Fázós ügy
béel
2018. május 30. szerda, 09:13
Faárverések elcsalása, törvénytelen kitermelés – kemények a vádak.

Törvénytelen fakitermeléssel, illetve faanyag-árverések elcsalásával gyanúsított bűnszervezet tagjainál tartott házkutatást szerdán reggel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), az ügyben ráadásul az Erdélyben számos botrány főszereplőjeként ismertté vált osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó vállalat a fő érinett.

A DIICOT ügyészei szerint a bűnszervezet 2011-es megalakulása óta mintegy 25 millió eurós kárt okozott az államkasszának azáltal, hogy egyrészt egyes erdészetek által szervezett faárveréseket csalt el – egyes jelentkezőket, hogy másokat hozzanak előnyös helyzetbe –, másrészt a kivágott faanyag egy részét fel sem tüntették a hivatalos iratokban.

Ráadásul az ügyészek szerint

a megszerzett faanyag egy része törvénytelen vágásokból származik

– ennek magvalósításában közhivatalnokok is közreműködtek.

A szervezett bűnözés elleni ügyészek Bukarestben, valamint Bihar, Fehér, Hunyad, Brassó és a moldvai Suceava megyében összesen 23 helyszínen tartottak házkutatást cégek telephelyén és magánszemélyeknél.

Az ügyészek nyilvános árverések elcsalása, adócsalás, a versenyszabályok megsértése és törvénytelen fakivágások gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészség a Holzindustrie Schweighofer központjában valamint több fafeldolgozó üzemében is házkutatást tartott, de a nyomozás erdészetekre és az erdészeti őrségre is kiterjed.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban jelent meg a romániai piacon, jelenleg két fafeldolgozó és három falemezgyártó  üzemet működtet, összesen 3100 alkalmazottal.

Az osztrák céget környezetvédő szervezetek azzal vádolták meg, hogy törvénytelenül kivágott faanyagot vásárolt.

Márciusban a Schweighofer eladta Cascade Empire nevű leányvállalatát, amely 14 ezer hektárnyi erdőterületet birtokol Románia területén. A vásárló a svéd GreenGold Group.

Schweighofer: támogatjuk a nyomozást
A Schweighofer a DIICOT bejelentését követően közleményben reagált az ügyre, amelyben kifejti: együttműködik a hatóságokkal, és minden támogatást megad az ügyészeknek, mivel - mint írják - alapelvük az, hogy mindig tiszteletben tartják azon ország törvényeit és előírásait, ahol működnek.
Ezért minden szükséges információt az ügyészek rendelkezésére bocsátanak, és minden eszközzel támogatják a nyomozást a korrekt eredmény érdekében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26774
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.