Forradalmi
béel
2018. május 24. csütörtök, 11:40
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.

Petre Roman volt miniszterelnök sem ússza meg az alaposabb nyomozást az 1989-es forradalom idején elkövetett törvénytelenségek ügyében – a katonai ügyészség csütörtökön ellene is kiterjesztette a nyomozást, így már a december 22-i események kezdetétől folytatott tevékenységének egésze miatt zajlik ellene az emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával indított bűnvádi eljárás.

A katonai ügyészség emlékeztet, hogy Roman oszlopos tagja volt az országot irányító Nemzeti Megmentési front Tanácsának, majd december 26-ától miniszterelnökként tevékenykedett.

A politikus, aki már a tanács megalakításától annak egyik fontos, döntéshozatali jogkörrel felruházott tagja volt,

olyan katonai akciókat hagyott jóvá, amelyek közül sok diverziókeltés céljával zajlott.

A döntések nyomán teljes harci fegyverzetben irányítottak katonai egységeket az ország nagyobb településeire, úgy, hogy szándékosan elmulasztották az egységek koordinálását. Emellett éjszakai is kivezényeltek katonai egységeket, anélkül, hogy biztosították volna a kommunikációt köztük és a már terepen levő egységek között. Közben a Román Televízióban többször is arra szólították fel a felelőtlen módon felfegyverzett polgári lakosságot, hogy vonuljanak ki bizonyos városi objektumok védelmére.

Mindez a terroristák garázdálkodásáról szóló általános pszichózis közepette történt,

miután folyamatosan a terrorista ellenség tevékenységéről szóló álhíreket terjesztettek el.

Ezeket a katonai és a polgári tájékoztatási eszközökön keresztül egyaránt terjesztették. Mindezek súlyos következményeket – emberek halálát, súlyos testi vagy szellemi sérülését, szabadságuktól való megfosztását, valamint értékes javak pusztulását – vonták maguk után.

Roman abszurdnak és groteszknek nevezte a vádakat, mondván: 21-én este még ő is a barikádokon volt, nem volt semmilyen összeesküvő csoport tagja, a vizsgált parancsok pedig katonai parancsok voltak.

A katonai ügyészség kedden Ion Iliescu volt államfő ellen terjesztette ki a nyomozást az 1989. december 22-27. között végzett tevékenysége kapcsán is.

Mint megírtuk, Klaus Iohannis államfő áprilisban hagyta jóvá a bűnvádi eljárást a forradalom idején vezető tisztséget betöltő személyek ellen.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26713
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.