Iohannis hintapolitikája: az amerikaiakkal és az EU-val is jóban kell lenni

Az államfő ragaszkodik a hagyományos bukaresti stratégiához, miszerint nem foglalnak egyértelműen állást senki mellett sem. Legalábbis amíg nem derül ki, melyik kerekedik felül.
Hirdetés

Nem enged Klaus Iohannis államfő abból, hogy Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az Európai Unió közt, hanem egyformán jóban kell lennie mindkettővel.

Az elnök csütörtökön Szófiába érkezett az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára, ezen alkalomból nyilatkozott az újságíróknak.

És ha már nyilatkozott, akkor elmondta: alapjaiban tartja hibásnak azt, hogy egyesek szeretnék elhinteni azt a gondolatot, hogy Romániának választania kell az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államokkal való szembenállás logikájához, mivel rendkívül fontos partnerünk. De ahogy egy családban is akadnak nézeteltérések, a partnerek között is támadhatnak súrlódások. Ez nem jelenti azt, hogy feladjuk az Egyesült Államokkal meglevő partneri viszonyt, vagy hogy valaki lemond az Európai unióról. Nem! Az ilyen megközelítés alapvetően elhibázott volna” – mondta.

Iohannis úgy gondolja,kontraproduktív az a felvetés, hogy választani kellene az Egyesült Államok és Európa között. „Mi, románok, választottunk. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Senki sem kötelezett egyikre sem. Kizárólag a mi akaratunkból történt, így megyünk tovább” – mondta.

Hirdetés

Egyúttal ismét kijelentette: Románia külpolitikája három tartópilléren nyugszik: az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségen, a NATO-tagságon és azon, hogy része az EU-nak.

És ha már rákérdeztek, hozzátette: továbbra is szeretné, ha Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondana tisztségéből. Azt ugyanakkor tagadta, hogy megfenyegette volna a kormányfőt, amikor azt mondta: jobban jár, ha azt teszi, amit mondanak neki.

Hirdetés