Fotók: Szabó Tünde
Felsőfokon
szabot
2018. május 22. kedd, 16:53
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Továbbra is fájlalja a Babeş–Bolyai Tudományegyetem vezetése, hogy a tanügyminisztérium a tavalyihoz képest az alapképzésen 29, a mesterképzésen több mint kétszáz hellyel kevesebbet engedélyezett az egyetem számára, de reménykedik – hangzott el az idei felvételit meghirdető sajtótájékoztatón. 
 
Nem abban reménykedik, hogy a tanügyminiszter eleget tesz a BBTE felszólításának, és lemond, miután valós párbeszéd nem alakult ki a minisztérium és a helyek levágását kifogásoló intézmények között. Hanem abban, hogy a tavalyihoz képest plusz helyeket kapott egyetemeknél nem telnek be ezek, és az őszi felvételire átcsoportosítják a BBTE-hez, mondta ma dr. Soós Anna, a felvételiért és a magyar tagozatért felelős rektorhelyettes. 
 
dr. Soós Anna rektorhelyettes
 
dr. Soós Anna egyetemi docens, rektorhelyettes | Fotók: Szabó Tünde
 
És míg elborított a rengeteg számmal, hogy hány alap- és mesterképzés indul hány hellyel és milyen tagozaton, arra a kérdésre már kerülte a konkrét választ, hogyan osztották el a „levágott” helyeket az egyetemi szakok között: úgy, hogy figyelembe vették a karok és diákok igényeit, illetve a kiemelt szakterületeket, amelyeket szintén a minisztérium határoz meg. Idén az informatika, környezetvédelem vagy például a digitális média számít kiemelt területnek – mondta.
 
Az alapképzésen egyébként nem érződik, hogy 29-cel kevesebb a hely, mert nőtt a határon túli románok számára meghirdethető helyek száma. Idén 168 ilyen helyre jelentkezhetnek akár az EU-ban, akár azon kívül élő román diákok. Ha sikerrel felvételiztek, kötelezően részt kell vegyenek egy román nyelvi képzésen is. 
 

A felvételi

A román mellett a Babeş–Bolyai Tudományegyetemen magyarul, németül, angolul és franciául is lehet tanulni. Alapképzésen 244 féle szakirányra lehet jelentkezni, illetve 222 magiszteri programra, a felvételi (beiratkozással, vizsgákkal, visszajelzéssel együtt) július 11. és július 29. között zajlik.
 
Illetve részben már le is zajlott, ugyanis több olyan tantárgyversenyt is szerveztek tanév közben a középiskolásoknak, ahol a legjobb eredmények egyúttal sikeres felvételinek is számítanak, ha az illető diák le is érettségizik. A sikeres érettségi ugyanis minden felvételiző számára kötelező, és még azokon a szakokon is esszét, szándéklevelet kell írni, ahol nem vizsga, csak az érettségi eredménye dönti el a bejutási sorrendet – mondta el dr. Soós Anna.
 
Az ne keserítsen el senkit, ha a felvételin csak tandíjas helyet csíp el, mert az alap- és mesterképzésen is évente át lehet kerülni tandíjmentes helyre az előző tanév vizsgáin elért eredmények alapján.
 
BBTE felvételi sajtótájékoztató
 
Ennyien sereglettünk oda a felvételi hírére
 
Maga a felvételi sem olcsó mulatság, a befizetendő összeg a beiratkozási és a felvételi díjból áll össze, amely karonként és szakonként nagyon változó: 50 lejtől indul, és akár több száz lejig is ugorhat. Ebből a két táblázatból lehet kiszámolni, melyik szakon mennyit kell befizetni. 
 
Az egyetem azzal segít idén is a felvételizőkön, hogy azok számára, akik más településről jönnek vizsgázni, megnyitja a bentlakásokat. Év közben egyébként a mintegy 6000 bentlakási helyen a BBTE az igénylőknek alig harmadát tudja elszállásolni.
 

És akkor a számok:

A BBTE a 2018–2019-es egyetemi tanévre 
  • összesen 4958 tandíjmentes, több mint 9300 tandíjas és 2700 távoktatási és csökkentett látogatású helyet hirdet meg alapképzésen;
  • mesterképzésen 3382 tandíjmentes, több mint 6218 tandíjas helyet;
  • ebből alapképzésen 1093, magiszterin 482 hely a magyar tagozaté;
  • 60 helyre várnak továbbra is roma nemzetiségű diákokat (ebből évente 25-28 helyet töltenek be);
  • idei újdonság: 161 helyet különítenek el vidéki líceumokból érkezőknek (hogy mi számít vidéki líceumnak, azt is a minisztérium határozza meg);
  • öt helyet pedig a fogyatékkal élők számára tartanak fenn.
A jelentkezőknek mindenképp tudniuk kell, hogy a kolozsvári BBTE az ország első egyeteme több rangsor szerint, néhány másik rangsorban is csak a Bukaresti Egyetem előzi meg – tartotta fontosnak felettébb kihangsúlyozni dr. Cristian Litan oktató, a távoktatásért és az egyetemi kiadóért felelős rektorhelyettes. 
 
Az is az egyetem, nem a minisztérium érdeme, hogy a távoktatáson tanulóknak is biztosít ösztöndíjat a saját forrásaiból: 600 lejt félévente, ha valaki megfelelően teljesít. A BBTE a nappali képzéseken tanulóknak havonta biztosít ösztöndíjat (ha megérdemlik, vagy rászorulnak) saját és minisztériumi forrásokból: a szociális ösztöndíj idén 580 lej volt, a tanulmányi ösztöndíj 700 lej, az érdemösztöndíj ezer lej.
 

Új szaknak számít idén

az ősztől már Kolozsváron is induló, magyar tannyelvű közigazgatási alap- és mesterképzés, a román tagozaton pedig a Környezeti menedzsment és könyvvizsgálat szak, illetve a Biztonsági tanulmányok szak, ez utóbbi a Történelem és Filozófia Karon indul.
 
Magiszteri képzésen 4 új szakra hirdet felvételit a BBTE: 
  • tantervmenedzsment (román nyelven) a Pszichológia és Neveléstudományok Karon; 
  • korszerű informatikai rendszerek: modellezés, tervezés, fejlesztés (német és angol nyelven) a Matematika és Informatika Karon;
  • ökumenikus egyházzene (magyar nyelven) a Református Tanárképző Karon; 
  • interaktív digitális művészetek (angol nyelven) a Színház és Televízió Karon.
A felvételi ennél is részletesebb adatai az egyetem honlapján böngészhetők magyarul is, illetve a BBTE kommunikációs irodája által megjelentetett Felvételi tájékoztatóban. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26686
Bemutatta megingathatatlannak tűnő bizonyítékait a református egyház jogi képviselője, a csütörtöki bírósági döntés azonban teljes mértékben kiszámíthatatlan. Aztán Strasbourg következhet.
Kérdés: a kizárólag a lakók zsebét terhelő nagy homlokzatfelújítási kampány után mi lesz a graffitisekkel? Kitiltják őket? Járőrözni fognak a kedves városatyák? Na?
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.