A kolozsvári városháza meghamisította a város magyar múltját – FRISSÍTÉS: leszerelték a problémás plakátot

Olyan, a régi Kolozsvárt ábrázoló óriásposztert állítottak fel a kincses város főterén, amelyről eltüntették a korabeli magyar feliratokat.
Hirdetés

 

FRISSÍTÉS

El is tűnt a történelemhamisító plakát a kolozsvári Főtérről, miután a Musai-Muszáj civil csoport jelezte, hogy a 20. század eleji fotót „reprodukáló” alkotásról kiretusálták a magyar feliratokat. A helyszínen úgy értesültünk, hogy a plakátot gyártó cég munkatársai szedték le az óriásplakátot.

Forrásaink szerint a városháza megpróbálja a plakátot gyártó cégre kenni a felelősséget a „tévedésért”, de – mint egy civil aktivista portálunknak megjegyezte – a kivitelező cég semmit nem tehet a megbízó polgármesteri hivatal tudta s jóváhagyása nélkül.

Erre az állványra volt kifeszítve a plakát:

A Musai-Muszáj videót készített a leszerelésről:

 

Oláh Emese, Kolozsvár RMDSZ-es alpolgármester szerint a problémás plakát egy „próbaposzter” volt, bármit is jelentsen ez:

A magyargyűlölő Gheorghe Funar polgármestersége óta nem (vagy legalábbis ritkán) tapasztalt, vérlázító suttyóságot sikerült elkövetnie a kolozsvári városházának a hivatalos városnapok alkalmából.

Olyan óriásposztert állítottak ugyanis fel a Főtér nyugati sarkában, amely egy 20. század eleji, a város főterén álló Státuspalotákat ábrázoló fénykép alapján készült.

Ami önmagában még szép is lenne – csakhogy sajátos módszerrel próbálták elhazudni, hogy abban az időszakban a magyar elem volt a meghatározó a városban: egyszerűen kiretusálták az üzletek cégtábláin látható magyar neveket és feliratokat.

Ez az eredeti fotó:

Hirdetés

 

Ez pedig a meghamisított változat:

A primitív trükkre a Musai-Muszáj kezdeményező csoport hívta fel a figyelmet, amely csütörtökön tiltakozott is az eset miatt, diszkriminatívnak és történelemhamisítónak nevezve az óriásposztert.

A jogvédő szervezet szerint a magyar nevek eltakarásával tagadják a város történelmi multikulturális identitását.

„A Városháza gyakorlata egyaránt sértő Kolozsvár román és magyar közössége számára: a hivatal a magyar közösség nyelvét, kultúráját és történelmi jelenlétét nemkívánatosnak minősíti, a többségi román lakosokról pedig intoleranciát feltételez”

– mutatnak rá.

Márpedig a Musai-Muszáj szerint a rendezvény szervezőinek hivatali kötelessége úgy dolgozni, hogy a kolozsvári városnapokat a város összes lakosa egyaránt a magáénak tudhassa. Ezzel együtt – a Musai-Muszáj korábbi felhívásai ellenére – a Városnapok kommunikációja (plakát, programfüzet, szórólapok, weboldal, brand, feliratok) továbbra is egynyelvű.

„Sajnálatos módon azonban, a történelemhamisítás idei gyakorlatával a kolozsvári polgármesteri hivatal szintet lépett a magyarellenességben, és tette ezt éppen a nagy egyesülés centenáriumi évében”

– hívják fel a figyelmet.

Ezért a Musai-Muszáj felszólítja a polgármesteri hivatalt, hogy május 18-a, péntek 15 óráig távolítsa el történelemhamisító és diszkriminatív posztert, ellenkező esetben a feljelentést tesznek ellene az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál.
 

Hirdetés