A hét műtárgya
béel
2018. május 16. szerda, 10:24
A Párizsban világhírűvé vált neves román alkotó egyik művéért csillagászati, rekordnak számító összeget fizetett boldog új tulajdonosa egy árverésen.

Illetékekkel és bizományi díjjal együtt 71 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház kedd esti, New York-i árverésén Constantin Brâncuşi 1932-ben készített bronzszobra.

A 78 centiméter magas, La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című szoborra telefonon licitált vevője.

A The New York Times szerint

ez a legmagasabb ár, amit eddig Brâncuşi-alkotásra kifizettek.

Abigail Asher New York-i szakértő úgy vélekedett, hogy Constantin Brâncuşi alkotása 'legendás', és az emberek „vadásszák” a legendákat.

A műtárgypiacon kevés Brâncuşi-mű kapható. 2017 májusában szintén a Christie's aukcióján kelt el egy 1913-ban készült szobra, a La Muse Endormie, 57,4 millió dollárért.

A La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című alkotást, amely kedden 71 millió dollárért cserélt gazdát,

1955-ben vette meg egy amerikai házaspár a művész párizsi műhelyéből 5000 dollárért

– írja a Bloomberg News. Az utóbbi negyven év során a szobor a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeumban volt kiállítva.

A Christie's ismertetése szerint Nancy Cunard a művészek eltökélt támogatója volt a két világháború közötti Párizsban, köréhez tartozott Marcel Duchamp, Ezra Pond és James Joyce is.  Brâncuşi-sal 1923-ban találkozott először. A találkozót a szintén román származású költő, a dadaizmus „atyja”, Tristan Tzara hozta össze.

A vicc a sztoriban az, hogy Cunard nem állt modellt a szobrásznak, és csak évekkel később tudta meg, hogy  Brâncuşi szobrot mintázott róla.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26608
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.
A kedves kormány tejjel-mézzel folyó Kánaánt ajánl a nyugdíjasoknak. És a szükséges pénzt például az autópályáktól veszi el.
Sőt, megújulnak az istenházák Kolozsváron.
A tulajdonos azt ígéri, Erdély legszebb terasza fog működni a majdani szálloda udvarán.
Az önkormányzat nagy erőbedobással, a szállásadók csillagászati árakkal készülnek a Nagy Napra.
Könnyű úgy válaszolni a kérdésre, hogy a kívül rekedt generáció egy ideig túl fiatal, egy idő után meg túl öreg volt. A probléma azért picit összetettebb.
Nem készül el ugyanis egy csomópont. Azonban...
Egy világjáró utcazenész volt az idei Jazz in the Street sztárvendége.
Pedig ez a mioritikus haza soros EU-elnökségének jelképe.
Hiába szerzett három gólt Észtországban, a védelem csődje miatt csak döntetlent játszott a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában.