Fotók: Szabó Tünde
Tegye ki az ablakba
szabot
2018. május 15. kedd, 16:34
A Városszépítő Egylet ismét keresi a legszebb virágos ablakot, homlokzatot, erkélyt, sőt most már a legszebb udvart, kertet is. A kellemes környezet mellett díjakat is lehet nyerni.
Ismét meghirdette a Virágos Kolozsvár versenyt a Kolozsvári Városszépítő Egylet: egész nyáron pályázhatunk a cserepes vagy kerti virágainkkal. Mától lehet benevezni egészen július 31-ig.
 

Ezt tegye ki az ablakba

Ha egyébként is szeretünk virágokat kitenni az ablakba vagy az erkélyre, csak fotózzuk le őket, amikor a legszebbek, öt fotót töltsünk fel a varosszepito.ro honlap pályázati űrlapjába az elérhetőségünkkkel együtt, és várjuk 
  • az egyesület megbízottait, mert ők is dokumentálni fogják, hogy a saját virágainkat fotóztuk-e le;
  • a zsűrizést, amely augusztusban zajlik majd;
  • a verseny díjkiosztóját szeptember közepén.
Minden benevezőnek jár egy 20 százalékos kedvezményt biztosító utalvány a Csillagocska Farmtól, újságolta el a versenyt meghirdető sajtótájékoztatón Szenkovics Dezső, a Városszépítő Egyesület elnöke. Az utalványokért fel kell keresni az egyesület székhelyét: Szentegyház utca 2, 5-ös lakrész.
 
Szenkovics Dezső
 
Szenkovics Dezső, az egyesület elnöke | Fotók: Szabó Tünde
 
Mi több, a legszebb ablak, a legszebb homlokzat, a legszebb erkély és a legszebb udvar díjazása mellett több különdíjat is kiosztanak majd, például akit az említett farm díját kapja, annak jövőre nem kell aggódnia, honnan szerezze be a dísznövényeit.
 

Ezt nézi a zsűri

Az ablakaink, erkélyeink virágbaborítását elbíráló zsűri a virágok elrendezését, sokféleségét, a színhasználatot, a környezeti összhangot veszi figyelembe. Erkélynél vagy udvarnál nem döntő szempont, hogy a díszítés látszik-e az utcáról, tizedik emeleti erkély vagy zárt belső udvar élő dekorációjával is lehet pályázni.
 
Tavaly közel negyvenen indultak a Virágos Kolozsvár versenyen, idén a szervezők még több pályázóban reménykednek. És abban, hogy idén még több intézményt sikerül bevonni, mert a belvárosi homlokzatok jelentős része mögött cégek: bisztrók, szállodák, bankok, illetve hivatalok, oktatási intézmények, egyházi szervezetek működnek. 
 
Szent Mihály-templom plébániája
 
Tavaly sikerült például a Szent Mihály-plébániát bevonni (néztük, az ablakaik idén is már virágba borultak), és tervezik Magyarország Konzulátusát, az OTP Bankot, a képzőművészeti egyetemet, illetve a belvárosi középiskolákat is arra ösztönözni, vállalják azt a minimális beruházást és odafigyelést, amit a virágok, virágtartók beszerzése, a növények öntözése igényel, mondta Szenkovics Dezső. A Sapientia oktatója egyébként lelkesen tud mesélni nyugat-európai városnézéseiről, ahol a kis- és nagyvárosok ablakpárkányairól is ömlik le a sok virág a nyári szezonban.
 
Természetesen a kolozsvári belvárosban is működnek olyan, főleg a turistákból élő cégek, amelyek külső ösztönzés nélkül, saját jól felfogott érdekükből virággal is hajtanak a kellemes környezetre. De miért csak a látogatókat kápráztassuk el, ha mindennap élvezhetjük, hogy keverjük a küllemet a kellemmel.
 
Helló, turiszt!
 

A felvirágoztatás gyökerei

Nem véletlenül a sétatéri Kaszinóban hirdették meg az idei versenyt, említette Szenkovics. Az általa elnökölt egyesület a Kolozsvár 1880-as évekbeli polgármestere, Hallek Károly alapította városszépítő egylet célját szeretné felvállalni, vagyis Kolozsvár szebbé, esztétikusabbá tételét. A 19. századi egylet modernizálta a Sétateret, alakította ki a Mátyás-szoborcsoport körüli zöldterületet, parkosította a Fellegvárt.
 
A most aktív Kolozsvári Városszépítő Egyesületet tavaly alapították, következetesen több nyelven működik a honlapja, és külön román és magyar nyelvű Facebook-oldalon kommunikál. A második Virágos Kolozsvár versenyt a magyarországi Bethlen Gábor Alap 250 ezer forinttal, a kolozsvári önkormányzat 23 ezer lejjel támogatja.
 
Ne bízza csak a városra
 
Ki a virágot szereti, ne bízza csak a városra
 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/26601
És került Erdély elkerülhetetlenül Romániához. Centenáriumi minisorozat az impériumváltásról.
Tíz év sztrádaépítéseit vizsgálta régiókra lebontva az EU statisztikai hivatala. Elképesztő, de Románia is szerepel a toplistán.
Újabb vádemelések történtek az utóbbi idők legnagyobb egyetemi korrupciós botrányában.
Az Orbán-ellenes eurohadjárat után úgy tűnik, Európában ma csak az demokrata, aki liberális. Traian Ungureanu írása.
Megtalálták a kiskaput, hogyan húzzák le előfizetőiket a külföldi telefonhasználatért. A hatóságok vizsgálódnak az ügyben.
Dăncilă szerint a népszavazás nem a szexuális kisebbségek ellen irányul.
Valóban, miért is kellene Erdélynek eltűrnie a bukaresti központ zsarnokságát? Sabin Gherman írása.
Háromezer pedagógus írta alá a miniszternek küldött tiltakozó petíciót.
Politikai Főnix-madarakként térnének vissza az élvonalba.
A politikai stratéga egyrészt rosszabbnak tartja Orbán Viktor Magyarországát Iránnál, másrészt vágyik egy mioritikus Orbán Viktorra. Nem vicc, tessék olvasni.
Jean-Claude Juncker beszéde pont olyannak tűnik, mint maga az Európai Bizottság elnöke. Fáradt, megöregedett.
Ezt hogy fogja kimagyarázni a kormányfő?
Úgyhogy ha valakinek fotója van róla, ne dobja el. Jó ideig nem lesz miben gyönyörködni a helyszínen.
1989 óta Románia első ízben korlátozná az alkotmányban rögzített szabadságjogokat.