Majdnem tornádó csapott le Temesvárra (VIDEÓ)

Tuba jelent meg a Bánság fővárosának egén.
Hirdetés

Térségünkben ritka (legalábbis eddig ritka) jelenség borzongatta meg csütörtökön este a temesváriakat: a városra lecsapó zivatar felhői egyszer csak kavarogni kezdtek, és tornádókezdemény – tudományos nevén tuba – alakult ki belőlük.

A tölcsér egyre hosszabbra nyúlt, de azért szerencsére nem ért földet, ebben az esetben ugyanis jelentős károkat okozó tornádóvá vált volna.

Temes megyében cudar idő volt csütörtökön este, a meteorológiai szolgálat sárga figyelmeztetést adott ki a térségre a heves viharok és esőzések miatt. Lugoson két utca víz alá került a heves eső nyomán, a vihar pedig kidöntött két villanyoszlopot.

A tuba, ami nem hangszer
A tuba felhőtölcsér, légörvény, mely a benne zajló felhőképződés miatt lesz látható. Földet érése esetén tornádónak nevezzük, ekkor hatalmas pusztítást végezhet, életveszélyessé válhat. A tuba gomolyos szerkezetű felhőből, legtöbbször zivatarfelhőből nyúlik alá. A tuba kialakulásának egyik feltétele az alacsony felhőalap, vagyis az, hogy a kondenzációs szint a talajfelszínhez minél közelebb legyen, ehhez szükséges megfelelő mennyiségű pára jelenléte a légkörben. Tubák létrejöttének másik feltétele a kellő erősségű örvényesség jelenléte

Hirdetés