Lucian Pintilie 2011-ben átveszi a TIFF kiválósági díját (forrás: cinemarx.ro)
Miért húzzák a harangokat, Mitică?
pazs
2018. május 16. szerda, 23:36
Nyolcvannégy éves volt. Megkerülhetetlen életművet hagyott hátra.

Lucian Pintilie, a román film- és színházművészet egyik legkiválóbb alkotója szerda este 9 óra körül elhunyt a bukaresti Elias kórházban – közölte az Agerpres hírügynökséggel az egészségügyi intézmény szóvivője, Silvius Negoiță. A rendező, forgatókönyvíró, producer hosszas betegség után, 84 éves korában távozott az élők sorából. 

Lucian Pintilie 1933. november 9-én született a ma Ukrajnához tartozó Tarutinóban. A bukaresti Ion Luca Caragiale Nemzeti Színház- és Filmművészeti Egyetem színház tanszékén diplomázott 1956-ban. Színházi rendezőként kezdte alkotói pályáját, több fővárosi teátrumban – többek közt a Bulandra Színházban – állított színpadra emlékezetes előadásokat, amelyekkel nemzetközi téren is elismertséget szerzett. Filmrendezőként 1965-ben debütált a Duminică la ora 6 (Vasárnap 6 órakor) című filmmel. Talán legnagyobb visszhangot kiváltott filmje az 1970-es Reconstituirea (A helyszíni szemle), amelyet néhány hét után vissza is vontak. A Bulandra Színházban 1972-ben színpadra állított Gogol-rendezését, A revizort is betiltották, a következő évben Pintiliének el is kellett hagynia Romániát. 1974-ben Párizsban állapodott meg.

1980-ban visszatér Romániába, hogy megrendezze a Caragiale Farsangja ihlette, De ce trag clopotele, Mitică? (Miért húzzák a harangokat, Mitică?) címet viselő filmet. Ám a munkát leállították az akkori kultúrfelelősök, és a film a Jilavai Nemzeti Filmarchívumba került, ahonnan csak 1990 októbere után jutott a képernyőkre. Pintilie maga is csak 1990 után tért vissza ismét az országba és vált a Román Kultúrminisztérium Filmművészeti Alkotási Stúdiójának igazgatójává.

Terminus Paradis című filmjéért megkapta 1998-ban a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál a zsűrijének különdíját. 

Lucian Pintiliét 2007-ben Gopo-életműdíjjal, 2008-ban a Románia Csillaga érdemrend Nagykeresztjével tüntették ki.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26621
Se sértődés, se felháborodás nem hangzott el a megnyitón. Cuppogós vörös szőnyeg, megrendültség és emlékezés Doina Corneára játszotta a nyitógála főszerepét.
Mától katonás szigort vezettek be adataink védelmében az egész Európai Unió területén.
Rendesen rátelepült a filmfesztivál a Főtérre, délután már moccanni is alig lehet a szabadtéri mozitól.
Mindegyik érdekelt félnek volt autonómiaterve Erdélyre, de végül az döntött, hogy kinek volt itt a hadserege a második világháború végén.
Röviden: autonómia kellene hozzá. Ha nem is területi.
A Kolozs Megyei Tanács hosszú hónapok óta tartó teketóriázás után beüzemelte a fordított ozmózisú rendszert.
Az elöregedés 2050-re olyen méreteket ölt Romániában, hogy 1,74 nyugdíjas fog jutni minden aktív személyre.
A két ügy között nyilván nincs ok-okozati kapcsolat, de azért jó lenne, ha a rangos egyetemek nem csak a saját jogaikat védenék, hanem az odajáró egyetemi hallgatókét is.
A gyanú szerint a volt miniszterelnök katonai diverziós akciók elrendelésében sáros.
Ha már egy olyan kiegyensúlyozott elemző is szóvá teszi, mint Horațiu Pepine, akkor tényleg lehet valami baj az egyensúly körül.
Az RMDSZ törvénymódosítása átment a képviselőházon, már csak az államfőn múlik, mikor vezetik be.
A bukaresti médiafigyelő szervezet ismét elkészítette éves jelentését, melyben terjedelmesen foglalkozik a romániai magyar kisebbség ellen irányuló diszkriminációval is.
A szociáldemokrata vezér és kormánya folyamatosan mantrázzák a kormányprogram egyetlen és abszolút igazságát. A számok azonban olyanok, mint a tények: makacs dolgok.
A szenátorok ma háromnegyedórás vitában mondták el, mit gondolnak Székelyföld autonómiájáról.