Bukarestben azt sem tudják, kinek köszönhetik az Erdéllyel való egyesülést

Sikeresen elírták Iuliu Hossu egykori erdélyi görögkatolikus püspök nevét.
Hirdetés

Igencsak kínos bakira hívta fel az Erdély Romániához való csatlakozását egyoldalúan kimondó 1918-as gyulafehérvári román nagygyűlés századik évfordulója kapcsán Francisc Doboş, a Bukaresti Római Katolikus Érsekség szóvivője.

A román főváros kellős közepén, az Egyetem téri metrómegállóban a csodás centenárium alkalmából olyan pannóval burkolták be az egyik oszlopot, amely a nagygyűlés egyik főszereplőjét, Iuliu Hossu erdélyi görögkatolikus püspököt ábrázolja. Ő volt az, aki felolvasta az egyesülésről szóló nyilatkozatot, majd el is vitte Ferdinánd akkori román királynak a dokumentumot.

A jelek szerint azonban a nagyromán fővárosban még ez sem volt elegendő ahhoz, hogy helyesen leírják a nevét, a pannón ugyanis Emil Hossuként szerepel.

Francisc Doboş diplomatikusan meg is jegyzi: dicséretes, hogy odafigyelnek az egyébként meglehetősen elhanyagolt görögkatolikus egyház szerepére, amit az egyesülésben játszott, de azért nem ártana, ha valóban arról emlékeznének meg, aki tényleg szerepet játszott a folyamatban.

Hirdetés

Egyébként az Emil Hossu név sem légből kapott, élt egy ilyen nevű színész, és van egy Emil Hossu-Longin nevű sportkommentátor is.

Nem tudni, a plakátfelirat szerzőjének melyik ugrott be. Viszont az biztos, hogy egyikük sem olvasott fel semmit 1918 decemberében Gyulafehérváron.
 

Hirdetés