Fotók: Szabó Tünde
Tegye ki az ablakba
szabot
2018. május 15. kedd, 16:34
A Városszépítő Egylet ismét keresi a legszebb virágos ablakot, homlokzatot, erkélyt, sőt most már a legszebb udvart, kertet is. A kellemes környezet mellett díjakat is lehet nyerni.
Ismét meghirdette a Virágos Kolozsvár versenyt a Kolozsvári Városszépítő Egylet: egész nyáron pályázhatunk a cserepes vagy kerti virágainkkal. Mától lehet benevezni egészen július 31-ig.
 

Ezt tegye ki az ablakba

Ha egyébként is szeretünk virágokat kitenni az ablakba vagy az erkélyre, csak fotózzuk le őket, amikor a legszebbek, öt fotót töltsünk fel a varosszepito.ro honlap pályázati űrlapjába az elérhetőségünkkkel együtt, és várjuk 
  • az egyesület megbízottait, mert ők is dokumentálni fogják, hogy a saját virágainkat fotóztuk-e le;
  • a zsűrizést, amely augusztusban zajlik majd;
  • a verseny díjkiosztóját szeptember közepén.
Minden benevezőnek jár egy 20 százalékos kedvezményt biztosító utalvány a Csillagocska Farmtól, újságolta el a versenyt meghirdető sajtótájékoztatón Szenkovics Dezső, a Városszépítő Egyesület elnöke. Az utalványokért fel kell keresni az egyesület székhelyét: Szentegyház utca 2, 5-ös lakrész.
 
Szenkovics Dezső
 
Szenkovics Dezső, az egyesület elnöke | Fotók: Szabó Tünde
 
Mi több, a legszebb ablak, a legszebb homlokzat, a legszebb erkély és a legszebb udvar díjazása mellett több különdíjat is kiosztanak majd, például akit az említett farm díját kapja, annak jövőre nem kell aggódnia, honnan szerezze be a dísznövényeit.
 

Ezt nézi a zsűri

Az ablakaink, erkélyeink virágbaborítását elbíráló zsűri a virágok elrendezését, sokféleségét, a színhasználatot, a környezeti összhangot veszi figyelembe. Erkélynél vagy udvarnál nem döntő szempont, hogy a díszítés látszik-e az utcáról, tizedik emeleti erkély vagy zárt belső udvar élő dekorációjával is lehet pályázni.
 
Tavaly közel negyvenen indultak a Virágos Kolozsvár versenyen, idén a szervezők még több pályázóban reménykednek. És abban, hogy idén még több intézményt sikerül bevonni, mert a belvárosi homlokzatok jelentős része mögött cégek: bisztrók, szállodák, bankok, illetve hivatalok, oktatási intézmények, egyházi szervezetek működnek. 
 
Szent Mihály-templom plébániája
 
Tavaly sikerült például a Szent Mihály-plébániát bevonni (néztük, az ablakaik idén is már virágba borultak), és tervezik Magyarország Konzulátusát, az OTP Bankot, a képzőművészeti egyetemet, illetve a belvárosi középiskolákat is arra ösztönözni, vállalják azt a minimális beruházást és odafigyelést, amit a virágok, virágtartók beszerzése, a növények öntözése igényel, mondta Szenkovics Dezső. A Sapientia oktatója egyébként lelkesen tud mesélni nyugat-európai városnézéseiről, ahol a kis- és nagyvárosok ablakpárkányairól is ömlik le a sok virág a nyári szezonban.
 
Természetesen a kolozsvári belvárosban is működnek olyan, főleg a turistákból élő cégek, amelyek külső ösztönzés nélkül, saját jól felfogott érdekükből virággal is hajtanak a kellemes környezetre. De miért csak a látogatókat kápráztassuk el, ha mindennap élvezhetjük, hogy keverjük a küllemet a kellemmel.
 
Helló, turiszt!
 

A felvirágoztatás gyökerei

Nem véletlenül a sétatéri Kaszinóban hirdették meg az idei versenyt, említette Szenkovics. Az általa elnökölt egyesület a Kolozsvár 1880-as évekbeli polgármestere, Hallek Károly alapította városszépítő egylet célját szeretné felvállalni, vagyis Kolozsvár szebbé, esztétikusabbá tételét. A 19. századi egylet modernizálta a Sétateret, alakította ki a Mátyás-szoborcsoport körüli zöldterületet, parkosította a Fellegvárt.
 
A most aktív Kolozsvári Városszépítő Egyesületet tavaly alapították, következetesen több nyelven működik a honlapja, és külön román és magyar nyelvű Facebook-oldalon kommunikál. A második Virágos Kolozsvár versenyt a magyarországi Bethlen Gábor Alap 250 ezer forinttal, a kolozsvári önkormányzat 23 ezer lejjel támogatja.
 
Ne bízza csak a városra
 
Ki a virágot szereti, ne bízza csak a városra
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26601
Hétvégi programajánló székelyeknek, és nem csak: ismét gyűlésbe hív az SZNT.
Mert a magyar kormány támogatja a székelyföldi focicsapatokat.
És a román politikai elit csak szólamokat pufogtat. A romániai magyar politikai elitnek nincs mit ünnepelni. A magyarországi politikai elit pedig a románok lelkébe tapos.
Csak a Brexit-ügyi miniszterük nem tudja vállalni. Mi viszont továbbra is mehetünk oda dolgozni.
Erre a következtetésre jutott a közegészségügyi hatóság egy friss felmérés alapján.
Mi sem ezt tapasztaltuk tegnap este a 30-ason.
Iordache beintett a teljes ellenzéknek és az Európai Uniónak. Aztán letagadta a fakjúzást.
És ez felszínre is bukkan, amikor nem patrióták végzik egy-egy épület külső homlokzatának felújítását. És tessék, le se fújta senki trikolór festékkel!
Tiltsák be ezt a románellenes blaszfémiát! Így rikolt egy patrióta társaság a centenárium évében. Ja, ez nem a Times New Roman.
Romániában jelenleg az tud igazi politikai karriert csinálni, aki (plagizált) papírral igazolja, hogy hülye.
A városzászlóba kötött bele a híres provokátor.
Hirtelen, 64 éves korában távozott.
Persze, közben folyik a diplomáciai keringőzés. Meg az iszapbirkózás. Meg a centenáriumi patriotizmus.
Építik ezerrel a karácsonyi vásárt, deszkák és szalagok között lehet csak lavírozni.