Fotók: Szántai János
Szuperme(m)n és a többiek
Szerző: Szántai János
2018. május 18. péntek, 11:23
A kolozsvári városnapokon úgy nőnek ki a szobrok a kövezetből, mint eső után a gomba. Eső van, tehát érthető a dolog. Na de nézzük végig őket.

Mindenek előtt: mindenki nyugodjon le, időszakos ez a szoborgyülekezet, és nem is Mihai Viteazut és Avram Iancut örökítik meg. A szobrok egyébként Virgil Scripcariu bukovinai szobrász alkotásai, és amolyan migráns szobrok, jelen sorok szerzője például Temesvár utcáin találkozott velük. Az egyik alkotás amúgy szerepel a Boredpanda által közölt listán is, amely a világ legrondább szobrait tartalmazza. És akkor nézzük meg őket közelebbről.

A Szent Mihály-templom előtt hirtelen ott termett Superman, és azonnal meg is mentett egy feltehetően veszélyben forgó ifjú hölgyet. Valamilyen rejtélyes okból kifolyólag a szobrász Supermamnak nevezte el az alkotást. Pedig vakuljunk meg, ha ez nem Superman. Nem tudjuk, mit szólnak hozzá a nőjogi aktivisták. Hogy, ugye, megint a férfi az erős, a nő meg a kiszolgáltatott. Egy biztos: Márton Áron szomorúan néz maga elé a háttérben. Valószínűleg nem tetszik neki ez a posztmodern naivitás.

 

Superman azonban nincs egyedül a templom előtt. Kicsit arrébb, szemben a bejárattal a gyermek Szent Györgyöt csodálhatják meg az arra járók, amint a sárkányt böködi egy nádszállal (?), bizonyítandó, hogy már zsenge korától kezdve magasan lobogott benne a küldetéstudat lángja. Ez esetben a gyámügyi hatóságról nem tudjuk, mit szól a dologhoz, kicsi gyermek kezébe ugyanis csak felelőtlen anya ad szúrószerszámot. Ja, és a kis Gyurkának tesója is születik hamarosan.

 

Mátyás király szülőháza elé érve első látásra meghökkentő kép fogad. Itt is Superman áll. De ez hogy lehet, ha az imént még a Szent Mihály-templom előtt mentette a hölgyet? Hogy, hogy... hát nem azért Superman, hogy ne tudjon egy villanás alatt átröppenni a másik helyszínre. Ezúttal viszont diadalmasan a magasba emeli a nőt, mint egy győzelmi trófeát. Bár, az is lehet, hogy csak súlyzózik. Ettől az alkotástól még dühösebbek lesznek a nőjogi aktivisták.

 

A Bocskay-ház sarkán egy kentaur áll. Legalábbis ez ugrik be a mitológiában némileg jártas járókelőnek. De aztán, hogy jobban megnézi a szobrot, kiderül ám, hogy francot kentaur: hátul kerekes játéklovacska, elöl gyerek. Akinek valamiért könyökből hiányzik mindkét karja. A fütyije viszont hiánytalanul megvan. A szobor címe Az első lépés, és feltehetően a felnőtté válás rögös és fájdalmas és veszteségekkel terhes metamorfózisára utal. De az is lehet, hogy nem.

 

A Karolina-téren újabb két alkotás fogad, a ferences templom előtt. Az egyiknek az a címe, hogy A titok, és hát... valóban eléggé titokzatos. Annyira titokzatos, hogy nem jöttünk rá, mit üzen a világnak. Viszont áhítattal bámulja a templomot.

 

A másik szobor egészen konkrét alkalomra készült: Tudor Greceanu moldovai bojárszármazású második világháborús pilóta emlékére. Azért jó, hogy odaírta a lényeget a szobrász a talapzatra, mert egyébként szitakötőlányt vizionálna bárki műértő.

Mi ennyi szobrot fedeztünk fel a tegnapi esős nap után. Ám ki tudja, lehet, több is nődögél valahol a központban. Aki meg nem hiszi, bátran járjon utána.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26640
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A kisbusz, melyben utaztak, Szlovéniából tartott Maros megye felé. A vétkes sofőr Facebookozott vezetés közben.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Úgy tűnik, Liviu Pop úr nincs tisztában a román szlenggel. Sem.