Romandroll
Jean St'Ay
2018. május 16. szerda, 10:05
A románok csak száz éve ébredtek fel a szolgalétből, mondja a jeles koponya. És persze tudjuk, kik miatt. Ja, és a fiatalok bunkók.

Ő Ioan-Aurel Pop (a továbbiakban IAP). Ő a Babeș–Bolyai Tudományegyetem rektora. És a Román Akadémia új elnöke. És egy besúgó-ügy kínos érintettje. És egy ideje a mioritikus büszkeség zászlajának harcos hordozója.

Az elnök-rektor úr sűrűn meglepi a világot meghökkentő tételeivel. Gyakran maguk a tételek nem tükrözik a tényt, hogy IAP úr történész, vagyis olyan ember, akinek némi objektivitásra kellene törekednie. Aztán az is előfordul, hogy amit el akar mondani, azzal lényegében egyetérthet bárki, csak épp hármast érdemel a stílus, ahogy elmondja.

A minap ismét kedvenc témáját vette elő IAP úr: a románokat, hát persze. Jó, a magyarokat is, de ezúttal nem nevesítette őket. Csak épp utalt arra, hogy zsarnokok voltak eleink. Az alaptétel az volt, hogy a románok túl önkritikusok saját magukkal szemben. Ostorozzák magukat, ha kell, ha nem. Főleg külföldiek előtt. (Lehet, hogy ezek mögött a kijelentések mögött rejlik egy jó adag kisebbségi érzésből fakadó frusztráció? Ki tudja!)

A tétel tehát megvan. Na de mi lehet az oka a románok társadalmi-kulturális mazochizmusának? A lényeg IAP szerint egyszerű: a románok évszázadokon át megalázott szolgák voltak. És csak száz éve „ébredtek fel”.

És akkor idézünk kicsit, mert jön a burkolt utalás arra, hogy kik voltak a gonosz zsarnokok, akik a románokat szolgasorba taszították: „Ha generációkon át azt mondták nekünk, hogy… nem rabszolgáknak, mert éppen nem voltunk rabszolgák, de földhöz kötött parasztoknak születtünk, el is kezdtünk hinni ebben. Erdélyben legalábbis (hoppá!), csak száz éve tanulhatjuk, hogy mi is emberek vagyunk, és nem szolgáknak születtünk.”

IAP úr szerint a románoknak meg kell találniuk a saját büszkeségüket. Ezt pedig jó oktatással, jó oktatókkal lehet elérni. Akik a nemzet apostolai lehetnek, ahogy elődeiket nevezték. Egyúttal a mai fiatalokkal is kell kezdeni valamit, mert az nem lehet, hogy a Facebook-, Twitter- és Instagram-generáció nem tud rendesen románul, sőt, az őket olvasó azt se tudja már, román-e az a nyelv, amelyet használnak, vagy sem. Ez ijesztő.

Hát így. A magyar zsarnokok és a Facebook-generáció is kapott egy fejmosást. Megint. De mindenki nyugodjon meg: itt van már Ioan-Aurel Pop, és magasra emeli a nemzeti öntudat és civilizáció lobogó fáklyáját.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26607
A románok az Egyesülés Centenáriumában egymásnak esnek egy értelmetlen csatában, amelynek semmi értelme, mert csak vesztesei vannak.
A báthorysokra is kiterjesztenék a pár hete indult kísérleti projektet.
A politikai talpnyalók sajnos nem jobbak, ha történetesen erdélyiek. Sabin Gherman írása.
Bukarest szerint megvannak az újabb székely terroristák: az udvarhelyi művészetis diákok.
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.