Ön szerint mi a nyavalya látható a képen?

És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
Hirdetés

Kezdjük a pőre ténnyel. A fenti képen látható izé Jászvásár (Iași) kellős közepén található. És most jöhetnek a kérdések:

1. Mi az isten ez?

Ez, kérem szépen, nem a vihar által lesepert tetőzet. Nem egy vandál módon szétvert választási pannó. Nem is egy medve látogatta fagyiskordé. Ez, kérem szépen, kortárs vizuális műalkotás. Köztéri szobor.

2. Ki az alkotója?

Clemens Behr német vizuális művész. Aki a jászvásári ARTIZ nemzetközi urbánus művészeti és kortárs formatervezési kiállítás zsűrielnöke. Vagyis ő fogja megítélni, hogy a többi résztvevő alkotásai mennyire urbánusak és kortársak. Tuláj!

3. Miből készült és mennyibe került a Nagy Mű?

A Nagy Mű építkezési anyagokból készült, amelyeket a művész úr a helyi Dedeman barkácsáruházban vásárolt. Tokkal-vonóval (alapanyagok, kivitelezési díj, utazás, egy heti szállás és étkezés)… fogózzanak meg: 16 000 euróba került.

4. Hogy reagáltak a jászvásáriak?

Adtak a Nagy Műnek pár jó címet. Például: Egy rakás vas. Vagy: Széltépte háztető. Vagy: A művésznek elgurult a gyógyszere. Van nekünk is pár ötletünk: A városlakó konyharobot magánya. Vagy: Hol a nyakkendőm? Vagy: A Mű, amelyet nem lehet szétverni. Ha van ötletük, nyugodtan írják meg kommentben.

Hirdetés

5. Hogy reagált az alkotó?

Clemens Behr ilyen kifejezésekkel illeti saját művészetét: a konstrukció és dekonstrukció közötti finom egyensúly. Origami-installáció. Művészet, mint sitt vs. művészet, mint díszítőelem. Improvizatív térkollázs.

6. Hogyan reagált a Képzőművészek Szövetségének jászvásári vezetője?

Az urat Felix Aftenének hívják, és azt mondta (dióhéjban és magyarul adjuk vissza a blabláját): az embereknek nincs fogalmuk a kortárs képzőművészetről, és idegeskedés helyett jobban tennék, ha művelődnének. Mi van?

7. Szeretnének Önök egy ilyen Nagy Művet az Önök városának kellős közepén?

……………………………

Hirdetés