Cristian Rădulescu, a PSD képviselője
Egy–másnak
szabot
2018. május 22. kedd, 20:51
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő javaslatát, amellyel a korrupciós bűncselekmények megelőzéséről, felfedezéséről és büntetéséről szóló, 78/2000-es törvényt módosítaná. Azért hallgatólagosan, mert a vitára előírt időszak május 14-én lejárt.
 
A módosítandó mondat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának vagy másnak pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető hasznot szerezzen – és itt következnek maguk a tettek. De nem a tettek az érdekesek, hanem hogy a PSD kegyeiből közben kiesett Cătălin Rădulescu hogyan módosította az előbbi mondatot:
...büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető anyagi hasznot szerezzen.
Vagyis két ponton módosította:
  1. kivette a vagy másnak kifejezést azzal az indoklásal, hogy nem életszerű az, hogy valaki ne akarjon magának is valamilyen, akár áttételes hasznot szerezni, ha már korrupciós bűncselekményt hajt végre, ezt a hasznot pedig a bűnvádi per során bizonyítani kell;
  2. az őt meg nem illető haszon kifejezésbe beiktatta az anyagi jelzőt arra hivatkozva, hogy anélkül annyira tágan értelmezték a valakit meg nem illető hasznot, hogy abba – horribile dictu – belefért az imázsnyereség, népszerűség vagy választási eredmény, ami Rădulescu szerint abszurdum.
Ezért a haszonszerzés szerinte kifejezetten anyagi hasznot kell jelentsen, különben nem lehet szó bűncselekményről vagy nem korrupciós bűncselekményként kell azt besorolni.
 
Hallgatólagosan viszont a két kamarás román törvényhozásban mindig csak első kamara fogadhat el törvényt, ezért amikor a javaslat a képviselőház elé kerül, ott kötelező lesz megvitatni és ténylegesen szavazni róla, különben nem emelkedhet törvényerőre.
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26691
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.