Forradalmi
béel
2018. május 24. csütörtök, 11:40
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.

Petre Roman volt miniszterelnök sem ússza meg az alaposabb nyomozást az 1989-es forradalom idején elkövetett törvénytelenségek ügyében – a katonai ügyészség csütörtökön ellene is kiterjesztette a nyomozást, így már a december 22-i események kezdetétől folytatott tevékenységének egésze miatt zajlik ellene az emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával indított bűnvádi eljárás.

A katonai ügyészség emlékeztet, hogy Roman oszlopos tagja volt az országot irányító Nemzeti Megmentési front Tanácsának, majd december 26-ától miniszterelnökként tevékenykedett.

A politikus, aki már a tanács megalakításától annak egyik fontos, döntéshozatali jogkörrel felruházott tagja volt,

olyan katonai akciókat hagyott jóvá, amelyek közül sok diverziókeltés céljával zajlott.

A döntések nyomán teljes harci fegyverzetben irányítottak katonai egységeket az ország nagyobb településeire, úgy, hogy szándékosan elmulasztották az egységek koordinálását. Emellett éjszakai is kivezényeltek katonai egységeket, anélkül, hogy biztosították volna a kommunikációt köztük és a már terepen levő egységek között. Közben a Román Televízióban többször is arra szólították fel a felelőtlen módon felfegyverzett polgári lakosságot, hogy vonuljanak ki bizonyos városi objektumok védelmére.

Mindez a terroristák garázdálkodásáról szóló általános pszichózis közepette történt,

miután folyamatosan a terrorista ellenség tevékenységéről szóló álhíreket terjesztettek el.

Ezeket a katonai és a polgári tájékoztatási eszközökön keresztül egyaránt terjesztették. Mindezek súlyos következményeket – emberek halálát, súlyos testi vagy szellemi sérülését, szabadságuktól való megfosztását, valamint értékes javak pusztulását – vonták maguk után.

Roman abszurdnak és groteszknek nevezte a vádakat, mondván: 21-én este még ő is a barikádokon volt, nem volt semmilyen összeesküvő csoport tagja, a vizsgált parancsok pedig katonai parancsok voltak.

A katonai ügyészség kedden Ion Iliescu volt államfő ellen terjesztette ki a nyomozást az 1989. december 22-27. között végzett tevékenysége kapcsán is.

Mint megírtuk, Klaus Iohannis államfő áprilisban hagyta jóvá a bűnvádi eljárást a forradalom idején vezető tisztséget betöltő személyek ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26713
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?
A szuverén, egységes és oszthatatlan főromán vezérek elmagyarázzák. Hogy a magyarok is értsék. Vigyázat: POSZT-TRIANONI HUMORVESZÉLY!
Nem bírtak Neymarék a svájciakkal.
A kincses város teátrumának előadása három díjat is nyert a pécsi fesztiválon.
Szigeti Enikő azt kéri Kelemen Hunortól, hogy váltsa le, vagy küldje kommmunikációs továbbképzésre Kali Istvánt.
Argentina után Peru is kihagyott egy büntetőt. Az akciógólokat ma szűken mérték a csapatok.
A törvényszék első fokon úgy ítélte meg, hogy nem szükséges érvényteleníteni az önkormányzati határozatot, mely lehetővé teszi a magyar feliratozást az iskolákban.
A Főpap, a Papok, a Kóristák, a Mártír/Tanúságtévő, a Jó Hívő és a többiek, megannyi figura a román hatalom színjátékában.