Cristian Rădulescu, a PSD képviselője
Egy–másnak
szabot
2018. május 22. kedd, 20:51
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő javaslatát, amellyel a korrupciós bűncselekmények megelőzéséről, felfedezéséről és büntetéséről szóló, 78/2000-es törvényt módosítaná. Azért hallgatólagosan, mert a vitára előírt időszak május 14-én lejárt.
 
A módosítandó mondat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának vagy másnak pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető hasznot szerezzen – és itt következnek maguk a tettek. De nem a tettek az érdekesek, hanem hogy a PSD kegyeiből közben kiesett Cătălin Rădulescu hogyan módosította az előbbi mondatot:
...büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető anyagi hasznot szerezzen.
Vagyis két ponton módosította:
  1. kivette a vagy másnak kifejezést azzal az indoklásal, hogy nem életszerű az, hogy valaki ne akarjon magának is valamilyen, akár áttételes hasznot szerezni, ha már korrupciós bűncselekményt hajt végre, ezt a hasznot pedig a bűnvádi per során bizonyítani kell;
  2. az őt meg nem illető haszon kifejezésbe beiktatta az anyagi jelzőt arra hivatkozva, hogy anélkül annyira tágan értelmezték a valakit meg nem illető hasznot, hogy abba – horribile dictu – belefért az imázsnyereség, népszerűség vagy választási eredmény, ami Rădulescu szerint abszurdum.
Ezért a haszonszerzés szerinte kifejezetten anyagi hasznot kell jelentsen, különben nem lehet szó bűncselekményről vagy nem korrupciós bűncselekményként kell azt besorolni.
 
Hallgatólagosan viszont a két kamarás román törvényhozásban mindig csak első kamara fogadhat el törvényt, ezért amikor a javaslat a képviselőház elé kerül, ott kötelező lesz megvitatni és ténylegesen szavazni róla, különben nem emelkedhet törvényerőre.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26691
Két ex-Real Madridos játékossal erősített a kolozsvári focicsapat.
A hírszerző szolgálat arra gyanakszik, hogy keletről érkezik a baj.
Pár, jelenleg használaton kívüli parkolási táblán a magyar felirat az első, a román pedig csak a második, ezért Dan Tanasă újabb pert indított Ráduly Róbert Kálmán ellen. Ez az idei negyedik.
Ha eltekintünk a politikai érvelés szövevényétől és összehasonlítjuk a fővárosi tüntetést más hasonlókkal, kínálkozik pár magyarázat. Horațiu Pepine írása.
Egy normális országban nem feltétlenül elegáns tahó módon szidni a kormányt. Romániában viszont, úgy tűnik, épp erre van szükség. Andrei Pleşu szövege.
A marosvásárhelyi zenekar kizárólag magyar nyelvű, saját szerzeményekkel jelentkezik.
Az örmény FC Alaskert ellen aratott ötgólos győzelem a csapat legnagyobb arányú sikere a nemzetközi kupákban.
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
A nép ügyvédjéhez fordulnak.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.