Ön fizetne ennyit egy Brâncuşi-szoborért?

A Párizsban világhírűvé vált neves román alkotó egyik művéért csillagászati, rekordnak számító összeget fizetett boldog új tulajdonosa egy árverésen.
Hirdetés

Illetékekkel és bizományi díjjal együtt 71 millió dollárért kelt el a Christie’s aukciósház kedd esti, New York-i árverésén Constantin Brâncuşi 1932-ben készített bronzszobra.

A 78 centiméter magas, La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című szoborra telefonon licitált vevője.

A The New York Times szerint

ez a legmagasabb ár, amit eddig Brâncuşi-alkotásra kifizettek.

Abigail Asher New York-i szakértő úgy vélekedett, hogy Constantin Brâncuşi alkotása ‘legendás’, és az emberek „vadásszák” a legendákat.

A műtárgypiacon kevés Brâncuşi-mű kapható. 2017 májusában szintén a Christie’s aukcióján kelt el egy 1913-ban készült szobra, a La Muse Endormie, 57,4 millió dollárért.

A La Jeune Fille Sophistiquée (Portrait de Nancy Cunard) című alkotást, amely kedden 71 millió dollárért cserélt gazdát,

1955-ben vette meg egy amerikai házaspár a művész párizsi műhelyéből 5000 dollárért

Hirdetés

– írja a Bloomberg News. Az utóbbi negyven év során a szobor a New York-i Metropolitan Szépművészeti Múzeumban volt kiállítva.

A Christie’s ismertetése szerint Nancy Cunard a művészek eltökélt támogatója volt a két világháború közötti Párizsban, köréhez tartozott Marcel Duchamp, Ezra Pond és James Joyce is.  Brâncuşi-sal 1923-ban találkozott először. A találkozót a szintén román származású költő, a dadaizmus „atyja”, Tristan Tzara hozta össze.

A vicc a sztoriban az, hogy Cunard nem állt modellt a szobrásznak, és csak évekkel később tudta meg, hogy  Brâncuşi szobrot mintázott róla.
 

Hirdetés