Cristian Rădulescu, a PSD képviselője
Egy–másnak
szabot
2018. május 22. kedd, 20:51
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő javaslatát, amellyel a korrupciós bűncselekmények megelőzéséről, felfedezéséről és büntetéséről szóló, 78/2000-es törvényt módosítaná. Azért hallgatólagosan, mert a vitára előírt időszak május 14-én lejárt.
 
A módosítandó mondat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának vagy másnak pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető hasznot szerezzen – és itt következnek maguk a tettek. De nem a tettek az érdekesek, hanem hogy a PSD kegyeiből közben kiesett Cătălin Rădulescu hogyan módosította az előbbi mondatot:
...büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető anyagi hasznot szerezzen.
Vagyis két ponton módosította:
  1. kivette a vagy másnak kifejezést azzal az indoklásal, hogy nem életszerű az, hogy valaki ne akarjon magának is valamilyen, akár áttételes hasznot szerezni, ha már korrupciós bűncselekményt hajt végre, ezt a hasznot pedig a bűnvádi per során bizonyítani kell;
  2. az őt meg nem illető haszon kifejezésbe beiktatta az anyagi jelzőt arra hivatkozva, hogy anélkül annyira tágan értelmezték a valakit meg nem illető hasznot, hogy abba – horribile dictu – belefért az imázsnyereség, népszerűség vagy választási eredmény, ami Rădulescu szerint abszurdum.
Ezért a haszonszerzés szerinte kifejezetten anyagi hasznot kell jelentsen, különben nem lehet szó bűncselekményről vagy nem korrupciós bűncselekményként kell azt besorolni.
 
Hallgatólagosan viszont a két kamarás román törvényhozásban mindig csak első kamara fogadhat el törvényt, ezért amikor a javaslat a képviselőház elé kerül, ott kötelező lesz megvitatni és ténylegesen szavazni róla, különben nem emelkedhet törvényerőre.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26691
A román külügy szokatlanul higgadt hangnemben reagált, és a magyar-román kapcsolatok elmélyítése mellett foglalt állást.
Létezik, hogy a jelenlegi koalíció annyira felelőtlen legyen, hogy maga ellen fordítsa az ország lakosságának 80 százalékát?
Kolumbia egyik hátvédje a 3. percben kezezett, azonnal kiállították. Japán persze berúgta a 11-est.
Mindenki megkapja a magáét – a középkori kódexek stílusában. VIGYÁZAT: POLITIKAILAG NAGYON NEM KORREKT TARTALOM!
Rég várt változások védik ezentúl azokat, akiket otthon ütlegelnek.
Le akarják szoktatni és eltiltani a kiskorúakat a koffeinbombákról.
A tévészerelőből Bihar megye egyik legbefolyásosabb politikusává vált Kiss Sándor több korrupciós ügy kulcsfigurája volt.
A büsztöt abban a parkban állították fel a Szent László Napok szervezői, melyet maga Rhédey adományozott 200 évvel ezelőtt a városnak.
Gyarmatosította Tunézia térfelét a pályán, de csak a legvégén tudta megtörni az afrikai csapatot.
Kérdés: a Szuverén Fejlesztési és Beruházási Alap zseniális gazdasági megoldás, vagy zseniális korrupciós terv?
Csakhogy ők a belvárosban gyülekezhetnek, míg az LMBTQ-közösség – idén is – egy kevésbé szem előtt lévő helyszínen.
Az eset hétfő délután történt a Kerekdombon.
Anya, apa, gyerekek, kutya, macska, haverok, buli, zene, pihenés, eszem-iszom, szórakozás, lazulás – ez folyt a hétvégén a gyalui vár kertjében, Kolozsvár szomszédságában.
A szociáldemokraták levagdosnák az elnök szárnyait. Hovatovább nyíltan vállalt céljuk: a parlamentáris köztársaság. Na de, mi lesz Klaus Iohannisszal?