Ennyi: Băsescu kapitány hamarosan végleg távozik a politika parancsnoki hídjáról

A volt államfő bejelentette: befejezi politikai tevékenységét.
Hirdetés

Ha van valaki, akiről nem hinné el az ember, hogy képes besokallni a román közélettől, és bejelenti: záros határidőn belül visszavonul, az Traian Băsescu volt államfő, aki jelenleg a Népi Mozgalom Párt (PMP) nevű zsebalakulat elnöke és szenátora. Pedig most mégis ez történt: Băsescu bejelentette, hogy szenátori mandátumának lejárta után visszavonul a politikából.

A B1 televízió csütörtök esti műsorában a politikai pályafutása előtt hajóskapitányként tevékenykedő Băsescu kifejtette, az ellenzéki alakulatoknak közös listán kellene indulniuk az EP-választáson, ellenkező esetben mind gyenge eredményeket fognak elérni.

„A Nemzeti Liberális Pártnak, a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek, a Népi Mozgalom Pártnak és Cioloş platformjának közös listát kellene összeállítaniuk”

– hangoztatta Băsescu, aki azzal érvelt, hogy ezeknek az alakulatoknak csak közösen van esélyük lefedni minden települést.

Amennyiben ez a szövetség létrejön, az EP-választás képezné a főpróbát a szintén 2019-ben sorra kerülő elnökválasztásra – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy szerinte Klaus Iohannis képes lenne-e megnyerni az államfőválasztást egy gyenge PNL-vel a háttérben, Băsescu így válaszolt: „Nem, mert a Szociáldemokrata Párt politikai vektora igen erős. Óriási kockázat lenne”.

A volt államfő hangsúlyozta, ő nem kíván indulni az európai parlamenti választáson.

Hirdetés

„Két ember biztosan nem lehet ennek a pártszövetségnek a vezetője. Én azért, mert nem akarok, Orban pedig azért, mert nem képes rá. Ez most vicc volt. Nem tudom, ki lenne a legmegfelelőbb erre, de az egyértelmű, hogy sem Orban, sem én nem tudnánk húzni ezt a szövetséget. (…)

Nekem már nincsenek személyes ambícióim. Mandátumom lejárta után befejezem politikai tevékenységemet”

– fogalmazott Băsescu.

Nem fogunk krokodilkönnyeket hullatni utána, hiszen a bukaresti főpolgármesterből lett államfő elnökként még a magyarok közé járt a szavazataikért kuncsorogni, elnöki mandátuma lejártával viszont a magyarellenes sovinizmus gerjesztésében látta a pártocskája felfuttatásának csodaszerét. De azért meg kell hagyni: meghatározó alakja a 2000 utáni évek politikájának. És jelenleg nemigen látszik hozzá hasonló kaliberű politikus a bukaresti politikai palettán.

Hirdetés