Bukarestben továbbra is bohócfesztivált csinálnak a románok centenáriumi ünnepéből

Egyszerűen képtelenek helyesen leírni Iuliu Hossu egykori erdélyi görögkatolikus püspök nevét.
Hirdetés

Következetesen nevetségességbe fullasztják Bukarestben az Erdély Romániához való csatlakozásának szándékát egyoldalúan, a többi nemzet képviselőinek megkérdezése nélkül kinyilvánító 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezéseket.

Miután egy hete Francisc Doboş, a Bukaresti Római Katolikus Érsekség szóvivője amiatt méltatlankodott, hogy egy metrómegállóban elírták Iuliu Hossu egykori erdélyi görögkatolikus püspök nevét – aki amúgy a magyarok számára nem túl szimpatikus történelmi alak, mivel ő olvasta fel az „egyesülési” nyilatkozatot Gyulafehérváron –, most ugyanezzel kellett szembesülnie egy másik molinón.

Doboş dühösen jegyezte meg, hogy tudatlanság, lustaság vagy már egyenesen rosszhiszeműség állhat amögött, hogy Hossu nevét következetesen elírják, hiszen míg múlt héten Emil Hossuként tüntették fel, ezúttal Iulianná „keresztelték” át.

Bukarest 2. kerületének önkormányzata a bejegyzés nyomán sajnálatát fejezte ki a hiba miatt, és ígéretet tett arra, hogy kijavítják.

Hirdetés

Pedig ők még jó fejnek számítanak, elvégre a Iulian mégiscsak közelebb áll a Iuliuhoz, mint az Emil.

 

Hirdetés