Fellegvári focifieszta: negyedszer bajnok a CFR (VIDEÓ)

Negyedszer lett bajnok a Kolozsvári CFR, Gigi Becali szabadlábra helyezése óta képtelen nyerni.
Hirdetés

Napra pontosan hat évvel a harmadik bajnoki trófea átvétele után, 2018 május 20-án este a Kolozsvári CFR labdarúgócsapat elnyerte történelme negyedik címét is a Liga 1-ben. Pászkány Árpád helyett egy új, meglehetősen rejtőzködő tulajdonossal, egy az egész világgal haragban levő, de roppant hatékony futballt játszó edző, egy roppant tapasztalt kerettel.

A zárófordulóban „csak” a címvédő Viitorult kellett legyőznie a CFR-nek, hogy megtartsa egy pontos előnyét a FCSB-vel szemben, és ez a Bordeianu sérülése miatt csereként beállt horvát középpályás, Damjan Djokovic fejesgóljával össze is jött. A sors fintora, hogy tavaly ilyenkor, szintén a zárófordulóban is egymás ellen játszott a két csapat, de akkor Hagiéknak kellett a győzelem a bajnoki címhez, és akkor ők is nyertek, szintén 1-0-ra.

Gigi Becali FCSB-je pedig zsinórban harmadszor lett ezüstérmes – amióta a nagyszájú üzletembert kiengedték a börtönből, csapata egyszer sem nyert, pedig amíg rácsok mögött volt 2013 és 2015 között, mindig az ex-Steaua volt a bajnok. Vasárnap este nagyjából 2 percig érezhették magukat bajnoknak a fővárosiak, ennyi idő telt el ugyanis az ő Astra ellen szerzett vezető góljuk és Djokovic fejese között.

Egy olyan CFR nyerte a bajnokságot, amely nem tolt látványos focit, viszont a védelme hibátlan volt. A 22 kapott gól nélkül lehozott meccs, a mindössze 19 kapott gól és a mindössze 3 vereség mind klubtörténelmi rekord, 2018-ban pedig még veretlen a kolozsvári csapat.

Hirdetés

Az igazolások közül elsősorban a veterán légiósok váltak be: a litván kapus Arlauskis, a brazil védő Paulo Vinícius, és a hét év után visszatérő argentin középpályás Juan Culio – utóbbi Deachoz hasonlóan már a 2008-as és 2010-es aranyérmek megszerzésében is főszerepet játszott. A közönség díját azonban – immár harmadszor – a csapatkapitány Márió Camora kapta, a portgál balhátvéd hét éve szolgálja a klubot, amelynek immár legtöbb első ligás játékossal rendelkező játékosa lett, kitartva a csődvédelem nehéz éveiben is. 

 

 

A fellegvári dr. Constantin Rădulescu-stadionban  15 ezer ember ünnepelt, előbb a szigorú biztonságiak miatt csak a lelátón, majd a trófea átadása után immár a pályán is. Még a mindig mogorva Dan Petrescu edző is meghatódott, arra a kérdésre azonban nem adott egyenes választ, hogy Kolozsváron marad, vagy elfogadja a jóval nagyobb pénzzel kecsegtető kínai ajánlatát?

A Liga 1 felsőházi rájátszásának végeredménye: 1. CFR 50 pont, 2. FCSB 49, 3. Craiova 38, 4. Viitorul 35, 5. Astra Giurgiu 33, 6. Poli Iaşi 24.
Gólkirályok: George Ţucudean (ősszel Viitorul / tavasszal CFR) és Harlem Gnohére (FCSB) 15-15 gól.
A román futball bajnokcsapatai: Steaua (FCSB) 26, Dinamo 18, Bukaresti Venus 8, UTA, Temesvári Kinizsi 6-6, Universitatea Craiova, Petrolul Ploieşti, Temesvári Ripensia, Kolozsvári CFR 4-4, Bukaresti Rapid 3, FC Argeş Piteşti, Prahova Ploieşti, Bukaresti Colentina, Bukaresti Olympia 2-2, Bukaresti Româno-Americană, Bukaresti Unirea Tricolor, Nagyváradi AC, Brassói Colţea, Resicabányai UD, Unirea Urziceni, Galaci Oţelul, Astra Giurgiu, Konstancai Viitorul 1-1 bajnoki cím.

Hirdetés