, a Független Labdarúgó-szövetségek Konföderációjának (CONIFA) harmadik világbajnokságán. Meg is nézheti, aki akarja, lesz internetes közvetítés.

De mi is ez a CONIFA és az ő világbajnoksága?

A kisebbségben vagy diaszpórában élő népcsoportok, el nem ismert vagy függetlenségért/autonómiáért küzdő nemzetek, nem FIFA-tag miniállamok nemzetközi futballszövetsége 2013-ban alakult meg, a svédországi Luleåban van a székhelye, jelenleg 49 tagot számlál, elnöke pedig a norvég Per-Anders Blind. Saját világranglistát vezet, amelynek élén jelenleg Pandzsáb áll, és megrendezett már két-két világ és Európa-bajnokságot, előbbieket a Nizzai Grófság (2014) és Abházia (2016), utóbbiakat egyaránt Padánia (2015, 2017) nyerte.

A The Times által Rebel World Cupnak, azaz Lázadók Világkupájának nevezett idei vb területileg ugyan Londonban lesz, ám a hivatalos házigazda Barawa, amely az Angliában élő szomáliai diaszpóra válogatottja. A korábbi 12 helyett immár 16 csapat vesz részt, 4 csoport sorsolva, amelyből az első kettő jut be a negyeddöntőkbe. A mérkőzéseket ugyan csak aprócska stadionokban rendezik, amelyek közül a legnagyobb II. Erzsébet királynő-stadion is csak 5000 férőhelyes, ám névadó szponzornak sikerült megnyerni egy világszinten ismert fogadóirodát.     

Mennyire jók a székelyek?

A trianoni határokon kívül élő magyar kisebbségek közül a Székelyföld, Kárpátalja és Felvidék tagja a CONIFA-nak, közülük előbbi kettő lesz ott az idei vb-n. Felvidék kijutott ugyan, de visszalépett, helyette indul Kárpátalja.

A székely válogatottnak ez lesz a második világbajnoksága, két éve Abháziában kilencedik lett, a tavalyi, Észak-Cipruson rendezett Európa-bajnokságon viszont már bronzérmes volt, a CONIFA-világranglistán pillanatnyilag az ötödik helyen áll. Az idei tornán a Liga 3-ban második helyen zárt FK Csíkszereda adja a csapat gerincét, élén a közel 350 élvonalbeli meccsel rendelkező játékos-edzővel, Ilyés Róberttel. A jelenleg az élvonalban futballozó játékosok közül a Fülöp-testvérek a legnagyobb nevek, de tagja a csapatnak a 14-szeres magyar válogatott, marosvásárhelyi születésű Csizmadia Csaba is. A legnagyobb hiányzók a Sepsi OSK-val pénteken még bajnoki meccset játszó Niczuly Roland és Hadnagy Attila. Két ismert, román válogatott teremfocista, Szőcs Lóránd és Szőcs László is évek óta tagja a székely keretnek.

A székely csapat csoportbeli ellenfelei egy igazi, létező ország, az óceániai Tuvalu mellett az Zimbabwétől függetlenedni vágyó Matabeleföld (szombaton 14 órától ) és az észak-olasz Padánia (vasárnap 14.00) lesznek. A döntő június 9-én lesz, öt nappal az Oroszországban esedékes „igazi” világbajnokság rajtja előtt.  

Tanasă ebben is magyarveszélyt lát

Miközben a székely válogatott utazását Hargita megye tanácsa és a Hargita megyei futballszövetség is támogatta, a feljelentő-blogger Dan Tanasă kizárná a román bajnoki rendszerből azokat a játékosokat, akik részt vesznek a világbajnokságon. Az Antena 3 által futballszakértővé „kinevezett” blogger szerint a székely válogatott „egy sokkal nagyobb, irredenta projekt része, amit Magyarország folytat Románia egy részén”.

A székely válogatott kerete
Kapusok: Nagy Barna (FK Csíkszereda), Somogyi Pál (Békéscsaba Labdarúgó Akadémia)
Hátvédek: Kilyén Szabolcs (FC Viitorul), Csizmadia Csaba (Budafoki MTE), Tankó  Zsolt (Kézdivásárhelyi SE ), Csíki Dénes (Székelyudvarhely FC), Rózsa Árpád (Székelykeresztúri Unirea), Benkő-Bíró Norbert (FK Csíkszereda)
Középpályások: Kis Szabolcs (Csornai SE), Csűrös Attila, Ilyés Róbert, Györgyi  Arthur, Mitra Szilárd, Magyari Szilárd (FK Csíkszereda), Szőcs Loránd (Csíkszeredai Imperial Wet), Gazda József (KSE), Fülöp István (Sepsi OSK)
Támadók: Hodgyai László, Bajkó Barna, Csiszér Balázs (FK Csíkszereda), Szőcs László (FK Székelyudvarhely), Fülöp Lóránd (FC Botoşani)
Szövetségi kapitány: Ilyés Róbert

 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26786
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?