Fotók: Szabó Tünde
Tegye ki az ablakba
szabot
2018. május 15. kedd, 16:34
A Városszépítő Egylet ismét keresi a legszebb virágos ablakot, homlokzatot, erkélyt, sőt most már a legszebb udvart, kertet is. A kellemes környezet mellett díjakat is lehet nyerni.
Ismét meghirdette a Virágos Kolozsvár versenyt a Kolozsvári Városszépítő Egylet: egész nyáron pályázhatunk a cserepes vagy kerti virágainkkal. Mától lehet benevezni egészen július 31-ig.
 

Ezt tegye ki az ablakba

Ha egyébként is szeretünk virágokat kitenni az ablakba vagy az erkélyre, csak fotózzuk le őket, amikor a legszebbek, öt fotót töltsünk fel a varosszepito.ro honlap pályázati űrlapjába az elérhetőségünkkkel együtt, és várjuk 
  • az egyesület megbízottait, mert ők is dokumentálni fogják, hogy a saját virágainkat fotóztuk-e le;
  • a zsűrizést, amely augusztusban zajlik majd;
  • a verseny díjkiosztóját szeptember közepén.
Minden benevezőnek jár egy 20 százalékos kedvezményt biztosító utalvány a Csillagocska Farmtól, újságolta el a versenyt meghirdető sajtótájékoztatón Szenkovics Dezső, a Városszépítő Egyesület elnöke. Az utalványokért fel kell keresni az egyesület székhelyét: Szentegyház utca 2, 5-ös lakrész.
 
Szenkovics Dezső
 
Szenkovics Dezső, az egyesület elnöke | Fotók: Szabó Tünde
 
Mi több, a legszebb ablak, a legszebb homlokzat, a legszebb erkély és a legszebb udvar díjazása mellett több különdíjat is kiosztanak majd, például akit az említett farm díját kapja, annak jövőre nem kell aggódnia, honnan szerezze be a dísznövényeit.
 

Ezt nézi a zsűri

Az ablakaink, erkélyeink virágbaborítását elbíráló zsűri a virágok elrendezését, sokféleségét, a színhasználatot, a környezeti összhangot veszi figyelembe. Erkélynél vagy udvarnál nem döntő szempont, hogy a díszítés látszik-e az utcáról, tizedik emeleti erkély vagy zárt belső udvar élő dekorációjával is lehet pályázni.
 
Tavaly közel negyvenen indultak a Virágos Kolozsvár versenyen, idén a szervezők még több pályázóban reménykednek. És abban, hogy idén még több intézményt sikerül bevonni, mert a belvárosi homlokzatok jelentős része mögött cégek: bisztrók, szállodák, bankok, illetve hivatalok, oktatási intézmények, egyházi szervezetek működnek. 
 
Szent Mihály-templom plébániája
 
Tavaly sikerült például a Szent Mihály-plébániát bevonni (néztük, az ablakaik idén is már virágba borultak), és tervezik Magyarország Konzulátusát, az OTP Bankot, a képzőművészeti egyetemet, illetve a belvárosi középiskolákat is arra ösztönözni, vállalják azt a minimális beruházást és odafigyelést, amit a virágok, virágtartók beszerzése, a növények öntözése igényel, mondta Szenkovics Dezső. A Sapientia oktatója egyébként lelkesen tud mesélni nyugat-európai városnézéseiről, ahol a kis- és nagyvárosok ablakpárkányairól is ömlik le a sok virág a nyári szezonban.
 
Természetesen a kolozsvári belvárosban is működnek olyan, főleg a turistákból élő cégek, amelyek külső ösztönzés nélkül, saját jól felfogott érdekükből virággal is hajtanak a kellemes környezetre. De miért csak a látogatókat kápráztassuk el, ha mindennap élvezhetjük, hogy keverjük a küllemet a kellemmel.
 
Helló, turiszt!
 

A felvirágoztatás gyökerei

Nem véletlenül a sétatéri Kaszinóban hirdették meg az idei versenyt, említette Szenkovics. Az általa elnökölt egyesület a Kolozsvár 1880-as évekbeli polgármestere, Hallek Károly alapította városszépítő egylet célját szeretné felvállalni, vagyis Kolozsvár szebbé, esztétikusabbá tételét. A 19. századi egylet modernizálta a Sétateret, alakította ki a Mátyás-szoborcsoport körüli zöldterületet, parkosította a Fellegvárt.
 
A most aktív Kolozsvári Városszépítő Egyesületet tavaly alapították, következetesen több nyelven működik a honlapja, és külön román és magyar nyelvű Facebook-oldalon kommunikál. A második Virágos Kolozsvár versenyt a magyarországi Bethlen Gábor Alap 250 ezer forinttal, a kolozsvári önkormányzat 23 ezer lejjel támogatja.
 
Ne bízza csak a városra
 
Ki a virágot szereti, ne bízza csak a városra
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26601
Helsinkiben csúcstalálkozik az amerikai és az orosz elnök. Nem mindenki látja szívesen ott őket.
Bedugultak a határátkelők: a külföldön dolgozók itthon vakációznak, az itthoniak külföldön.
Több kérvény is született ennek érdekében, már csak a környezetvédelmi tárcán múlik, mikor intézkedik.
Két személy mélyülhet el benne.
Nincs új világbajnok, a horvátok gólgazdag meccsen buktak el a pragmatikusabb Kékek ellen.
Kukába, feledésbe vagy éppen háttérbe merült politikusok „relikviái” kaphatók egy adok-veszek oldalon. (Nem csak) gyűjtőknek.
Nos, mi, magyarok is pont ugyanazt gondoljuk a saját kultúránkról, mint a románok. Az egyetlen különbség, hogy ők sokan vannak, mi kevesebben.
A kolozsvári bajnokcsapat Craiováról hozta el a Román Szuperkupát, Culio góljával.
Kilencven vádlott áll bíróság elé az illegális egészségügyi költségtérítések miatt.
Két hete ért véget az összművészetinek nevezett fesztivál Torockón, de a szervezőknek még mindig nem sikerült eltakaríttatni a szemetet a rendezvény helyszínéről.
Pedig a bíróság is próbált segíteni neki, de hiába.
Két kontragóllal született meg Belgium első világbajnoki érme.
A Mentsétek meg Romániát Szövetség végre elkezdett pártként viselkedni. Kérdés, ért-e hozzá. Mert ha nem, a nagy machinációk közepette könnyen seggre eshet.
Hivatali visszaélés miatt jelentették fel a börtönőrök Tudorel Toadert.