Illusztráció | Fotó: Pixabay
Tudatos adatkezelést!
Timi
2018. május 25. péntek, 17:21
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.

Az utóbbi hetekben sokaknak feltűnhetett, hogy a megszokottnál is több értesítés érkezik akár e-mailben, SMS-ben vagy bizonyos internetes oldalak megnyitásakor. Ennek oka, hogy a legtöbb hatóság, gazdasági társaság és szervezet, amely az EU-ban tartózkodók személyes adatait kezeli vagy feldolgozza, tájékoztatta ügyfeleit/felhasználóit arról, hogy bizalmasan kezeli az adatait.

Az Európai Unió általános adatvédelmi rendelete (General Data Protection Regulation, azaz GDPR) mától lépett érvénybe az egész Európai Unió területén, ezzel

egységessé vált az adatvédelmi szabályozás az EU-ban.

A szabályozás pedig mindenkire kiterjed, aki adatokat gyűjt felhasználóiról, ügyfeleiről.

Az uniós szabályozás jelentősen bővíti a személyes adatok körét, ezekhez sorolja a többi között:

  • a nevet,
  • a születési és egészségügyi adatokat,
  • a bankszámlaszámot,
  • a jövedelmet,
  • a helymeghatározó adatot (GPS),
  • az e-mail-címet,
  • a vállalati és magántelefonszámot,
  • a levelezési címet,
  • de akár egy IP-címet is.

Az új rendelet megerősíti a személyes adatok törlésének jogát: ha valaki már nem szeretné, hogy adatait a továbbiakban feldolgozzák, és az adott szervezetnek nincs alapos indoka azok tárolására, akkor a szervezetnek törölnie kell a kérdéses adatokat rendszeréből. A szervezetek kötelesek

a lehető legvilágosabb, legérthetőbb tájékoztatást adni a személyes adatok felhasználásának módjáról.

Azoknak az intézményeknek, amelyek nagy tömegben, automatizáltan kezelnek személyes adatokat – például a bankok, biztosítók, egészségügyi, valamint informatikai szolgáltatók –, és azoknak, amelyek különlegesen érzékeny személyes adatokat – politikai nézet, szakszervezeti tagság, szexuális irányultság – kezelnek, adatvédelmi felelőst kell kinevezniük. Ő felel a megfelelő adatvédelmi rendszer működtetéséért és az adatok védelméért.

A rendelet előírásainak megszegése esetén a kiszabható bírság akár a 20 millió eurót vagy a cégcsoport teljes, globális forgalmának 4 százalékát is elérheti. Ez gyakorlatilag padlóra küldene bármilyen céget, amennyiben bizonyítható, hogy jogtalan tárol adatot. 

Az adatok törlését akkor is el kell végezni, ha azt a munkavállaló vagy az ügyfél kéri.

Fontos tudni, hogy május 25. után nincsen türelmi idő. Az Unió már így is igen hosszú felkészülési időt hagyott a GDPR-ral érintetteknek, mivel azt már 2016. májusában kihirdették, azóta érvényes és hatályos, így 2 év állt rendelkezésre a felkészülésre.

Tekintettel az utóbbi idők adatvédelmi botrányaira (pl. A Facebook és a Cambridge Analytica esete), erre a szabályozásra már nagy szükség volt, még akkor is, ha a cégeknek rengeteg plusz munkát és óriási rizikót fog jelenteni.

Aki ennél többre is kíváncsi, az többek között itt olvashat utána, mit kell tennie az összes szabály betartására.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26736
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.