Közösségi házat avattak Erdély legkeletibb csücskében

Gyimesbükkön a magyar kormány támogatásával újulhatott meg a templom melletti közösségi ház.
Hirdetés

A magyar kormány támogatásával felújított és kialakított közösségi házat avattak fel hétfőn Gyimesbükkön, a helyi templom szomszédságában, írja az MTI.

Az 1920-as években felépített, romos állapotba került egyházi épület teljes felújítását és közösségi házzá való átalakítását a magyar állam 50 millió forinttal támogatta. A hétfői avatón az épületet Tamás József, a gyulafehérvári főegyházmegye segédpüspöke áldotta meg. Az eseményen Soltész Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára is beszédet mondott.

Fotó: MTI | Veres Nándor

Az államtitkár megköszönte a gyimesi csángóknak a hűséget a hazához, a nemzethez, a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához és a megőrzött hagyományokhoz. Hozzátette: ezt a hűséget próbálta a magyar kormány meghálálni a felújításhoz nyújtott segítséggel. Megjegyezte: a gyimesieknek az lesz a feladatuk, hogy megtöltsék a közösségi házat, és közösséget teremtsenek. Ha ez megtörténik, továbbra is érdemes lesz Magyarországról és a világ minden tájáról eljönni a Gyimesekbe. Az államtitkár kijelentette: számíthatnak Magyarország támogatására azok, akik közösséget teremtő, identitást megőrző létesítményeket hoznak létre Erdélyben.

Amint Salamon József gyimesbükki plébános felidézte, az épület „szükségtemplomként” működött, míg 1974 és 1976 között fel nem építették melléje Gyimesbükk központi plébániatemplomát. Korábban csak a település központjától távol, a Tatros folyóba ömlő patakok szűk völgyeiben voltak templomok a településen.

Hirdetés