Apáczai!
Szerző: Szántai János
2018. május 21. hétfő, 17:08
Máris eláruljuk. És azt is, mi fog itt történni a nagyon is közeli jövőben.

Nos, ha jól megnézi a fenti képet, akkor rájön, hogy a kolozsvári Apáczai Csere János Líceum... hosszabb lett. vagyis megnőtt. Vagyis: elkészült az új épületszárny!

Csak az utolsó simítások vannak még hátra, és következik a pompázatos épületátadó ünnepség. Egész pontosan június 2-án, szombaton 11 órától. És jelen lesz Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese is. És akkor tartják az Apáczaisok Világtalálkozóját is!

És lesz ott minden, mi szemnek s fülnek ingere, komoly is, vidám is. Lesz istentisztelet, épületszárny-szentelés, épületbejáró élménytúra, osztályfőnöki órák a régi apáczaisoknak, kerekasztal-beszélgetés, emlékezés a régi iskolára, filmes műhely, kiállítás, tánc, klasszikus zene, musical, de még a Loose Neckties Society zenekar is ott lesz.

Szóval, nagy buli lesz. Egy nagy múltú iskolában. Amely irtó szép lett. Gratulálunk mindenkinek, aki hozzájárult a szépítéshez!

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26674
A mioritikus nemzeti mítoszokat élvezettel és szakértelemmel romboló román törtnész továbbra is kényelmetlen figura a nackórollert hajtó román gondolatvezérek számára.
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Az éppen zajló 4. Kolozsvári Zsidó Napokon hangzottak fel Eisikovits Mihály dallamai Laczkó Vass Róbert színművész előadásában, Nagy Gergő zongorakíséretével.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.