Szétszakadt család nyerte a helyi filmek versenyét a TIFF-en

A kivándorlás és a családon belüli erőszak népjelenségébe vezetett be Bogdán Zsolt. Szó szerint vezetett.
Hirdetés
Andra Salaoru (Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar) pár perces, de annál töményebb kisfilmje, az Emigranții (Kivándorlók) nyerte a kolozsvári filmek versenyét a 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon, amelynek kedd este tartották a döntőjét. A fiatal lány nyereménye 1500 euró a Transilvania Bank felajánlásából, és még édességcsomagot is nyert az egyik kolozsvári csokiüzlet jóvoltából.
 
Az Ecsetgyár különdíját a szociálisan leginkább érzékeny alkotásért Serestély Szilárd (Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar) Poftiți vă rog (Tessék csak) című, a kolozsvári Mărăști piac környékének utcai árusairól, hajléktalanjairól szóló dokumentumfilmje kapta. Az Ecsetgyár által felajánlott díjjal, az Aranyecsettel 300 euró is jár.
 
Az Emigránsok egy pár perces, apa-lánya beszélgetésbe sűríti egy – most már akár átlagosnak is mondható – család tragédiáját. A Bogdán Zsolt alakította apa a téli vakáció után viszi vissza egyetemre a lányát autóval, miközben kiderül, szilveszterkor veszekedett és verekedett az anyával. Aki ezért elment otthonról. Aki el is fog válni. Aki 13 éve külföldön dolgozik, hogy eltarthassa a családot. Akinek valószínűleg viszonya van külföldön. 
 
Serestély Szilárd közel két évig követte nyomon a kolozsvári Mărăști piac környékén élő két hajléktalan sorsát, és nyomorpornó nélkül tudta bemutatni a helyzetüket. Amelybe a tragédia bele volt kódolva.
 
A döntőbe öt film került be, a zsűritagok elmondása szerint nem volt nehéz kiválogatniuk a 36 nevezett alkotás közül, ez az öt emelkedett ki a helyi mezőnyből. A filmek a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE filmes műhelyeikben készültek. A két nyertes film mellett Buzási Gyopár-Orsolya (Sapientia EMTE) Babuka a fűben című, személyes családtörténetet felidéző animációs dokumentumfilmje, Sztercey Szabolcs Benedek (Sapientia EMTE) Your face without a screen című, emberi életeket élő showban mutogató múzeumról szól rövidfilmje versenyzett, valamint Mircea Sorin Albuțiu Gazda című dokumentumfilmje a Duna Delta egyik kis falujában élő lipovánokról.

Hirdetés