Fázós ügy
béel
2018. május 30. szerda, 09:13
Faárverések elcsalása, törvénytelen kitermelés – kemények a vádak.

Törvénytelen fakitermeléssel, illetve faanyag-árverések elcsalásával gyanúsított bűnszervezet tagjainál tartott házkutatást szerdán reggel a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT), az ügyben ráadásul az Erdélyben számos botrány főszereplőjeként ismertté vált osztrák Holzindustrie Schweighofer fafeldolgozó vállalat a fő érinett.

A DIICOT ügyészei szerint a bűnszervezet 2011-es megalakulása óta mintegy 25 millió eurós kárt okozott az államkasszának azáltal, hogy egyrészt egyes erdészetek által szervezett faárveréseket csalt el – egyes jelentkezőket, hogy másokat hozzanak előnyös helyzetbe –, másrészt a kivágott faanyag egy részét fel sem tüntették a hivatalos iratokban.

Ráadásul az ügyészek szerint

a megszerzett faanyag egy része törvénytelen vágásokból származik

– ennek magvalósításában közhivatalnokok is közreműködtek.

A szervezett bűnözés elleni ügyészek Bukarestben, valamint Bihar, Fehér, Hunyad, Brassó és a moldvai Suceava megyében összesen 23 helyszínen tartottak házkutatást cégek telephelyén és magánszemélyeknél.

Az ügyészek nyilvános árverések elcsalása, adócsalás, a versenyszabályok megsértése és törvénytelen fakivágások gyanúja miatt nyomoznak.

Az ügyészség a Holzindustrie Schweighofer központjában valamint több fafeldolgozó üzemében is házkutatást tartott, de a nyomozás erdészetekre és az erdészeti őrségre is kiterjed.

A Holzindustrie Schweighofer 2003-ban jelent meg a romániai piacon, jelenleg két fafeldolgozó és három falemezgyártó  üzemet működtet, összesen 3100 alkalmazottal.

Az osztrák céget környezetvédő szervezetek azzal vádolták meg, hogy törvénytelenül kivágott faanyagot vásárolt.

Márciusban a Schweighofer eladta Cascade Empire nevű leányvállalatát, amely 14 ezer hektárnyi erdőterületet birtokol Románia területén. A vásárló a svéd GreenGold Group.

Schweighofer: támogatjuk a nyomozást
A Schweighofer a DIICOT bejelentését követően közleményben reagált az ügyre, amelyben kifejti: együttműködik a hatóságokkal, és minden támogatást megad az ügyészeknek, mivel - mint írják - alapelvük az, hogy mindig tiszteletben tartják azon ország törvényeit és előírásait, ahol működnek.
Ezért minden szükséges információt az ügyészek rendelkezésére bocsátanak, és minden eszközzel támogatják a nyomozást a korrekt eredmény érdekében.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26774
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.