Hantapolitika
béel
2018. május 17. csütörtök, 12:43
Az államfő ragaszkodik a hagyományos bukaresti stratégiához, miszerint nem foglalnak egyértelműen állást senki mellett sem. Legalábbis amíg nem derül ki, melyik kerekedik felül.

Nem enged Klaus Iohannis államfő abból, hogy Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az Európai Unió közt, hanem egyformán jóban kell lennie mindkettővel.

Az elnök csütörtökön Szófiába érkezett az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára, ezen alkalomból nyilatkozott az újságíróknak.

És ha már nyilatkozott, akkor elmondta: alapjaiban tartja hibásnak azt, hogy egyesek szeretnék elhinteni azt a gondolatot, hogy Romániának választania kell az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államokkal való szembenállás logikájához, mivel rendkívül fontos partnerünk. De ahogy egy családban is akadnak nézeteltérések, a partnerek között is támadhatnak súrlódások. Ez nem jelenti azt, hogy feladjuk az Egyesült Államokkal meglevő partneri viszonyt, vagy hogy valaki lemond az Európai unióról. Nem! Az ilyen megközelítés alapvetően elhibázott volna” – mondta.

Iohannis úgy gondolja,kontraproduktív az a felvetés, hogy választani kellene az Egyesült Államok és Európa között. „Mi, románok, választottunk. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Senki sem kötelezett egyikre sem. Kizárólag a mi akaratunkból történt, így megyünk tovább” – mondta.

Egyúttal ismét kijelentette: Románia külpolitikája három tartópilléren nyugszik: az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségen, a NATO-tagságon és azon, hogy része az EU-nak.

És ha már rákérdeztek, hozzátette: továbbra is szeretné, ha Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondana tisztségéből. Azt ugyanakkor tagadta, hogy megfenyegette volna a kormányfőt, amikor azt mondta: jobban jár, ha azt teszi, amit mondanak neki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26628
Az ukrán nyelvű plakátok Ungvár, Munkács és Beregszász melletti főutak mentén jelentek meg.
Miután a Velencei Bizottság nyilvánosan is elkezdett aggódni a btk és az igazságügyi törvények módosításai miatt.
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.