Ezt üzente Iohannis tanácsadóján keresztül Tőkésnek és Izsáknak

Az autonómiáról kezdeményezett párbeszédet az EMNT és az SZNT az államfővel, de kitérő választ kaptak.
Hirdetés

Két hónappal azután, hogy  Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke és Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke nyílt levelet intézett Klaus Iohannis államfőhöz, megérkezett a válasz az államelenöki hivataltól. Iohannis helyett tanácsosa, Laurențiu-Mihai Ștefan ragadott tollat, aki – ahogy az EMNT közleménye megállapítja – „udvarias, ám kitérő” választ adott a párbeszédet kezdeményező levélre. Levelében hangsúlyozta, hogy az államfő kiemelt figyelmet szentel a román-magyar kapcsolatoknak, és nagyon fontosnak tartja a román-magyar viszonyt,

ezért is látogatott tavaly nyáron Hargita és Kovászna megyébe.

A centenárium évében, a jövő közösen támogatható projektjeire kell összpontosítani, nem a múltra – olvasható a levélben. Az erdélyi magyar közösség autonómiaigényével kapcsolatosan az államelnöki tanácsos levelében azt írja: Románia államelnöke több esetben is hangsúlyozta, hogy az etnikai alapú autonómia nem támogatható, mivel, meglátása szerint, az a társadalmi béke helyett békétlenséget eredményezne.

A javasolt párbeszéd kezdeményezéséről a válaszlevél diplomatikusan hallgat.

Izsák Balázs és Tőkés László márciusi levelükben rámutattak: új alapokra kell helyezni a román-magyar kapcsolatokat, mind a nemzetközi és regionális fejlemények, mind a belpolitikai realitások fényében, különöses Székelyföld autonómiájára vonatkozóan. Izsák Balázs és Tőkés László március 27-én kelt levelükben találkozót indítványoztak, amelyen bemutathatják a román—magyar intézményes párbeszédre vonatkozó elképzelésüket.

Hirdetés