Hantapolitika
béel
2018. május 17. csütörtök, 12:43
Az államfő ragaszkodik a hagyományos bukaresti stratégiához, miszerint nem foglalnak egyértelműen állást senki mellett sem. Legalábbis amíg nem derül ki, melyik kerekedik felül.

Nem enged Klaus Iohannis államfő abból, hogy Romániának nem kell választania az Egyesült Államok és az Európai Unió közt, hanem egyformán jóban kell lennie mindkettővel.

Az elnök csütörtökön Szófiába érkezett az EU-tagállamok és a nyugat-balkáni országok csúcstalálkozójára, ezen alkalomból nyilatkozott az újságíróknak.

És ha már nyilatkozott, akkor elmondta: alapjaiban tartja hibásnak azt, hogy egyesek szeretnék elhinteni azt a gondolatot, hogy Romániának választania kell az Egyesült Államok és az Európai Unió között.

„Nem csatlakozunk az Egyesült Államokkal való szembenállás logikájához, mivel rendkívül fontos partnerünk. De ahogy egy családban is akadnak nézeteltérések, a partnerek között is támadhatnak súrlódások. Ez nem jelenti azt, hogy feladjuk az Egyesült Államokkal meglevő partneri viszonyt, vagy hogy valaki lemond az Európai unióról. Nem! Az ilyen megközelítés alapvetően elhibázott volna” – mondta.

Iohannis úgy gondolja,kontraproduktív az a felvetés, hogy választani kellene az Egyesült Államok és Európa között. „Mi, románok, választottunk. Az Egyesült Államokat és az Európai Uniót is. Senki sem kötelezett egyikre sem. Kizárólag a mi akaratunkból történt, így megyünk tovább” – mondta.

Egyúttal ismét kijelentette: Románia külpolitikája három tartópilléren nyugszik: az Egyesült Államokkal fennálló stratégiai partnerségen, a NATO-tagságon és azon, hogy része az EU-nak.

És ha már rákérdeztek, hozzátette: továbbra is szeretné, ha Viorica Dăncilă miniszterelnök lemondana tisztségéből. Azt ugyanakkor tagadta, hogy megfenyegette volna a kormányfőt, amikor azt mondta: jobban jár, ha azt teszi, amit mondanak neki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26628
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?