A hét műtárgya
béel
2018. május 16. szerda, 10:24
A Párizsban világhírűvé vált neves román alkotó egyik művéért csillagászati, rekordnak számító összeget fizetett boldog új tulajdonosa egy árverésen.

Illetékekkel és bizományi díjjal együtt 71 millió dollárért kelt el a Christie's aukciósház kedd esti, New York-i árverésén Constantin Brâncuşi 1932-ben készített bronzszobra.

A 78 centiméter magas, La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című szoborra telefonon licitált vevője.

A The New York Times szerint

ez a legmagasabb ár, amit eddig Brâncuşi-alkotásra kifizettek.

Abigail Asher New York-i szakértő úgy vélekedett, hogy Constantin Brâncuşi alkotása 'legendás', és az emberek „vadásszák” a legendákat.

A műtárgypiacon kevés Brâncuşi-mű kapható. 2017 májusában szintén a Christie's aukcióján kelt el egy 1913-ban készült szobra, a La Muse Endormie, 57,4 millió dollárért.

A La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című alkotást, amely kedden 71 millió dollárért cserélt gazdát,

1955-ben vette meg egy amerikai házaspár a művész párizsi műhelyéből 5000 dollárért

– írja a Bloomberg News. Az utóbbi negyven év során a szobor a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeumban volt kiállítva.

A Christie's ismertetése szerint Nancy Cunard a művészek eltökélt támogatója volt a két világháború közötti Párizsban, köréhez tartozott Marcel Duchamp, Ezra Pond és James Joyce is.  Brâncuşi-sal 1923-ban találkozott először. A találkozót a szintén román származású költő, a dadaizmus „atyja”, Tristan Tzara hozta össze.

A vicc a sztoriban az, hogy Cunard nem állt modellt a szobrásznak, és csak évekkel később tudta meg, hogy  Brâncuşi szobrot mintázott róla.
 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26608
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.
Nemcsak azért, mert kedvezőbb a földrajzi fekvése, hanem azért is, mert Magyarország sokkal hatékonyabban képviseli az érdekeit, mint Románia.
Mert már így is ad egy rakás pénzt a sertéspestis megelőzésére, de a kormány nem tesz eleget a disznókért és a gazdákért.
Jósolják a kiskereskedelemben utazó cégek vezetői.
Vállalja a felelősséget, de azért megjegyezte: a tüntetők nem határolódtak el egyértelműen a huligánoktól. Ráadásul állítása szerint Molotov-koktélokat is találtak.
Emlékszik még a nagyváradi Piros tó és Háborúzók utcára? Most itt a párja: „a szimbolikus szekér” és a „100 hegedű Orkesztrája”.
Olyan országban akarok élni, ahol nem küldik sétálni az állampolgárt egy dossziéért, egy fénymásolatért, amit a hivatal is nyugodtan elkészíthetne vagy adhatna.
Van ebben az interjúban szó mindenről: az 1818 utáni gyenge román államról, diszkriminációról, kicsit Erdélyről is. Méghozzá női szemszögből.
Ez jött ki egy közvélemény-kutatás eredményeként. De más nyalánkságok is vannak ott. Például Orbán Viktor.
Bocsánatkérés? Szó se róla. Lemondás? Szó se róla.
Van, aki Dragnea lemondásával mentené meg a pártot. Van, aki szerint már arra sem méltó a PSD, hogy az európai baloldali pártcsaládhoz tartozzon.
Két fő téma köré csoportosulnak idén a legnagyobb kolozsvári magyar rendezvénysorozat eseményei: Mátyás király születésének 575. és a tordai vallásszabadság kihirdetésének 450. évfordulója.
De tényleg... ha minden olyan jól meg a mioritikus hazában, amint azt a nagy kormánypárt hangoztatja, akkor miért is nincsenek?
Most akkor volt katonai ügyész a kormánypalota előtti incidens helyszínén, vagy sem?