Hantapolitika
béel
2018. május 17. csütörtök, 12:43
Az államfő ragaszkodik a hagyományos bukaresti stratégiához, miszerint nem foglalnak egyértelműen állást senki mellett sem. Legalábbis amíg nem derül ki, melyik kerekedik felül.

Nem enged Klaus Iohannis államfő abból, hogy Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az Európai Unió közt, hanem egyformán jóban kell lennie mindkettővel.

Az elnök csütörtökön Szófiába érkezett az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára, ezen alkalomból nyilatkozott az újságíróknak.

És ha már nyilatkozott, akkor elmondta: alapjaiban tartja hibásnak azt, hogy egyesek szeretnék elhinteni azt a gondolatot, hogy Romániának választania kell az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államokkal való szembenállás logikájához, mivel rendkívül fontos partnerünk. De ahogy egy családban is akadnak nézeteltérések, a partnerek között is támadhatnak súrlódások. Ez nem jelenti azt, hogy feladjuk az Egyesült Államokkal meglevő partneri viszonyt, vagy hogy valaki lemond az Európai unióról. Nem! Az ilyen megközelítés alapvetően elhibázott volna” – mondta.

Iohannis úgy gondolja,kontraproduktív az a felvetés, hogy választani kellene az Egyesült Államok és Európa között. „Mi, románok, választottunk. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Senki sem kötelezett egyikre sem. Kizárólag a mi akaratunkból történt, így megyünk tovább” – mondta.

Egyúttal ismét kijelentette: Románia külpolitikája három tartópilléren nyugszik: az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségen, a NATO-tagságon és azon, hogy része az EU-nak.

És ha már rákérdeztek, hozzátette: továbbra is szeretné, ha Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondana tisztségéből. Azt ugyanakkor tagadta, hogy megfenyegette volna a kormányfőt, amikor azt mondta: jobban jár, ha azt teszi, amit mondanak neki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26628
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.
És mennyi a képen látható… izének az előállítási költsége?
A jelek szerint nem matematikusi képességei miatt szerepeltetik a szíriai csapatban.
A kisbusz, melyben utaztak, Szlovéniából tartott Maros megye felé. A vétkes sofőr Facebookozott vezetés közben.
Hallgatólagosan elfogadta, hogy ne legyen büntethető, ha valaki nem saját, hanem más hasznára követ el korrupciós bűncselekményt.
Pár zaftos kulcsszó egy igazi román nemzetvédő hazafi politikus parlamenti interpellációja kapcsán.
Már csak két hónap, és lehet felvételizni az egyetemre. Több száz szakra, közel 25 ezer helyre.
Az elkövetkező egy évben 3,5 százalékkal kevesebbet fizetünk az áramért.
Az ügyészek a forradalom utáni időszakban elkövetett összes törvénytelenség miatt előveszik a volt elnököt.
A DNA három év letöltendő börtönbüntetést kért a szenátus elnökére, de a legfelsőbb bíróság ma felmentette a hamis tanúzás vádja alól.
Úgy tűnik, Liviu Pop úr nincs tisztában a román szlenggel. Sem.