Megsegíti a szenátus egy kicsit a korruptakat

Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Hirdetés
Hallgatólagosan elfogadta kedden a szenátus Cătălin Rădulescu PSD-s képviselő javaslatát, amellyel a korrupciós bűncselekmények megelőzéséről, felfedezéséről és büntetéséről szóló, 78/2000-es törvényt módosítaná. Azért hallgatólagosan, mert a vitára előírt időszak május 14-én lejárt.
 
A módosítandó mondat szerint egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának vagy másnak pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető hasznot szerezzen – és itt következnek maguk a tettek. De nem a tettek az érdekesek, hanem hogy a PSD kegyeiből közben kiesett Cătălin Rădulescu hogyan módosította az előbbi mondatot:
…büntethetők a következő tettek, ha azokat azzal a céllal hajtotta végre valaki, hogy magának pénzt, javakat vagy más, őt meg nem illető anyagi hasznot szerezzen.
Vagyis két ponton módosította:
  1. kivette a vagy másnak kifejezést azzal az indoklásal, hogy nem életszerű az, hogy valaki ne akarjon magának is valamilyen, akár áttételes hasznot szerezni, ha már korrupciós bűncselekményt hajt végre, ezt a hasznot pedig a bűnvádi per során bizonyítani kell;
  2. az őt meg nem illető haszon kifejezésbe beiktatta az anyagi jelzőt arra hivatkozva, hogy anélkül annyira tágan értelmezték a valakit meg nem illető hasznot, hogy abba – horribile dictu – belefért az imázsnyereség, népszerűség vagy választási eredmény, ami Rădulescu szerint abszurdum.
Ezért a haszonszerzés szerinte kifejezetten anyagi hasznot kell jelentsen, különben nem lehet szó bűncselekményről vagy nem korrupciós bűncselekményként kell azt besorolni.
 
Hallgatólagosan viszont a két kamarás román törvényhozásban mindig csak első kamara fogadhat el törvényt, ezért amikor a javaslat a képviselőház elé kerül, ott kötelező lesz megvitatni és ténylegesen szavazni róla, különben nem emelkedhet törvényerőre.

Hirdetés